AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, hükumet kurma çalışmalarına ilişkin "Millet bize bu oyları verirken '2 ay 3 ay sonra seçime gidin' diye vermedi. Millet bu oyları hükumeti kurun, yürütün diye verdi. Bizler o anlayışla bu hükumetin kurulmasını istiyoruz" dedi.

Soylu, beraberindeki AK Parti İl Başkanı Haydar Revi, AK Parti Ortahisar İlçe Başkanı Temel Altuntaş, Ortahisar Belediye Başkan Yardımcısı Süleyman Aydoğdu ve partililer ile Ortahisar ilçesine bağlı Yeşilvadi Mahallesi'ne geldi. Soylu, burada vatandaşlar ile sohbet ettikten sonra Yeşilvadi Camisi yanındaki tarihi bir binada vatandaşlarla iftar yaptı.

İftar sonrası Yeşilvadi Camisi'nde akşam namazı kılan ce alt katındaki çay ocağında vatandaşlarla çay içen Soylu, burada yaptığı konuşmada, hükumet kurma çalışmalarına değinerek, Türkiye'de bir kriz hali oluşturmamak ve ülkenin ekonomik ve siyasal hayatının bundan etkilenmemesi, ülkenin istikrarı ile huzurunun bozulmaması gerektiğini vurguladı.

Bu tür olumsuzlukların yaşanmaması için AK Parti'nin elinden geleni yaptığını ve yapacağını belirten Soylu, şöyle devam etti:

"Biz ilk önce TBMM başkanlığı seçiminde kendi adayımız ile çıkıp başka hiçbir alternatife kapanmadan kendi adayımızla çıktık. Nihayetinde eski Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz TBMM Başkanı seçildi. Şimdi hükumetin kurulması gerekiyor. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Başbakanımız Ahmet Davutoğlu'na bu hafta içerisinde görev tevdi edecek, ondan sonra Davutoğlu siyasi partileri tur olarak gezecek. Öncelikle onların bizden neler beklediğini göreceğiz ve önerilerimizi sunacağız. O beklentileri gördükten sonra ikinci tura başlayıp hükumetin nasıl kurulacağını değerlendireceğiz. Bizim temel amacımız Türkiye'yi hükumetsiz bırakmamak, hükumetin sağduyu, akli selim ile gerçekleşmesini sağlamak."

Soylu, diğer siyasi partiler ile görüştükten sonra hükumetin kurulması için uzlaşmak istediklerini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Bizim temel fikrimiz uzlaşmaktır ama sürekli kırmızı çizgiler üzerinden bir uzlaşma sağlamakta çok doğaldır ki mümkün değildir. Onun için biz bugüne kadar ön şart ya da bir şart ortaya koymadık. Ancak özellikli diğer siyasi partilerin de bir şart ortaya koymaması gerektiğini söylüyoruz. Burada önemli olan millettir. Millet bize görev verdi. AK Parti'ye yüzde 41, ikinci partiye yüzde 25, üçüncü partiye yüzde 16 oy verdi. Bizim aldığımız toplam oy kadar 2 siyasi partiye oy verdi. Onların da elbetteki aklı selimle, sağduyu ile hareket etmesini bekliyoruz. Millet bize bu oyları verirken '2 ay 3 ay sonra seçime gidin' diye vermedi. Millet bu oyları 'hükumeti kurun, yürütün' diye verdi. Bizler o anlayışla bu hükumetin kurulmasını istiyoruz."

-"Azınlık hükumeti ülkenin meselelerini çözemez"

AK Parti'nin hükumeti kuramaması halinde diğer siyasi partilerin aritmetik olarak böyle bir şansının olduğuna işaret eden Soylu, "Velev ki biz hükumet kuramadık o zaman diğer partiler kurabilir. Tabi bu kadar süre azınlık hükumeti ile gitmez. Azınlık hükumetinin ülkenin önünde temel meseleleri çözme konusunda bir irade güçlülüğü olacağını düşünmüyoruz. Bu meselelerin çözülmesi için güçlü bir hükumet kurulması lazım" şeklinde konuştu.

AK Parti'nin de muhakkak iktidar olmak durumunda olmadığını anlatan Soylu, sözlerini söyle tamamladı:

"Biz 13 yıldır iktidarız. Biz illa iktidar olmak durumunda da değiliz, muhalefet olarak da görevimizi yerine getirebiliriz.  Nihayetinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu defalarca yüzde 60'lık bloktan bahsediyor. Aritmetikte olsa bu bloğun hükumet olma şansı var. Eğer bütün bunlar denendikten sonra bir sonuç alınamazsa çözüm yine millete gitmektir ama bu bizim için son çaredir, seçime gitmemek için elbetteki elden gelen bütün demokratik çabalar ortaya konulmalıdır. Biz bir çözüm olabileceğini düşünüyoruz. Biz bugüne kadar ortaya koyduğumuz sorumluluğu diğer siyesi partilerin de ortaya koymasını bekliyoruz."