Son bir yıl içinde iki Japon Heyeti'nin Vakfıkebir'e gelerek Vakfıkebir Ekmeği'ni Japonya'da üretme planları yapmasının ardından bu kez de Japonya'nın en büyük televizyon kanalı Ashai'nin yapımcılarından Kano Şan ve beraberindeki ekip, Vakfıkebir Ekmeği üzerinde araştırmalar yaptı. Mevlana Taş Ekmek Fırını'nı inceleyen ekip, ekmek hamurunun hazırlanışından fırına girinceye kadar olan süreç dahil olmak üzere ekmeğin taş fırında pişerek tezgaha yerleştirilmesini saniye saniye görüntüledi ve ustalardan bilgiler aldı. Ardından, fırın işletmecileri tarafından kendilerine Vakfıkebir Tereyağlı sıcak Vakfıkebir ekmeği ikram edildi.

Japonya'da üretilebilecek ve damak tadı en mükemmel ekmeği aramak için aylardır yolda olduklarını belirten Kano Şan, 'Dünyanın Yollarındayız' programı için Türkiye çekimi yaptıklarını ifade ederek, "Çekime Ankara'dan başladık, Trabzon'a kadar gideceğiz. Vakfıkebir Taş Fırın Ekmeği'ni Japonya'da tanıtmak amacıyla çekimini yaptığımız bu belgesel 2013 yılının 4. ve 5. aylarında, haftada 5 gün olmak üzere Pazartesi günlerinden Cuma günlerine kadar bu program Ashai Televizyonu'nda yayınlanacak." dedi.Karadeniz Bölgesi'ne ilk kez gelmesine rağmen bölgenin çok hoşuna gittiğini kaydetti.

Çekimlerin ardından araştırma ekibine Vakfıkebir Tereyağlı sıcak Vakfıkebir Taş Fırın Ekmeği, peynir ve bal ikram edildi. Tereyağlı sıcak Vakfıkebir Ekmeği'ni büyük bir iştahla yiyen Kano Şan, "Çok nefis. Bu lezzet ne Japonya'da, ne dünyanın başka bir yerindeki ekmekte var. Çok lezzetli. Ayrıca bunu bize ikram eden arkadaşımın kalbinin güzelliği de buna eklenince çok mükemmel bir Tat ortaya çıktı. Böyle bir lezzeti ilk defa tadıyorum. Böyle bir ekmek Japonya'da yok. Aslında Japonya'da da son zamanlarda lezzetli ekmekler yapılıyor ama, gerçekten Vakfıkebir Ekmeği bam başka. Pirinç ülkesi olmasına rağmen Japonya'da da bundan sonra çok fazla ekmek yenecek. Çünkü önce Avrupa ekmeği Japonya'ya girdi. Nedeni ise gençlerin çalışmak için Avrupa'ya gitmeleri. Bundan sonra bizde çok daha fazla ekmek yenecek diye düşünüyorum. Ancak tattıktan sonra Vakfıkebir Ekmeği'nin bir numara olduğunu gördüm. Vakfıkebir Ekmeği kadar lezzetli ekmek yok Japonya'da." dedi.

Kano ayrıca, "Eğer Japonya bir tercih yapacaksa bu da büyük olasılıkla Vakfıkebir Taş Fırın Ekmeği olmalı. Ayrıca Vakfıkebir Tereyağı da çok nefis. Japonya'ya döner dönmez bu görüntüleri yayınlamak suretiyle Japonya'nın Vakfıkebir ekmeği ve Vakfıkebir tereyağı üzerinde karar kılması için elimden geleni yapacağım ve eğer Türkiye'ye bir daha gelirsem ilk durağım Vakfıkebir olacak." ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim