Trabzon Ayasofya Müzesi önünde, aralarında Memur-Sen ve Mazlum-Der’in de olduğu 9 sivil toplum kuruluşunun yaptığı basın açıklamasında, Fatih Sultan Mehmet’in mirasına sahip çıkılması gerektiği vurgulanırken mahalle halkı basın açıklaması sonrasında buranın cami olmamasını istediklerini söyleyerek guruba sözlü olarak tehki gösterdiler.

Gurup adına konuşma yapan Eğitim-Bir-Sen Trabzon il başkanı Mehmet Kara, Ayasofya Camisi’nin kapatılmasının, hukuki açıdan arızalı bir karar olduğunu söyledi. Kara “Ayasofya, Fatih Sultan Mehmet Vakfı’na aittir. Özel mülkiyetin, vakıf mülkiyetinden devlet mülkiyetine geçirilmesinin meşruiyeti bulunmamaktadır. Türkiye’de, eğer 1960 darbesi olmasaydı, Ayasofya’nın ibadete kapatılması söz konusu olmazdı. Çünkü ne halk ne de halk tarafından seçilmiş olan iktidar buna izin verirdi. 1950 sonrası nesil neredeyse Ayasofya Camii ifadesinden ve gerçeğinden habersiz hale getirilmiştir. Ayasofya zihinlere kilise olarak nakşedilmiştir. Fatih Sultan Mehmet, Ayasofya’yı topluma camii olarak miras bırakmıştır. Toplum fertleri olarak bu mirastan mahrum bırakılmışızdır. Biz mirasımızın geri verilmesini ve Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılmasını istiyoruz. Bu ülkede yaşayan herkesin hakları korunmalı. Hıristiyan Rumlar, Ermeniler ve Yahudiler bu ülkenin vatandaşlarıdır. Sümela Manastırı ve Akdamar Kilisesi nasıl yeniden ayine açıldıysa, Ayasofya Camisi de tekrar ibadete açılmalıdır. Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılması ile Fatih’in ruhunu şad etmek ve Ramazan Bayramı namazını burada kılmak niyeti ile tüm Trabzon kamuoyuna saygılarımızı sunuyoruz” dedi.

Mehmet Kara’nın konuşmasının ardından grup dağılmak üzereyken müze çevresinde oturan vatandaşlar basın açıklaması yapan gruba tepki gösterdi. Mahalle halkından olan beş kişilik grup, STK’lara seslenerek “100 metre ileride bir camii var, daha orada 3 saf dolduramayan sizler burada ne amaçla cami istiyorsunuz. Buradaki esnafın ekmeği ile oynamayın. Bu mahallenin camiye değil istihdama ihtiyacı var. Bizler mahalleli olarak Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılması yönünde talebimiz olmazken sizler sağdan soldan toplanarak gelip burada hangi hakla bunu talep ediyorsunuz. Eğer böyle bir ihtiyacın olduğunu hissetseydik bu talebi sizden önce bizler yapardık” diye çıkıştılar.

STK’lara bağlı gruplar mahalleliye “Sizler Fatih Sultan Mehmet’in mirasına sahip çıkmıyorsunuz” diye cevap verirken, tartışma olaysız şekilde sona erdi.