Of Kaymakamı Tuncay Sonel, işadamlarının yardımıyla 44 aileyi ev sahibi yaptı, 212 yetim ve öksüz çocuğa, 586 engelli vatandaşa kolkanat gerdi. Sonel, "Zenginden alıp, fakire veriyorum" diyor ve ekliyor: Başımı yastığa koyduğumda rahat uyumalıyım

 

Of Kaymakamı Tuncay Sonel, Robin Hood gibi... Zengin işadamlarından topladığı yardımları fakirlerin ihtiyaçları için harcıyor. Sonel, 4 yılda 44 aileyi ev sahibi yaptı. Of'taki 212 yetim ve öksüz çocuğun bisikletten bilgisayara kadar her türlü dileğini gerçekleştirdi. Babaları hapiste, anneleri hayatını kaybetmiş olan 4 kız kardeşi dedeleri ile birlikte yaşadıkları derme çatma barakadan alıp, ilçe merkezinde bir apartman dairesine yerleştirdi. Her Kurban Bayramı öncesinde fakir ailelere kurbanlık koç dağıtan, engellileri de unutmayan Sonel, "Zenginden alıp, fakire veriyorum" diyor. Trabzon'un Of ilçesinde 4 yıldır görev yapan Tuncay Sonel'in ilk projesi barınma ile ilgili oldu. Bu projeyle Of'taki yetim, öksüz, yaşlı, engelli, evsiz ya da çok kötü koşullarda yaşamlarını sürdüren 44 aileyi sıcak bir yuvaya kavuşturdu. Kimilerinin harabe halindeki evleri onarıldı, kimilerini de yeni yapılan müstakil konutlara ve apartman dairelerine yerleştirdi. Bu şekilde 19 aileye yeni ev alındı, 20 ailenin evine bakım onarım yapıldı, 5 aile ise kiralık evlere taşındı.


212 ÖKSÜZ-YETİME MEKTUP
Bir diğer proje, ilçe genelindeki yetim ve öksüz çocukların tespit edilmesine yönelikti. Bu şekildeki 212 çocuk belirlendi. Sonel, her birine mektup göndererek, "Annen ya da baban hayatta olsaydı onlardan ne almasını isterdin?" diye sordu. Çocukların yazdığı mektuplar tek tek okundu; 83'üne bilgisayar, 25'ine bisiklet, çoğuna oyuncak, eğitim ve gıda yardımı yapıldı. 2'sine ev kiralandı. Çocukların başta eğitim olmak üzere diğer ihtiyaçları da düzenli şekilde karşılanmaya başlandı. Babası hapiste, annesi hayatını kaybetmiş olan 4 kardeşe de sahip çıkıldı. Genç kızlar, köydeki köhne evlerinden alınarak apartman dairesine yerleştirildi. Kaymakam Sonel, Kurban Bayramı Kralbet öncesinde de ilçe genelinde tespit ettikleri 153 aileye kırmızı kurdelelerle süslediği koçları gönderdi. Ayrıca Sonel köylerden ilçeye çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak üzere gelen başta yaşlılar olmak üzere yöre kadınlarının dinlenebileceği, çay içebileceği 'hanım evi' yaptırdı. Engelli vatandaşların sadece bir değil her gün hatırlanması amacıyla başlatılan proje kapsamında ise doktor, imam, muhtar ve sağlık görevlilerinden iki ayrı ekip oluşturuldu. Ev ev gezilerek 2 aylık alan taramasıyla 586 engelli vatandaşa ulaşıldı. Tedavileri mümkün olanlar sağlık personeli tarafından muayene edildi, mümkün olmayanlar ise hastanelere götürüldü. Tamamına maddi yardımda bulunuldu. Ekip şimdi, engellilere haftada bir giderek, sorunlarını dinliyor. Engelli vatandaşların Sonel'e rahatlıkla ulaşabilmeleri amacıyla kaymakamlık binasına engelli asansörü de yapıldı.
'DOLU BAŞAK EÐİLİR'
Adanalı olan evli ve 2 çocuk babası Kaymakam Tuncay Sonel, bugüne kadar gerçekleştirilen yardımların maliyetinin yaklaşık 4 milyon lirayı bulduğunu belirtti. "Boş başak dik durur, dolu başak eğilir" diyen Sonel, ekledi: "Zenginden alıp fakire veriyorum. Çünkü gece yastığa başımı koyduğumda rahat uyumalıyım. Bu ilçede bir kişi açken ben tok yatarsam, görevime ihanet etmiş olurum." Sonel, "Amacımız kimsesizlerin kimi olmak. Tatlı dilin ve güler yüzün sermayesi yok. Kendi annemize ve babamıza, çocuklarımıza nasıl davranıyorsak yaşlılara, yetim, öksüz ve engellilere de o şekilde davranmalı, onlara sahip çıkmalıyız. Biz bunu yapıyoruz. Haliyle işlerimiz de kolaylaşıyor. Çalıştığınız yörenin en ücra köşesindeki yetim öksüzden, engelliden, garibandan haberdarsanız mesele büyük ölçüde aşılmıştır. Biz devletimizle, ilçedeki zenginlerimizle bunu başarmanın mutluluğunu yaşıyoruz" diye konuştu.
O BENİM UŞAÐUMDUR!
Of'un Bölümlü beldesinde, engelli oğlu Adnan Turan (46) ile birlikte yaşayan İsminaz Karal yakında yeni evine kavuşacak. Harabe halindeki evinden 3 odalı müstakil evine geçmek için gün sayan Karal, "Tuncay'ı görünce oğlum gelmiş gibi seviniyorum, sevinçten ağlayasım geliyor. O benim uşağumdur" dedi.

4 öksüz kız kardeşi barakadan kurtardı
Babaları hapiste, anneleri ise hayatını kaybetmiş olan İlknur (15), Elif (14), Gamzenur (11) ve Pınar Demircan (9) Uluağaç köyünde dedeleri Ali Demircan ile derme çatma bir barakada yaşıyordu. 4 kız kardeşin imdadına Kaymakam Sonel yetişti. "Bunlar benim kızlarım" diyen Sonel, aileyi köydeki evlerinden alarak ilçe merkezinde apartman dairesine yerleştirdi. Okula kaydı yaptırılan çocukların tüm ihtiyaçları giderildi, eğitim durumları takibe alındı. gözlerinin içi gülen Demircan kardeşler, "Allah onu başımızdan eksik etmesin" diyor.