JICA (Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı)’nın Genç Liderler Agri-Business/Agri-Eco-Turizm eğitimi ile Japonya'yı ziyaret eden kursiyerler Ziraat Mühendisler Odası Yönetim Kurulu üyelerine Japonya ziyareti hakkındaki izlenimlerini aktararak, bu ülkedeki uygulamalar içerisinde bölgemize uygun olanları tartıştılar.

Kursiyerlerden Uğur Usta Trabzon’un markası Hamsiköy Sütlacı ile Uğur Alkurt da Japonya'da süt ürünleriyle ilgili sektörlerden edindiği bilgiyle "Süt Reçeli" üretimi için çalışmalara başladıklarını anlattılar.

Ayrıca Asya mutfağı ile bölgemizin damak zevkleri konusunda uygulamalı karşılaştırma yapma fırsatı bulan kursiyerler süt reçeli gibi yeni lezzetlerin Karadeniz için uygun bir üretim imkanı olacağının altını çizdiler. 

Toplantı sonrasında bu konularla ilgili daha önce Japonyayı ziyaret eden Gıda Mühendisi Yrd.Dr. Oktay Bey ile Süt Reçeli konusunda birlikte çalışma kararı alındı. 

Kursiyerler daha sonra uzun vadede uygulamalı olarak yenilikçi fikirlerini Ziraat Mühendisler Odası Yönetim Kurulu ile paylaştılar. Ekolojik köy fikri ülkemizde yeni oluşan ve çok fazla destek gören bir uygulama olmasından dolayı gelecek vadeden önemli fikirlerden biri olarak öne çıktı. 

Japonya’da çiftçiye verilen değere ve öneme dikkat çeken kursiyerler bu durumun göz önünde bulundurularak yeni düzenlemeler yapılması gerektiğini kaydettiler.

Kursiyerler tarafından Ayrıca “Çiftçi Market”, “Tarımsal Eko-Turizm'de pazarlama ve uygulama”, besin değeri yüksek gıdalardan üretilen yiyecek ve içecekler konusunda Türk damak zevkine uygun ne tür hamlelerde bulunulabileceği konusunda da sunum yapıldı. 

Bir diğer görüş olarak da halen üretilen yöresel ürünlerden farklı katma değerler kullanılarak uygulamanın Karadeniz Bölgesi’nde geliştirilmesi yönünde fikir birliğine varıldı. Toplantı sonunda ortak karar olarak “Süt Reçeli Projesi”’nin bir an önce bölgede uygun hale getirilmesi konusunda görüş birliğine varıldı.