Kültür ve sanat şehri Trabzon’da gençleri sanatsal etkinliklere katmak, onlara tiyatroyu sevdirmek ve bunun yanında tiyatro salonlarının sıcaklığını izleyicilerle paylaşmak amacıyla 27 Mart 2010 yılında İbrahim Kavzoğlu, Özlem Şahin ve Hasan Kavzoğlu tarafından kurulan Tiyatro Zinos, 7 yıllık sürede oynadığı oyunlarla hafızalarda yer edindi.

Sezonun ilk oyunu “Kız Yemek Yapmadık, Yine Dayak Yiyeceğiz” ile perdelerini açan Tiyatro Zinos, öyle görünüyor ki bu yılda adından sıkça söz ettirecek.

Her yıl verilen Lions Tiyatro ödüllerinden son üç yılda beş ödül alan, çok kısıtlı olanaklarla çıkılan bu yolda yaptığı etkinliklerle Trabzon’da önemli bir yere sahip olan Tiyatro Zinos artık tanınan bir tiyatro topluluğu oldu.

Demet Saka’nın yazdığı, İbrahim Kavzoğlu’nun yönettiği “Kız Yemek Yapmadık, Yine Dayak Yiyeceğiz” adlı oyunla sezona ‘perde’ diyen Tiyatro Zinos, ayrıca oyunlarında verdiği sosyal mesajlarla da oldukça dikkat çekiyor.

Oyunda kadına şiddeti işleyen Zinos oyuncuları Nurhan Çelik Hallaç ve Betül Furuncu oyunculuklarıyla ayakta alkışlanırken, profesyonellere de taş çıkarttı. Ülkemizin çok önemli bir sorununu farklı bir bakış açısıyla ve yöremizin folkloruyla harmanlayıp sunan oyuncular, tiyatro sanatının estetiğiyle kadına şiddet konusunda farkındalık yaratmaya çalıştı.

Tiyatro Zinos’un kurucularından Hasan Kavzoğlu ve oyunun yönetmeni İbrahim Kavzoğlu sosyal içerikli oyunları bundan sonraki süreçte de oynayacaklarını ifade ederek “Bu oyunumuzla çeşitli kurum ve kadın derneklerimizin desteklerini aldık. Tiyatro izleme olanağı olmayan insanlara da ulaşıp, onlara da izlettirmek istiyoruz. Bunun için herkesin desteğine ihtiyacımız var. Buna benzer oyunlarımızı bundan sonrada göreceksiniz. Bizi izlemeye devam edin.” Diye konuştular. 

3 Kasım Cuma akşamı Hüseyin Kazaz Kültür Merkezi’nde de oynanacak oyunda Nurhan Çelik Hallaç, Betül Furuncu, Asilhan Atmaca rol alıyor. Oyunun yönetmen yardımcılığını Aymina Özcelep yaparken, dekor ve kostümlerini Hasan Kavzoğlu üstlendi. Kondüvite Kutluhan Çolak. Oyunun müzik yönetmeni ise Hakan Hallaç.

Oyunun konusuna gelince;

Kocalarından sürekli dayan yiyen, bu nedenle hayattan bezmiş, çocukluğunu yaşayamamış, hiçbir lüksleri olmamış iki kadının, bu hayattan kurtulmak için intihar girişimine karar verir. İki kadın, ölüme sayılı dakikalar kala hayatı tekrar keşfeder ve sorgular. Bazen geçmişi hatırlayıp ağlarken bazen de gülmeye başlarlar. Sıra ilmeği boğaza geçirmeye gelince; ölüm sandıkları kadar hiç de kolay değildir..

Editör: TE Bilişim