Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın himayesinde 15-18 Ekim'de Trabzon'da düzenlenecek 5. Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı'nda, 8 ülkenin cumhurbaşkanı ile 28 ülkenin şehircilik bakanı bir araya gelecek.
Türk Dünyası Mimar ve Mühendisler Birliği Genel Başkanı İlyas Demirci, yaptığı açıklamada, 24-27 Mayıs 2010'da Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in katılımıyla düzenlenen 4. kurultayda, yeni kurultayın Tataristan'ın başkenti Kazan'da yapılmasının gündeme geldiğini söyledi.
 
Daha sonra İstanbul'un istendiğini ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın önemli çalışmaları nedeniyle Trabzon'da karar kılındığını anlatan Demirci, "kimlikli ve kişilikli şehirler" temalı kurultayın, Ahilik Bayramı'na denk gelen 15-18 Ekim arasında yapılacağını bildirdi.
 
Kurultaya 8 ülkenin cumhurbaşkanının katılacağını anlatan Demirci, "Kurultayın en önemli yanı ilk kez 28 ülkenin bayındırlık, iskan ya da şehircilik bakanı bir araya gelecek. Trabzon'da yapılacak konsey toplantısında, şehircilik standardı ve Türk mimarisini ilgilendiren kararlar alınacak. Bu alanda, tarihteki en önemli toplantı olacak" diye konuştu.
 
Kurultaya yurt dışından, mesleğinin zirvesinde bulunan 5 binin üzerinde mühendis, mimar ve şehircinin de katılacağını anlatan Demirci, "282 üniversite rektörü, teyitli katılımcı durumunda. Kurultay, tarihin en büyük bilimsel şöleni mahiyetinde olacak" dedi.
 
-Mimar Sinan Özel Ödülü, 15 Ekim'de sahibini bulacak-
 
Demirci, kurultay kapsamında, dünyada ilk kez mühendislik, mimarlık ve şehircilik alanında Mimar Sinan Uluslararası Proje Olimpiyatları'nın düzenleneceğini bildirdi.
 
Olimpiyatlara gönderilen 330 proje arasından 22'sinin yarı finale kaldığını anlatan Demirci, olimpiyat ödüllerinin "Mimar Sinan Özel Ödülü ve Meslekte Başarı Ödülleri" olmak üzere iki başlıkta verileceğini belirtti.
 
Mimar Sinan Özel Ödülü'nün tarihi yapıların restorasyonu ya da yeniden inşası kapsamında, mimar, mühendis, şehirci veya mesleğe katkıda bulunan üst düzey yöneticilere verileceğini dile getiren Demirci, Meslekte Başarı Ödülleri'nin ise mühendislik, mimarlık ve şehircilik olmak üzere üç ana kategori ile her kategorinin altındaki 5 dalda dağıtılacağını kaydetti. Demirci, ödüllerin, 15 Ekim'de sahiplerini bulacağını sözlerine ekledi.