Raylı sistemi ilk etapta Akyazı ve Havaalanı arasında inşa edeceklerini kaydeden Gümrükçüoğlu, “Bütün bu çalışmaların ve yapılacak yatırımların teşvik etmek istediği yatay hatlar boyunca insanlarımızın özel araçlarını kullanmamasını sağlamaktır” dedi.

HAFİF RAYLI SİSTEM GEREKLİ HALE GELMİŞTİR

Hafif Raylı Sistem Projesi üzerine açıklamalarda bulunan Gümrükçüoğlu şunları kaydetti: “Hafif Raylı Sistem için Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımızın yönetmelikleri gereğince pik (en yoğun) saatlerde başlangıç bitiş noktaları arasında 17 bin yolcu aranıyordu. Bu, uluslararası kredilere müracaatta Hazine garantisi istenmesi için bir genel kabuldü. Bu 17 bin rakamı zamanla 15 bin-12 binlere çekilmekle beraber, buna da ulaşmak mümkün olmasa da bizim gibi engebeli topografyası olan şehirde özel araçların kullanılmasının önüne geçmek için böyle bir hazırlığın Hazine garantili uluslararası kredi temin edemesek de sürdürülmesi gerekliliği önümüze gelmiştir.

ARAÇ SAYISI 103 BİN 17’YE ULAŞMIŞTIR

2010 yılında Trabzon’da yapılan Trafik Düzenlemesi Projesinde toplamda tespit edilmiş olan 66 bin 646 araç vardı. Günümüz itibariyle toplamdaki araç satısı 103 bin 17’ye ulaşmıştır. Burada (şehir merkezinde) özel araçların kullanılmaması sağlayabilmek için doğu batı istikametinde sahil boyunca olmak üzere hafif raylı sistemin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

AKYAZI HAVAALANI ARASI İLK ETAP YAPILACAK

Bu işi dört başı mağrur yapabilmek için 2016 yılının başına ön hazırlıklarını sürdürdükten sonra yapılan ihale neticesinde ilgili firma ile proje çalışmalarını sürdürmekteyiz. Bu yılın sonunda bu proje elimize gelmiş olacaktır. Bu projede ilk etapta dolgu alanı olan Akyazı bölgesinde, 2 yıl önce imara yerleştirdiğimiz bölgede ana istasyonu belirlemiştir. O ana istasyondan doğu ve batıda Akçaabat ile Arsin ilçelerimiz arasındaki bölgeyi içermektedir. Arsin OSB’den Akçaabat merkezine kadar hafif raylı sistem projelendirilmiş olacaktır. Ondan sonra da yeni projede batıdan ve doğuda il sınırına kadar devam ettirilecektir. Tabi bunlar etap etap gerçekleştirilecektir ve ilk etapta proje ihalesi yaptığımız alan Arsin OSB ile Akçaabat arasını ihtiva etmektedir. Bunun da ilk etapta ele alıp yapım ihalesini yapacağımız bölgesi, Akyazı’dan Havaalanı arasındaki etaptır. Bu etapta Yavuz Selim Bulvarı boyunca hem gidiş hem geliş olarak raylı sistemin projelendirilmesi yapılmaktadır. Şehrin merkezinde ise Atatürk Alanından itibaren tek yönüyle Maraş Caddesi’ne doğru doğudan batıya doğru devam edecektir. İkinci etapta da Sahil Yolundan gelen kısmı İtfaiye Kavşağından yukarı çıkarak Atapark Kavşağına ulaşmış olacaktır. Şehir merkezinin kısa özeti budur. Bütün bu çalışmaların ve yapılacak yatırımların teşvik etmek istediği yatay hatlar boyunca insanlarımızın özel araçlarını kullanmamasını sağlamaktır.”