AK Parti Trabzon Milletvekili ve TBMM Kadın Erkek Eşitliği Fırsat Komisyonu (KEFEK) Üyesi Av. Ayşe Sula Köseoğlu, “Yeşil Yol tamamlandığında bölgede turizm gelişecek, proje kapsamında yapılacak olan yatırımlarla yörede yaşayanların ekonomik ve sosyal refah düzeyi artacaktır” dedi.

Köseoğlu, 2016 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu tasarısında, Kalkınma Bakanlığı Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının Bütçesi üzerine AK Parti grubu adına söz alarak bir konuşma yaptı. Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) üzerine teknik bilgiler veren Köseoğlu, kurumun eylem planının da 2014 yılı sonunda kabul edildiğini hatırlattı.

Hedeflere ulaşmak, bölgenin ticaret ve turizm merkezi olmasını sağlamak adına, DOKAP Eylem Planı’nın 5 eksen üzerine kurgulandığını belirten Köseoğlu, “Bu Gelişme Eksenleri; Turizm ve Çevresel Sürdürülebilirlik, Ekonomik Kalkınma, Altyapı ve Kentsel Gelişme, Sosyal Gelişme,  Yerel Düzeyde Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi olarak belirlenmiştir. Böylece Doğu Karadeniz’deki 8 ilimizde 2014-2018 dönemi boyunca 128 eylem için 10,4 milyar liralık kaynak kullanılması planlanmaktadır. DOKAP eylem planı kapsamında DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı; Sulama Projelerinden, Yumurta tavukçuluğunun ve arıcılığın geliştirilmesi projelerine, Trabzon surlarının restorasyonundan, Giresun adası Turizm ve Botanik Parkı Uygulama projelerine, Tıbbi ve aromatik bitki envanterlerinin çıkarılmasından, yenilenebilir enerji kaynaklarının araştırılmasına, yolcu ve ürün teleferik taşımacılığından, katı atık depolanmasına, pek çok konuda araştırmaları ve projeleri takip etmektedir. DOKAP Kalkınma İdaresi Başkanlığı aynı zamanda Turizm Master Planının uygulanmasından da sorumlu kılındığı için üstlendiği misyon, Turizmin yeni parlayan yıldızı Karadeniz Bölgesi için hayati öneme haizdir” dedi.

YEŞİL YOL’DA ZİHİN KARIŞIKLIĞI YAPILIYOR

Doğu Karadeniz Turizm Master Planı Uygulamalarının en önemli lokomotifi olan Yeşil Yol hakkında son yıllarda çokça konuşulduğunu ve yalan yanlış değerlendirmelerle zihin karışıklığına neden olunduğunu kaydeden Köseoğlu, “8 ilin yayla ve turizm merkezlerini üst kottan, yaylalar üzerinden birbirine bağlayan,  Samsun’dan başlayıp Artvin Sarp sınır kapısına kadar uzanan Yeşil yol; Doğayla bütünleşik bir turizm projesidir. Bu proje, Doğası tahrip edilerek beton yığınlarına dönüşmüş şehirlerden uzaklaşmak isteyen yerli ve yabancı turistlerin aradıkları doğal ortamı Karadeniz’in eşsiz güzellikteki yaylalarında bulmalarını sağlamayı, Turizm alanlarını birbirine bağlayarak turizm potansiyelini artırmayı ve Yaylacılık yapan yerel halkın yaylalara ulaşımını da kolaylaştırmayı amaçlamaktadır. Yeşil yol güzergâhı üzerinde belli aralıklarla 33 tane Turizm Merkezi ve 5 adet Kültür Turizmi Koruma Geliştirme Bölgesi bulunmaktadır. Bu yol tamamlandığında bölgede turizm gelişecek, proje kapsamında yapılacak olan yatırımlarla yörede yaşayanların ekonomik ve sosyal refah düzeyi artacaktır. İyileştirilmesi planlanan güzergâh yaklaşık 2 bin 600 Km uzunlukta olup mevcut yolların doğaya uygun iyileştirilmesi ve bağlantı yollarının yapılması ile tamamlanacaktır. Bu kapsamda günümüze kadar Yeşil Yol İmalatı Projesine toplam 123,6 milyon TL ödenek aktarımı gerçekleştirilmiştir.

DOKAP’A 76 MİLYON 300 BİN LİRALIK BÜTÇE

DOKAP’a ayrılan bütçenin bir önceki yıla oranla yüzde 12 artırıldığını belirten Köseoğlu, “DOKAP Başkanlığı’nın 2016 yatırım planında, Yeşil Yol güzergahı üzerindeki turizm yatırımlarının desteklenmesi, turizm merkezlerinin imar planlarının yaptırılması, DOKAP Tanıtım ve Markalaşma Faaliyetlerinin Desteklenmesi, Bölgedeki Yaylaların Karakteristiğini koruyan mimari projelerin hazırlanması ve uygulanması, DOKAP Bölgesi Kamu Kurumları Eğitim İhtiyaç Analizi Projelerinin gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir. Bu hedeflere ulaşmak adına 2016 yılı bütçesinde 2015 yılına oranla % 12’lik bir artırımla 76.300.000 TL ödenek ayrılmıştır. Doğu Karadeniz Bölgesi’nin tek kadın milletvekili olarak, Trabzon ve bölge halkımız adına, bölgemize DOKAP kapsamında ayrılan ödenekler ve yapılan destekler için Sayın Başbakanımıza, Kalkınma Bakanımıza, hükümetimize ve ilgili tüm bakanlıklara bölgem adına teşekkür ediyorum. Sözlerime son verirken 2016 yılı bütçesinin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim