Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, sınır komşumuz olan ve birçok konuda Türkiye Cumhuriyeti’nin destekleri ile ayakta durmaya çalışan Gürcistan’ın son günlerde Türk iş adamları ve Türk plakalı ihraç yükü taşıyan araçlara karşı hukuksuz bir şekilde engelleme ve ceza uygulamalarında bulunduğunu belirtti.

Bu uygulamaların ihracatçıyı bıktırma noktasına getirdiği gibi bölge ihracatçılarının bu durum karşısında Gürcistan’a yönelik ihracatlarını durdurma kararı almasına yol açtığını kaydeden Gürdoğan “İhraç yükü taşıyan veya yurda dönüş yapan Türk plakalı taşıtların sürekli Gürcü polisince durdurularak sebepsiz ve mesnetsiz gerekçelerle yüklü miktarda ceza tahakkuku yapılmaktadır. Kapılarda hiçbir yoğunluk olmamasına rağmen araçların zorla TIR parklarına sokularak karşılığında 30 Lari park ücreti tahsil edilmesi ve günlerce sebepsiz bir şekilde araçların bu parklarda bekletilmesi söz konusudur. Ayrıca hiçbir ülkede olmayan bir uygulama olan Gürcistan üzerinden transit olarak Azerbaycan’a ihraç eşyası taşıyan Türk plakalı araçların durdurularak zorla gümrük sahalarında yüklerin boşaltılarak sebepsiz bir şekilde haftalarca, aylarca yüklerin kontrol yapılıyor olması gerekçesiyle bekletilmesi (hiçbir ülke, ülkesi üzerinden transit olarak geçen taşıtların somut bir ihbar ve araç mühürlerinde bozulma olmadığı takdirde transit yükünü boşaltmamakta ve kontrol etmemektedir. Bu Dünya Ticaret Örgütü kuralıdır), ürünlerin ambalajlarının yırtılması ve bu uygulamaya tabi tutulmamak için bin 200 dolar civarında gayri resmi ücret talep edilmesi söz konusudur. Bu güne kadar ihracatçı ve iş adamlarımızın çalmadık kapı bırakmamasına rağmen bu sorunlara çözüm bulunamaması ihracatçıyı artık Gürcistan’a ihracat yapmama noktasına getirdi” ifadelerini kullandı.
"ARTIK BİZ BİR ŞEY YAPAMIYORUZ" FERYADI 

Türkiye ile Gürcistan arasında Serbest Ticaret Anlaşması olduğunu ancak bu anlaşmanın sözde kaldığını ifade eden Gürdoğan “İhracatçılarımız, Gürcistan ile ilişkilerimizin bu kadar sorunlu noktaya gelmesine yetkililerin neden duyarsız kaldığını sorgulamaktadır. Ayrıca, Gürcistan’da bulunan yurt dışı teşkilatlarında görevli ülkemiz temsilcilerinin de ‘Artık biz bir şey yapamıyoruz, bunu üst makamlara intikal ettirin’ yönündeki sözleri ihracatçımızın daha da şevkini kırmakta ve çaresizliğin boyutunu gözler önüne sermektedir. Konu dün İstanbul’da Türkiye İhracatçılar Meclisi’nde yapılan toplantıda Gümrük ve Ticaret Bakanımıza bizzat tarafımdan intikal ettirilmiş olup, ‘konudan haberdar olduklarını ve gerekli girişimde bulunacaklarını’ ifade etmişlerdir. Ancak, ihracatçımız sabırsız bir şekilde yaklaşık 2-3 aydır süren ve bugüne kadar hiçbir çözüm bulunamayan, ihracatçıyı bıktırma noktasına getiren bu uygulamaların bir an önce kaldırılması noktasında, ülke olarak ağırlığımızın konulmasını talep etmekte aksi takdirde önümüzdeki hafta çözüm bulunmadığı takdirde ihracatlarını tamamen durdurma kararı aldıklarını ifade etmektedir. Bu nedenle, yetkili Bakanlıklarımızın ivedilikle ve hassasiyetle ihracatçımızın bu önemli sorununa çözüm bulmak için en üst kademede Gürcü yetkilileri ile temasa geçmeyi beklemektedir” açıklamasında bulundu.

Editör: TE Bilişim