Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgut Özdemir tarafından karşılanan Pakeer Mohideen Amza, ülkesiyle Türkiye arasındaki ilişkilerin memnuniyet verici boyutta olduğunu ifade ederek ticari hacmi geliştirmekten yana olduklarını söyledi.

Büyükelçi gazetecilerin terörle ilgili sorusuna ülkesinin 26 yıl terörle mücadele etiğini hatırlatarak Türkiye’nin terörle mücadelesine tam destek verdiklerini söyledi. Büyükelçi Amza, terör lideri ölmeden terörün bitmeyeceğini ifade ederek “26 yıl çatışma yaşandı, 2009’da sonlandı. Bu durumu tek kelime ile anlatmak mümkün değil. 2009’da askeri güçle sonlandırıldı. Kara, deniz ve hava gücünü kullandık. 3 yılımızı aldı tamamen sonlandı, Şu anda barış sürecine girdik” dedi.

Trabzon’da bulunmaktan son derece memnun olduğunu ifade eden Büyükelçi, Amza, “Türkiye’nin güzel ve önemli yerinde fahri konsolosun olması bizim için büyük memnuniyet verici bir durum. Türkiye ile Sri Lanka ilişkileri çok üst düzeylerde 2012 ve 2013 yıllarında bir çok şehirde temsilcilikler açtık. Trabzon'da uçaktan indiğimde kendi ülkeme gelmiş gibi oldum. Sri Lanka iklimine benziyor. Ticaret hacmini geliştirmek istiyoruz.. Burada çay yetiştiriciliği yapıldığını biliyorum ve dünyanın bir numaralı çay tüketicileri de olduğunuzu biliyorum” dedi.

"ÇAY ÜRETİMİNDE BİZ 4, TÜRKİYE 5. SIRADA"

Çay üretimi konusunda dünyada Sri Lanka’nın 4., Türkiye’nin de 5. sırada olduğunu kaydeden Amza, “Sri Lanka’nın ve Türkiye’nin birlikte çalışacağını düşünüyorum. Çünkü biz dünyada üretilen en iyi çayı yapıyoruz. Çay üretimi konusunda dünyada 4. sıradayız, Türkiye ise 5. sırada. Bence 4 ve 5. sırada ülkeler birlikte çalışmalı ve ilişkilerini kuvvetlendirmelidir. Burada bulunduğum sürece boyunca çeşitli yerleri ziyaret edeceğim, çay üretim yerleri, tarlaları ve nasıl daha ileriye gidebiliriz konusunda fikir üreteceğiz. İki ülke arasında ilişkileri nasıl daha öteye götürebileceğimizi tartışacağız. Çünkü burada çok fazla seçenekler var bu seçenekleri değerlendireceğiz. Türk Hava Yolları, Sri Lanka’ya haftada 5 kez uçuyor. İki ülke arasında bu sebepten turizm geliştirecek faaliyetler geliştirebiliriz. Ben isterim ki Sri Lanka’dan Türkiye’ye çok fazla ziyaretçi gelsin, Türkiye’den de Sri Lanka’ya gitsin” ifadelerini kullandı.