Arap turistin yoğun olduğu Trabzon’da korsan turlar ve rehberler turizme kabus gibi çöktü. Haksız rekabet ile kendi pazarını oluşturan korsanlar, TÜRSAB’a bağlı acenteleri de esnafı da mağdur ediyor. Turizm sektöründe hizmet veren acenteler “Müşterilere ucuza gideceğiz diye belgeleri görmemezlikten geliyorlar” dedi. 

İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu korsan turlara yönelik tedbirleri artırdıklarını ve tespit etmek için ekip oluşturduklarını ifade ederek, “İnşallah şu süreç içerisinde sezon içerisinde hiç kimseye kaçak rehberlik dahil olmak üzere kaçak tur dahi olmak üzere göz açtırmayacağız. Gereken de yapılacaktır” şeklinde konuştu. 

Son zamanlarda iyice sıkıntı oluşturan korsan acenteler, turizmcileri ve esnafı çaresiz bıraktı. Haksız rekabet ile kendi pazarını oluşturan korsanlar, TÜRSAB’a bağlı acenteleri de esnafı da mağdur ediyor. Arap turistin yoğun olduğu Trabzon’da korsan seyahat acenteleri turizme kabus gibi çöktü.

Rehberliğe kadar her şeylerini kendileri karşılayan korsan acenteler düşük fiyata güvenlik sağlamadan şehrin her yanına turist taşıyor. Turizm sektöründe hizmet veren acenteler turistlerin düşük fiyata güvenliği olmayan korsan turları tercih ettiğini ifade etler. Yaptıkları açıklamada Suriyelilerinde önce rehberlik yapıp daha sonra sektörün öğrenince kaçak tur düzenlediklerine vurgu yaptılar. 

Önce rehberlik sonra kaçak tur

Turizm sektöründe hizmet verenler yaptıkları açıklamada korsan turların sektör için tehlike oluşturduklarını belirterek; “Korsan turlar sadece araba kiralıyorlar ya da araba kendilerininse hiçbir maliyetleri yok. 10 lira farkla turist taşıyorlar. Turistlerde ucuza gideceğiz diye bunları tercih ediyor. Bu da sektöre zarar veriyor. Rehberliği de kendileri sağlıyor. Araçların hiçbir güvenliği yok. Biz kendimiz bir koltuk sattığımız da o kişiye bunu sigortalıyoruz. Bütün güvenliği kişinin şirketimize ait ama korsanlarda böyle bir durum yok. Müşterilere ucuza gideceğiz diye belgeleri görmemezlikten geliyorlar. Biz sektörü temiz tutmaya çalışıyoruz ama korsanlar kirletiyor turizm sektörüne zarar veriyorlar. Suriyeliler burada önce rehberlik yapıyor Araplara daha sonra sektörü öğrenince kaçak tur düzenlemeye başlıyorlar. Hem rehberlik hem turu kendileri sağlıyorlar. Araplarda dil bildiği için kaçak tur düzenleyen Suriyelileri ya da diğer kaçak turları tercih ediyor” şeklinde konuştular” şeklinde konuştular. 

"Göz açtırmayacağız"

İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu korsan turlara yönelik tedbirleri artırdıkları, hiçbir şekilde göz açtırmadıklarını ifade ederek her türlü önlemi alacaklarını söyledi. Ayvazoğlu; “Aylardan beri denetim çalışması yapıyoruz haftanın her günü. Korsan turlara yönelik TÜRSAB, TÜREB ve İl Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü olarak denetim yapıyoruz ve ceza kesiyoruz. Tespit edilmeleri için oluşturmuş olduğumuz ekibimiz var. Yani bu süreç içerinde özellikle anayol üzerinde bekliyoruz kolluk kuvvetleri ile birlikte tur yapan tüm araçları durduruyoruz ve evrakları eksik olanlara gerekli cezaları kesiyoruz. Bu işin içinde kesinlikle Suriyeliler de var.  Aynı cezalar onlara da kesiliyor. Onları daha çok havaalanında yaptığımız denetimler ile engellemeye çalışıyoruz. Ama bunun önünü almak için şuan denetimlerimizi daha sık ve daha devamlı hale getirmek üzereyiz şuan da. Havaalanı mülki amiri ile, TÜRSAB ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak birlikte yaptığımız çalışmada havaalanının girişinde onların denetimini yaparak onlara engel olacağız. Suriyeliler her ne kadar şehri öğrendiklerini iddia etseler de biz kaçak rehberlik faaliyetin den kendilerine ceza kesebiliyoruz. Yani anlatımlarına müsaade etmiyoruz. İnşallah şu süreç içerisinde sezon içerisinde hiç kimseye kaçak rehberlik dahil olmak üzere kaçak tur dahi olmak üzere göz açtırmayacağız. Gerekende yapılacaktır” ifadelerini kullandı. 

Editör: TE Bilişim