CHP Trabzon Milletvekili Avukat Haluk Pekşen’in Trabzon’da dünya standartlarında bir müzenin ne zaman kurulacağıyla ilgili soru önergesine Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, TBMM Genel Kurul’da cevap verdi.

Pekşen, “Bilinen 2400 yıllık tarihiyle Trabzon, Pontus Krallığı, Bizans İmparatorluğu, Komnenos Krallığı ve Osmanlı İmparatorluğu’na merkez olmuş, dünya siyasetine, ekonomisine, kültürüne derin izler bırakmış bir dünya kentidir. Bütün merkez olmuş kentlerin dünya çapında saygın bir müzesi olmasına rağmen, yüz binlerce turistin geldiği Trabzon’da yerli ve yabancı turiste katkı sağlayacak, kent kültürünü yansıtan çok sayıda eserin değerlendirilip, sergileneceği, olması gereken nitelikte müze yoktur.”diye açıklayarak “Trabzon’daki turizm ölçeğiyle uyarlı dünya standartlarında bir müze çalışması yürütülmekte midir? Bu konuya ilişkin herhangi bir planlama var mıdır? Müzecilik alanında Trabzon’u markalaştıracak, istihdam yaratacak, sosyo-ekonomik kapasiteyi geliştirecek müze ve kültür merkezi ne zaman içerisinde faaliyete geçirilecektir?” sorularını Kültür ve Turizm Bakanı’na Trabzon’un kültürel yönden kalkındırılması amacıyla yöneltmişti.

Bakan Avcı TBMM Genel Kurul’da Pekşen'in bu sorularına “Trabzon Müzesi (Kostaki Konağı) revize, rölöve, restitüsyon, restorasyon, teşhir, tanzim ve mühendislik projeleri yapımı -2013-2014 yıllarına sari- hizmet alımı işi, restorasyon ve restitüsyon projeleri Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 11 Aralık 2015 tarihli ve 2655 sayılı Kararı'yla onaylanmıştır. Bu işin uygulanması 2016 Yılı Yatırım Programı'na dâhil edilmiş teklif olup ödenekler nispetinde gerçekleştirilmektedir. Trabzon ili eski Hükûmet Konağı kültür merkezine dönüştürülerek hizmet vermektedir.” diye cevap verdi.