İklim şartları, doğal güzellikler, direkt uçuş ve yatırım imkanı  Trabzon'u tercih etmelerindeki sebepler arasında gösterilirken, gelen turistlerin yüzde 95'inin memnun olarak ayrıldığı belirtiliyor.

"KENDİLERİNDE OLMAYANI BURADA BULUYORLAR"

Konuyla ilgili olarak görüşleri alınan  Karadeniz Turistik İşletmeciler Derneği (KATİD) Başkanı  Murat Toktaş, Arapların kendilerine en yakın gördüğü coğrafyanın  Türkiye olduğunu vurgulayarak, "Ülkemizi çok seviyorlar. Özellikle de  Trabzon iklliminin yağışlı olması ve direkt uçuşların yapılması, onları cezbeden en önemli unsurların başında geliyor.

Araplar kendilerinde olmayanı burada buluyorlar. Devamlı sıcak bir coğrafyada yaşadıkları için buraya özlem duyuyorlar. Yağmur yağdığı zaman şemsiye bile kullanmak istemiyorlar, ıslanmayı seviyorlar. Aynı zamanda, dini açıdan da  Türkiye'de oldukça rahat hissediyorlar" dedi.

"OTELLERİN NEREDEYSE YÜZDE 95'İ DOLDU"

Toktaş, "Otellerde ciddi boyutta doluluk yaşanıyor. Bu doluluk  Doğu Karadeniz'de, özellikle de  Trabzon'da Haziran ayında başlayıp,  Eylül başına kadar devam eder. Ağustos ayında ise yüzde 85, yüzde 95'lere kadar çıkar. Şu anda da öyle bir dönemdeyiz ki, hem otellerde yoğunluk var, hem de fiyatlar bu aylarda oldukça yüksek olmasına rağmen hala  Trabzon'a rağbet var." dedi.

Trabzon'da son 10 yıldır böyle bir durumun yaşandığını belirten Toktaş, " Trabzon dışındaki bölgelerimize de ilgi büyük ama istediğimiz düzeyde değil. Amacımız,  Trabzon'daki yığılmaları biraz dağıtıp, Orta  Karadeniz Bölgesi'ne kaydırmak. Şu an hedefimiz bu yönde. Valilik ve belediyelerimizle bu konu hakkında çalışmalar yapıyoruz. Çünkü, bir süre sonra yaylalarda ve şehirde oluşan yoğunluk turistin geri çekilmesine, sıkılmasına yol açabilir O yüzden Orta  Karadeniz'e de yayılmak istiyoruz. Zaten bazı şirketler, tur programlarına Orta  Karadeniz'i de koymaya başladılar.  Trabzon'a direkt uçuşlar var, ulaşım kolay ama Orta  Karadeniz bu kadar kolay değil, orada charter uçuşlar var ve Araplar charter uçuşlardan sıkılıyorlar. Rotanın Orta  Karadeniz'e de kayması gerek." dedi.

"OTEL VE AVM YAPMAYI DÜŞÜNÜYORLAR"

Toktaş, Arapların  Türkiye'ye sadece tatil amaçlı değil, yatırım amaçlı olarak da geldiklerini belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

"İnşaat alanlarında çok büyük yatırımları var ama bunun yanı sıra, AVM ve otel yapımı konusunda çalışmalar yürütüyorlar. Buranın doğasını çok seviyorlar. O yüzden bu bölgenin yatırım için elverişli olacağını, iyi gelir elde edebileceklerini biliyorlar.

Aslında 'Özellikle doğa için geliyorlar'da diyebiliriz. Doğamız bizim buradaki tek sermayemiz. Biz doğadan para kazanıyor, doğamızı satıyoruz. Eğer ki ağaçları gereksiz yere kesip, gereksiz inşaalar yapmaya başlarsak, tüm sermayemizi işte o zaman kaybederiz." dedi.

Editör: TE Bilişim