Trabzonlu kadınlar ‘Müftülere Nikah Yetkisi Yasa Tasarısı’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’de Alt Komisyon’undan geçmesini protesto ederek yasa teklifinin iptalini istedi. 

Trabzon Barosu, Karadeniz İlleri Kadın Platform Derneği (KİKAP), Yaşam Kadın Merkezi Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Trabzon Cazıları Derneği, Uluslararası Kadın Sanatçılar Derneği (FEMİNART), Bağımsız Aktivist Teşride Boysan, Yetiştirme Çağındaki Çocukları Koruma Derneği (YÇÇK-DER), Sınırlı Sorumlu Trabzon Kadın Kooperatifi Kent Konseyi ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon Atatürk Alanı’nda ‘Müftülere Nikah Kıyma Yetkisi Yasa Tasarısı’nın TBMM’nin Alt Komisyonu’ndan geçmesini protesto ederek yasa tasarısının geri çekilmesini istediler.

"LAİKLİĞE AYKIRIDIR"

Sivil Toplum Örgütleri adına açıklamayı okuyan Avukat Duygu Keleş Aydın, yasa tasarısının laikliğe aykırı olduğunu belirtti. Nüfus Hizmetleri Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısının 6. Maddesi meclis alt komisyonundan geçtiğini belirten Duygu Keleş Aydın, “Bugüne kadar yapmış olduğumuz haklı itirazlarımız dikkate alınmamış olması ve tasarının hızlıca meclisten geçirilmeye çalışılması kaygılarımızı arttırmıştır.  Yapılmak istenen bu değişiklikle Anayasamızın 174/4 maddesi ile koruma altına alınan İnkılap Kanunları içerisinde yer alan evlilik akdinin evlendirme memuru önünde yapılacağı hükmünün ihlali ile laik ilkesine dolaylı olarak çiğnenmesine yol açacaktır” dedi.

"TOPLUMDA BİRLİK VE BERABERLİĞİ BOZAR"

Duygu Keleş Aydın sözlerine şu ifadelerle devam etti: “Yine bu değişiklik ile anayasamızın eşitlik ilkesi ihlal edilecek, aynı topumda birlik ve beraberlik içerisinde yaşayan, farklı din ve etkin kökendeki insanlar arasında ayrıştırmaya neden olacaktır. Evlenmenin müftüler huzurunda yapılması kadın ve çocukların hak ihlalleri ile karşı karşıya kalmasına ve hatta sahte nikah merasimleri ile çocuk gelinlerin ortaya çıkmasına, sağlık kuruluşları dışında meydana gelen doğumların sözlü beyanla bildirilmesi çocuk istismarının artmasına ve faillerin cezasız kalmasına neden olacaktır” diye konuştu.

VEKİLLERE ÇAĞRIDA BULUNULDU

Duygu Keleş Aydın, “Nüfus Hizmetler Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısı ile yürürlüğe konulmaya çalışılan Müftülere Nikah Kıyma Yetkisi Türk Medeni Kanunun ruhuna, Anayasal ve Türk toplumunun bu zamana kadar ayakta kalmasını sağlayan laik düzene aykırıdır. Tüm kadınlar olarak kazandığımız hakları korumaya ve bu hakları elimizden almaya çalışan düzen ile mücadele etmeye, meclisteki tüm vekillerimizi tasarıya ret oyu vermeye davet ediyoruz” dedi.  

Editör: TE Bilişim