CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, HDP'nin ilgi alanın dar bir coğrafi bölgeye yönelik olduğunu belirterek, "BM'ye müracaat edecekmiş. Kim müracaat edecek, kim? PKKmı müracaat edecek? BM'nin terör örgütü kabul ettiği bir örgütün, BM'ye müracaatı yalnızca espri konusu olabilir" dedi.

Pekşen, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, SGK'nın 2014 Sayıştay raporuna değindi.

Rapora göre, SGK'nın mali kayıtlarının mevzuata uygun tutulmadığını iddia eden Pekşen, "SGK'nın kayıtları adeta bu meşhur havuz ilişkisi gibi bir hal almış. Havuz ilişkisi gibi hal almasının sonunda oluşan rakam tam 34 milyar lira. Havuzda ne olmuş? Havuzdaki para girdi ve çıktılarına ilişkin olağanüstü ağır iddialar var" diye konuştu.

Raporda, devletin paralarının bazı yerlere aktarıldığı yönünde son derece ağır iddialar bulunduğunu ileri süren Pekşen, "SGK'da kimin eli varsa bunları bulup ortaya çıkarmak gerekiyor" dedi.

Pekşen, Sayıştayın mutlaka yeniden SGK'yı özel bir denetime alması ya da Devlet Denetleme Kurumunun cumhurbaşkanı tarafından görevlendirilmesi gerektiğini belirterek,  "Sayın Cumhurbaşkanı'nın SGK'daki bu ağır iddiaları bilmemesi, bunlardan haberdar olmaması söz konusu değildir" ifadesini kullandı. 

 Bir gazetecinin, "SGK'yı kim batırdı tartışması geçmişten beri süregelen bir kavga. Bugünkü  tablo geçmişten daha mı vahim" sorusuna Pekşen, "Bundan daha ağır bir tablosu hiç olmamış SGK'nın" yanıtını verdi.

Pekşen, Plan ve Bütçe Komisyonundaki muhalefet milletvekillerine de bu rapora ilişkin bilgi notunu ulaştırıp, SGK'nın çok ciddi bir şekilde incelemeye alınmasını talep edeceklerini bildirdi.

"Açık ne kadar" sorusu üzerine ise Pekşen, "Şu anda 34 milyar lira görünüyor. Özellikle emanet hesabı dedikleri SGK'dan alacaklı olan şahısların hesabına ilişkin iddialar çok şaibeli. O iddiaları burada dillendirmek istemiyorum, mutlaka onların kalem kalem incelenip ortaya konulması gerekiyor" dedi.

Pekşen, "SGK içerisinde bürokratik bir yapılanma mı var" sorusuna, "Maalesef bu tür iddialar da var" karşılığını verdi.

"Bir ırka dayalı iddianın partisine dönüştü"

HDP'nin, sokağa çıkma yasaklarını AİHM ve BM zeminine taşımayı düşündüğü,Türkiye'nin de buna karşı hukuki hazırlık yaptığı haberlerinin hatırlatılması üzerine Pekşen, HDP'nin bir ülke, bir kitle partisi iddiasıyla parlamentoya geldiğini ancak ırka dayalı iddianın partisine dönüştüğünü söyledi.

Pekşen, HDP'nin milliyetçi bir parti de olmadığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bir bölgedeki ırkı ayağa kaldırmak iddiasındaki bir siyasi sloganla yürüyor. İstanbul'daki Kürt vatandaşların haklarına ilişkin bir söylemi var mı? İzmir'de var mı? Kayseri'de var mı?Samsun'da var mı? Yok. Yani Kürt vatandaşı eğer Anadolu'nun başka bir bölgesindeyse, orada yaşıyorsa o HDP'nin ilgi alanında değil. HDP'nin ilgi alanı dar bir coğrafi bölgeye ilişkin. BM'ye müracaat edecekmiş. Kim müracaat edecek, kim? PKKmı müracaat edecek? BM'nin terör örgütü kabul ettiği bir örgütün, BM'ye müracaatı yalnızca espri konusu olabilir. Bu kadar komik bir şey olur mu?"