Tonya Asliye Hukuk Mahkemesi’nin Çimento Fabrikası’nın kurulacağı arazi için verdiği kararı Yargıtay 20. Hukuk Dairesi onadı. Tonya Asliye Hukuk Mahkemesi, 18 Aralık 2014 tarihinde Livalobo arazisini satın alan EMBA Şirketi’nin tapusunu iptal etmişti. Tonya Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kararı, Tonya Belediyesi ve EMBA Trabzon Çimento Sanayi ve Ticaret AŞ. Avukatları tarafından temyiz edilmişti. Yargıtay 20. Hukuk Dairesi, Tonya Asliye Hukuk Mahkemesi’nin verdiği kararı doğru bularak, verilen kararı onadı. Bu kararla Livalobo’nun satışı ve verilen tapunun iptalinden sonra artık çimento fabrikası ve taş ocakları projesi kesinlikle iptal edildi. Belediyece satılan arazinin bedeli olan 1 milyon 384 bin lira, satış sırasında yapılan sözleşmeye göre 36 ay taksitle geri ödenecek.

BU ZAFERDİR

Tonya Çevre Platformu Avukatı Nedim Şenol Çelik kararı yorumlayarak, “EMBA şirketinin Livalobo arazisinin mülkiyetini yitirmesidir. Livalobo orman niteliğinde de olsa hazine adına tescil edilmiş ve halkın kullanımına yeniden açılmıştır. Karar düzeltme aşaması vardır ancak Yüksek Mahkeme’nin dava dosyasını ayrıntılı olarak incelediği ve görüşünün değişmeyeceği anlaşılmaktadır. Bu bir zaferdir. Bu zafer her şeyden önce, başta Tonyalı kadınlar olmak üzere Tonya ve Çayırbağı halkınındır. Tonya ve Çayırbağı halkını ve emeği geçen herkesi içtenlikle kutluyorum” dedi.

MARJİNAL DEDİLER

“Kimin karanlık işlerle uğraştığı belli oldu” diyen Tonya Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Bekir Uzunoğlu, “Tonya’nın gözü aydın! Çayırbağı’nın da…. Verilen ortak mücadelede hukuk bizi haklı buldu. Mücadeleye başladığımız günlerde hakkımızda yürütülen karalama kampanyasını hatırlıyorum. ‘marjinal’ dediler, ‘rüşvetçi’ dediler, ‘her türlü yatırıma karşı çıkarlar’ dediler, ‘acı armutla dere kenarında rakı içenler’ dediler. Halkımız bunları çok iyi biliyor. Sonuçta kimin karanlık işlerle uğraştığı Yargıtay kararı ile belli oldu” diye konuştu.

Kaynak: Karadeniz / Fatih İSAK

Editör: TE Bilişim