İngiltere'nin Oxford Üniversitesi Akademisyeni John Mcmanus, Yomra Belediye Başkanı İbrahim Sağıroğlu ile birlikte Salih Dursun caddesini gezerek, İngilizce olarak hazırlamakta olduğu kitabı için bilgi aldı. 

Spor Toto Süper Lig'de 22.haftasında Galatasaray'ın 2-1 kazandığı Trabzonspor maçının hakemi Deniz Ateş Bitnel, bordo-mavili takımdan 4 oyuncuya kırmızı kart göstermişti. Salih Dursun da bu kararlara tepki olarak, Bitnel’e kırmızı kart göstermiş ve dünya gündemine oturmuştu. Oyuncunun ismi Yomra ilçesinde bir caddeye verilmesinin ardından yaşanan gelişmeler İngiliz akademisyen John Mcmanus dikkatini çekti.

Türk futbolu hakkında İngilizce olarak hazırladığı kitabında yer vermek için Trabzon'a gelen ve Yomra Belediye Başkanı İbrahim Sağıroğlu ile birlikte caddeyi gezen Mcmaus, kitabında yer vermek üzere başkan Sağıroğlu'ndan detaylı bilgiler aldı.

Trabzon'un Yomra İlçesi Belediye Başkanı İbrahim Sağıroğlu, İngiltere'nin Oxford Üniversitesi Akademisyeni John Mcmanus'a verdiği bilgilerde şu ifadeleri kullandı.

"2010-11 sezonunda şampiyonluğu hak etmesine rağmen bazı şike oyunları nedeniyle Trabzonspor'un şampiyonluğu tescil edilemedi. Camiada büyük bir üzüntü ile haksızlıkla karşılaştık. Bununla beraber zaman zaman Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Merkez Hakem Kurulu'nun atadığı hakemlerin yönettiği maçlarda hatalarla karşı karşıya kalındı. Bu hakem hatalarıyla ilgili Trabzonspor ciddi puan kayıplarına uğradı. Bugüne kadar kaybedilen puanlarla ilgili bir sıkıntı bir taşkınlık söz konusuydu. Son Galatasaray maçıyla beraber, yaşanan olaylar Trabzonspor'a müthiş bir haksızlık yapıldığı fikrinde Türkiye ve dünya spor kamuoyu birleşti. Salih Dursun'da Galatasaray maçında anlık gelişen bir reaksiyonla beraber Trabzonspor sevdalılarının tercümanı oldu. İnsanların hislerine tercüman olduğu için bu demokratik tepkiyi ilçemizde yaşatalım istedik. İlçemizde Salih Dursun'un ismini bir caddeye vererek Türk spor tarihinde bir ilke imza attık. Böyle bir karar almamızdan dolayıda halkımız bizleri onurlandırdı ve büyük bir destek verdi" dedi.

Türk futbolu hakkında hazırlamakta olduğu İngilizce kitabı için İstanbul ve Adana'nın ardından Trabzon'a gelerek araştırma yapan John Mcmanus, Türkiye'de futbol hakkında İngilizce bir kitap hazırlandığını belirterek, "İngilizce olarak Türkiye'deki futbol hakkında kitap yazıyorum. Türkiye'de futbol hakkında bir çok kitap var ama Türkçe... Ben İngilizce bir kitap hazırlıyorum. İngilizlerin Türk futbolu hakkında çok fazla bir bilgisi yok. Türkiye'deki futbol kültürü çok geniş ve derin bir kültüre sahip bunu İngiltere'ye aktarmak istiyorum. İstanbul, Adana ve Trabzon illerinde bilgiler aldım. İzmir'e gideceği oradaki eski kulüpler var. Türk futbol tarihini anlatmak istiyorum. Trabzon çok önemli bir futbol kültürüne sahip. Futbolu yakından takip ediyorum. Farkettim ki; Trabzon'da önemli bir potansiyel var. Ben son şampiyon Leicester City taraftarıyım ve o şehirde yaşıyorum ama orada bir çok kulüpten taraftar var. Trabzon'da ise halkın yüzde 99'u Trabzonspor'u tutuyor. Bunun nedenlerini araştırıyorum. Nüfus bakımından küçük bir şehir olmasına rağmen insanlar tek takım tutuyor. Gururlu bir şehir, 1970-85 yılları arasında çok başarılar yakalamış" dedi.

Salih Dursun olayını yakından takip ettiğini belirten Mcmanus, "İsminin bir caddeye verildiğini tüm gazeteler yazdı ve okuduğumda çok şaşırdım. İlgimi çekti. Bu benim hoşuma gitti. Çok ilginç normalde stadyumlara , caddelere eski futbolcuların isimleri verilir. Şenol Güneş caddesi olduğunu biliyorum. Salih Dursun mevcut bir futbolcu. Trabzon'da yaptığım araştırmalar ve Yomra Belediye Başkanı İbrahim Sağıroğlu'ndan aldığım bilgiler ışığında bu yaşananların geçmişe dayandığını gözlemledim"ifadelerini kullandı.

John Mcmanus, hazırladığı kitabıyla ilgili olarak Trabzonspor'un efsane ismi olan bordo-mavili kulübün her kategorisinde görev alan Özkan Sümer ve futbolcularla da görüştüğünü sözlerine ekledi.