Babası Mehmet Kumbasar’ın Sürmene’de 65 yıl önce bıçak yapmaya başladığını ve ilçede ilk bıçak sanayiyi kuranlardan olduğunu belirten Vahit Kumbasar, ürettikleri bıçakların kalitesine çok güvendikleri için üzerine babası Mehmet Kumbasar’ın ismini yazdıklarını söyledi.

Sürmene bıçağının kalitesinin balık yağında olduğunu ifade eden Kumbasar, “Sürmene bıçağının özelliği balık yağı ile birlikte su verilmesindendir. Nedeni keskinliğini her zaman muhafaza etmesinden dolayı. Balık yağı bıçağın keskin olmasını sağlar. Gerçek Sürmene bıçağı fabrika yapımı yada el yapımı da uygundur. Yeter ki bilindik bayilerden bilindik yerlerden almak gerekir. Firmamız olarak babamızın adı bıçağın üzerinde. Babam 93 yaşında 65 yıllık sanayici. Sürmene'de ilk bıçak sanayisini kuran kişi. Bıçaklarımızda babamızın ismi yer alır nedeni ise bıçaklarımıza bu kadar güveniyoruz. Ustalarımız maharetli. Maharetimiz olmasa babamızın ismini bu bıçaklarda gezdirmeyiz. Önemli olan bizim firma olsun diğer firmalar olsun iyi bir Sürmene bıçağının üzerinde firma adı belirtilmiş olması çok önemli” dedi.

İYİ BİR SÜRMENE BIÇAĞI KASABIN ACEMİLİĞİNİ KAPATIR

Yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla kurban kesecekleri bıçak konusunda bilgilendiren Kumbasar, “Sürmene bıçaklarında her amaç için kullanılan çeşidi vardır. Kurbanın başını kesmek yada diğer işleri yapmak için ayrı ayrı bıçaklar var. İyi bir Sürme bıçağı kasabın acemiliğini kapatır. Kafa kesmede, deri soymada, deri yüzmede her amaçla kullanılacak bıçaklar var. İyi bir kurban bıçağı sapı ahşap veya kemikten olmalı. Sapı bu şekildeki olan bıçaklar hem kaymayı önler hem de elde daha iyi tutulmayı sağlar" diye konuştu.
Zaman zaman gelen talebe cevap veremediklerini de ifade eden Kumbasar, “Şu an bilindik yerlere, firmalara satış yapıyoruz. Çünkü bıçağımızı değişik yerlere verdiğimiz zaman üzerinde farklı oynamalar yapıyorlar. Dolayısıyla bu şekilde sahteciliğin önüne geçmiş oluyoruz. Bıçaklarımızı gerek yurt içi gerekse gelen turistlere yetiştirmeye çalışıyoruz. Bir çok tur firmasıyla anlaşmamız var, kendileri Mehmet Kumbasar bıçağını çok yakından tanıyorlar artık. Yerli ve yabancı turistler bıçağımızı biliyor ve talep ediyor”şeklinde konuştu. 

BIÇAĞIN BİRİNCİ DÜŞMANI BULAŞIK MAKİNASI

Baba mesleğini seçtiği için gururlu olduğunu belirten Nesrin Kumbasar da ürettikleri bıçakları bulaşık makinasına atılmaması tavsiyesinde bulundu. Kumbasar, şunları söyledi:
“Satışta görevliyim. 8 yıldır çalışıyorum. Satışlarımız güzel anlaştığımız tur firmaları var. Baba mesleği olduğu için bu mesleği seçtim. En çok tercih edilen bıçak modelimiz sapı gül ağacı, çeliği dövme çelik olanlar. Hiçbir bıçağı bulaşık makinasına atmasınlar. Bilemesini elde yapsınlar o bıçak ömürlük bir bıçak olur. Bıçağın birinci düşmanı bulaşık makinası. Çünkü yüksek ısı çeliğe zarar veriyor. Sürmene bıçağına talep çok fazla. Türkiye’nin her yerine bıçaklarımızı gönderiyoruz. Bütün fuarlara katılıyoruz bıçaklarımıza güveniyoruz.”