Trabzon Halk Eğitim Merkezi’ne gelen çoğunluğu 60 yaş üzeri bayanlar, acılarını, üzüntülerini, hastalıklarını resim yaparak unutmaya çalışıyor. Kimi kazada kaybettiği oğlunun acısını, kimi yakalandığı kanser hastalığını kimi ise yılların verdiği yorgunluğu resim yaparak unutuyor. 

Halk Eğitim Merkezi Görsel Sanatlar Öğretmenlerinden Kübra Salimoğlu, merkezlerine gelen kursiyerlerin yaptıkları uğraşlar sayesinde bir nevi ilaçsız tedavi gördüklerini ve kendi kendilerine rehabilite ettiklerini söyledi. Salimoğlu, “Burada bulunanların bazısı ev hanımı, bazısı emekli öğretmen dolayısıyla her kesimden bayan mevcut.

Kendilerini burada bir nevi rehabilite ediyorlar. Kursiyerlerimiz arasında yaşları 15-72 yaş arası bayanlar var. Çoğunluğu 60 yaş üzeri. Bazısı sanatsal aktivitelerini gerçekleştirmek bazıları içlerinde kalan sanatsal duygularını açığa çıkarmak bazısı da gençliğinde yapamadığını yapmak için bize geliyor. Çoğu kafasındaki sıkıntılardan arınmak dertlerini unutmak istiyor. Burada yağlı boyadan farklı sanat çeşitlerine kadar her şeyi öğreniyorlar. Burada kara kalemle başlıyorlar sergi açmaya kadar mesafe kat ediyorlar. Yaklaşık 1 yılda sanat öğreniyorlar” dedi.

Kursiyerlerin merkezde adeta ilaçsız tedavi gördüğünü kaydeden Salimoğlu, “Burasını ilaçsız hastane olarak görüyorum. Yani bir nevi terapi olarak görüyorum. Ruhsal anlamda, sanatsal anlamda, kişilik gelişimi anlamında, sosyalleşmek anlamında kendilerine yardımcı oluyoruz. Burada 72 yaşında öğrencim var. Onun yeteneği belki çoğu 20 yaşındaki bayanda yok. Bu tamamen yetenek meselesi” ifadelerini kullandı.

GENÇLİK HEVESİNİ 72 YAŞINDA GERÇEKLEŞTİRDİ 
Kursiyerin en yaşlılarından 72 yaşındaki Selma Zihni ise bütün sıkıntılarını resim yaparak unuttuğunu belirterek adeta ruhsal açıdan terapi gördüğünü söylüyor. Resim yapmayı çok sevdiğini ifade eden Zihni, “ Resim çizmeyi çok seviyorum, gençliğimden beri içimde bir hevesti. Çocukları büyüttükten sonra resim çizmeye başladım. Yaklaşık 5 aydır buraya gelerek resim çiziyorum. El becerilerini zamanla kaybediyorsunuz ama yine de başarmaya gayret gösteriyorum. Burası ruhsal açıdan bizim için bir terapi merkezi” diye konuştu.

"KANSER OLDUĞUMU BU GÜZEL ORTAMDA UNUTUYORUM"
Öğretmen emeklisi olan 70 yaşındaki Nejla Gültepe de 2 yıl önce kanser hastalığına yakalananlardan. Halk Eğitim Merkezi'ne geldikten sonra nefes almaya, sağlığın ve mutluluğunun önemini kavramaya başladığını belirten Gültepe “Öğretmen emeklisiyim. Yaşım 70. İki sene önce kanser hastalığına yakalandım. Doktorum bana, 'kimse üzülmesin derken en çok kendini üzmüşsün' dedi. 'Kendine bir hobi elde et' dedi. Bir arkadaşım bana Halk Eğitim Merkezi'nin kurslarından bahsetti. Ben de onun tavsiyesine uyarak buraya başladım. Öğretmenime ‘Ben strese giriyorum zaman zaman bu kurslara gelmeyi istiyorum’ dediğimde ‘Ne zaman, hangi saatte istersen gel yeter ki sen mutlu ol’ dedi. Buraya başladıktan sonra aksatmadan devam etme ihtiyacı hissettim. Çok güzel bir sevgi ortamı var. İnsanlara burada verilen değer beni hayata bağladı. Bir eser meydana getirmenin mutluluğunu yaşıyorum. Burada genç yaşlı değil bir aile ortamı var. Ben buraya başladıktan sonra nefes almanın, sağlığın, mutluluğunun önemini kavradım. Bir eser oluşturduğumuz zaman hayata bakış açımız değişiyor. Bu güzel ortamda hastalığımı unutuyorum” şeklinde konuştu.

TRAFİK KAZASINDA HAYATINI KAYBEDEN OĞLUNUN ACISINI UNUTMAYA ÇALIŞIYOR 
Geçen yıl trafik kazasında oğlunu kaybeden kursiyerlerden 60 yaşındaki Ayşen Çoruhlu da Halk Eğitim Merkezi'ne acısını unutmak için gelenlerden. Çoruhlu ”2004 yılında bir rahatsızlık geçirdim. Ondan sonra oyalanmak için başladım. 2 sene gittikten sonra ara verdim. 2015 yılında evladımı kaybedince tekrar buraya gelmeye başladım. İlaç kullanmaktansa böyle bir yere gelmeyi tercih ettim. Bir buçuk aydır kötü olduğum için gelmiyordum tekrar düzelince gelmeye başladım. Burada aklımı oyalıyorum. Renklerin arasında kaybolup gidiyorum. Benim gibi olanlar evde durup kendilerini dinlemesinler. Bir şeyle meşgul olmaları lazım. Yoksa sinir ilaçlarından, psikiyatri doktorlarından kurtulamazlar. Terapi niyetiyle geliyorum ama resim çizmeyi de çok seviyorum” dedi.
Ortahisar Halk Eğitim Merkezi Müdürü Orhan Genç de merkez olarak 140 dalda kurslarının bulunduğunu belirterek her yaşta insanın buraya gelerek sanat öğrenmeye çalıştığını söyledi. Müdür Genç, mesleki becerinin yanında sosyal ve kültürel anlamda kursların bulunduğunu belirterek ileri yaşlardaki kişilerin kurslara katılmasının kendilerini de çok mutlu etiğini sözlerine ekledi.