Trabzonlu yazın sanatçılarının; eserleri, kitapları, kullandıkları özel eşyaları, gözlükleri, daktiloları, kalemleri, fotoğrafları, kitaplarının ilk baskıları, müsvedde yazılarının yer alacağı Edebiyat Müzesinin yapımına başlandı.

Trabzon’un en tarihi semti Ortahisar’da Kanuni Parkı’nın içinde daha önce çeşitli amaçlarla kullanılan tarihi bir Trabzon evi restore edilmeye başlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ihalesi yapılan restorasyon çalışmalarına başlandı. Tahminen 450 bin liraya mal olacak olan Edebiyat Müzesi’nin 2016’ın yaz ayında bitirilmesi planlanıyor.

EDEBİYAT MÜZESİ NEDİR?

Türkiye’de şu anda; Adana, Ankara, Diyarbakır, Erzurum,İstanbul, Kütahya’da edebiyat müzeleri açıldı. Trabzon’la birlikte İzmir’de 2016’ın yaz ayında açılacak. Trabzon Edebiyat müzesinde, kentin yazarlarının kitapları,onlar hakkında yazılan kitaplar ile yazın sanatçısını anlatan bütün eşya ve benzeri şeylerde müzede yer alacak.

Sanatın her alanında büyük değerler yetiştiren ve yakın dönem sanatçıları ile de ünlü bir kent olan Trabzon’un Edebiyat Müzesi hizmete açıldığında büyük bir kütür hizmeti de verilmiş olacak. Edebiyat müzesinde kütüphane de olacak ve müze cafeleri ile bulunduğu semtte yaşayan bir mekan olarak da kullanılacak.

MÜZEYE ESERLER NASIL SEÇİLECEK

Müze restorasyonu bittiğinde, sanatçılardan kurulu bir komisyon, Trabzon’un yazın sanatı ile ilgili eseri olanları belirleyecek. Yazın sanatçısının kullandığı eşyalar toplanacak. Kültür ve Turizm İl Müdürü İsmail Kansız, Edebiyat Müzesinin Trabzon’da kurulması, sanata ve sanatçıya Trabzon özelinde verilen en önemli değerdir dedi.

Trabzon’da doğmuş, yaşamış, ya da Trabzon’da yazın sanatının her türlüsünde eserler ortaya koymuş, yöre ile bütünleşmiş değerlerin eserlerinin sergileneceği müze, Karadeniz Bölgesinde de bir ilk olacak.

Editör: TE Bilişim