ENPI Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında uygulanan ve Türkiye’den IPA Lider ortaklığını DOKA’nın yürüttüğü Black Sea TourNET kapsamında Karadeniz’de TOP 10 destinasyonu belirlenerek ziyaretçilere tanıtıldı. Ayrıca Trabzon’un önderliğinde kurulan Karadeniz Kurvaziyer Platformuna Bulgaristan’ın katılımı sağlayan protokol imzalandı. 


Türkiye, Ukrayna, Gürcistan, ve Moldova’dan proje ortaklarının katılımı ile Bulgaristan’ın Burgas şehrinde projenin Bulgar ortağı olan Burgas Belediyesi ev sahipliğinde proje nihai konferansı gerçekleştirildi. Burgas çalışma programı ve konferansına Doğu Karadeniz bölgesinden Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, DOKA Genel Sekreteri, Çetin Oktay Kaldırım, Trabzon Vali Yardımcısı Şükrü Kara ve DOKA AB Programları Koordinatörü Mehmet Bozdoğan’dan oluşan bir heyet ile katılım sağlandı. Program kapsamındaki konferansta Black Sea TourNET projesi ile oluşturulan Turizm İşbirliği Ağı, gerçekleştirilen eğitimler, turizm fuarlarında yapılan ortak tanıtımlar ve belirlenen yeni işbirliği alanları tartışıldı.


Program kapsamında Burgas Limanı CEO’su Dian Dimov, AB Entregrasyonu ve Pazarlama Birim Başkanı, Stoycho Dimov ve Burgas Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Miglena Koycheva’nın katılığı ikili işbirliği toplantısı gerçekleştirildi. Heyet Burgas Limanında incelemelerde bulundu. Port of Burgas (Burgas Limanı), TTSO ve DOKA arasında TTSO önderliğinde kurulmuş olan Karadeniz Kurvaziyer Platformuna Burgas Limanı’nın da katılımını sağlayan işbirliği protokolü imzalandı.


“KARADENİZ’DE KRUVAZİYER POTANSİYELİ YÜKSEK”


TTSO Başkanı M. Suat Hacisalihoğlu, Karadeniz Kurvaziyer Plaformu ile hedeflenen işbirliğinin gelişmekte olduğunu söyledi. Karadeniz’de kurvaziyer turizm potansiyelinin mevcut durumdan çok daha fazla olduğuna işaret eden Hacısalihoğlu, Karadeniz havzasına dünyanın farklı bölgelerinden yeni kurvaziyer turistlerinin getirilmesinin yanı sıra havza içerisinde bir kurvaziyer turizmi oluşturulmasının önemini vurguladı. Hacısalihoğlu, Burgas Limanı CEO’su Dimov Karadeniz kurvaziyer turizminin gelişiminin önündeki yasal ve bürokratik engellerin kaldırılmasının sektörün gelişimi için şart olduğunu belirtti.


Konferans ve ikili işbirliği programı sonrasında yerel ürünler, gurme sergisi ve düzenlenen EXPO’ya Black Sea TourNET projesi olarak katılan Türk, Moldova, Ukrayna, Gürcü ve Bulgar proje ortakları farklı ülkelerin eko-turizm, macera turizmi, gurme turizmi ve spa turizmindeki potansiyellerini ve bölgelerinde proje ile belirlenen TOP 10 destinasyonu ziyaretçilere tanıttılar.


KARADENİZDE 5 ÜLKE TURİZMDE İŞBİRLİĞİNİ GELİŞTİRDİ


Black Sea TourNET projesi kapsamında 5 ülkede turizm sektöründen 300’den fazla KOBİ, STK ve kamu kurumu çalışanı, dijital pazarlama, destinasyon tanıtımı ve sosyal medya gibi konularda hazırlanan ortak eğitim programlarından yararlandı Proje kapsamında 5 ülkeden 100 den fazla sektör temsilcisi Kişinev, Tiflis, Batum, Odessa, Vilkovo, Burgas, Purcari, Trabzon, gibi şehirlere proje ortakları bölgelerine düzenlenen programlar ile bu bölgelerin en iyi uygulamalarını yerinde görme fırsatına eriştiler. EMITT, Moldexpo ve Kafkasya fuarları gibi projeye katılan ülkelerin en önemli turizm fuarlarında açılan ortak tanıtım stantları ile 200 binden fazla ziyaretçiye 5 ülkenin ortak tanıtımları yapıldı.


DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, Karadeniz Havzasında işbirliği alanının genişletilmesi gerektiğini söyledi. Turizm alanında güçlü bir işbirliği ağı kurmayı hedefleyen Black Sea TourNET projesi ve bu proje ile ulaşılan hedefleri değerlendiren DOKA Genel Sekreteri Kaldırım, Karadeniz Havzasında işbirliğinin turizm alanında kararlılıkla sürdürülmesi önemine dikkat çekerek, bu işbirliğinin ticaret ve kültürel değişim gibi farklı alanları da kapsayarak genişletilmesi gerektiğinin altını çizdi.