Etkinliğin açılış töreninde Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Trabzon Cumhuriyet Başsavcısı Mithat Kutanoğlu, siyasiler, işadamları ve vatandaşlar hazır bulundu.


Trabzon Valisi Abdil Celil Öz de konuşmasında istihdam alanında yapılan çalışmalara dikkat çekti. Öz, “Kalkınmanın ve gelişmenin temeli üretimdir. Üretimin de en önemli girdisi işgücü ve insan kaynağıdır. Bunun temelinde de nitelikli işgücü ve mesleki eğitim var. İşgücü niteliğinin geliştirilmesi ve piyasa şartlarıyla uyumla halde sürdürülmesi için pek çok mekanizma var. Bu anlamda son yıllarda devletimizin politikalarıyla kurumlarımız hem nitelik hem de kurumsal yapı olarak piyasa şartlarına ve günün ihtiyaçlarına göre yeniden şekillendirildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve İŞKUR teşkilatımız aktif işgücü politikaları uygulayan ve bu konuda piyasanın ihtiyaçlarına göre hareket eden bir yapıya kavuşturuldu. İstihdam garantili kurslar, işbaşı eğitimleri, meslek kursları, işgücü piyasası araştırmaları gibi pek çok konu ile birlikte iş ve meslek danışmanları, iş bulma ve nitelik kazanma konusunda da danışmanlık yapan nitelikli elemanlara kavuştu. İlimizde eğitim kurumlarımızda bölgenin ihtiyacına göre mesleki eğitim konularına daha fazla ağırlık veriyoruz. İl genelinde Endüstri Meslek Liseleri, Ticaret Meslek Liseleri ve diğer meslek alanlarında yapılanmaya giderken ihtiyaç olan ilçelerimizde de mesleki eğitim alanındaki okullarımıza giderek ağırlık veriyoruz. İŞKUR’un aktif işgücü politikalarına yönelik proje ve kurslarına da yoğun katkı ve katılım sağlıyoruz. Bölgemizde işsizlik oranı dünya ve Türkiye’ye göre iyi durumdadır. Mevcut işgücümüzün niteliğini ve üretim kapasitesini geliştirmemiz gerekiyor. İşgücü talebi ile işgücü arzını karşılaştıracak mekanizmaları piyasa ihtiyacı olan mesleklere yönlendirilmesini sağlamalıyız. İşte İŞKUR’un düzenlediği bu fuarlar arz-talep karşılaşmasını sağlama açısından çok önemlidir. Huzurlu, güzel ve kalkınmış Türkiye’yi beraber yaşarız diyor, bu fuarın gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.


Açılış programında katılımcılara seslenen Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon’da son 6,5 yılda 30 bin 649 kişinin sürekli olarak iş sahibi olduğunu ifade etti.


“Son 6,5 yılda Trabzon’umuzda sürekli olarak işlendirilen insan sayısı; 20 bin 625 erkek, 10 bin 24’ü bayan olmak üzere toplamda 30 bin 649’dur” diyen Başkan Gümrükçüoğlu “İspanya’da işsizlik yüzde 20, İtalya’da yüzde 18, işsizlik Yunanistan’da artık ölçülemiyor. Macaristan, Bulgaristan, Polonya gibi ülkeler aynı durumda. Peki ülkemizde durum ne? TÜİK rakamlarına bakalım: 2015 yılı Haziran ayı itibariyle Türkiye genelinde işsizlik yüzde 9,6. 2013 yılında ise yüzde 9,7 idi. Trabzon’da işsizlik oranı 2013 itibariyle yüzde 7,4. TÜİK, 2013’den sonra illerin işsizlik oranlarını henüz açıklamadı. TR 90 olarak adlandırılan ve Trabzon’unda içinde bulunduğu bölgede işsizlik oranı 2014 itibariyle yüzde 6,2. İsteyenler devletin bu resmi rakamlarını her yerde kontrol edebilirler” dedi.


6,5 yılda sürekli işlendirilen 30 bin 649 kişinin yanında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının güzel bir hizmete yıllardır imza attığını belirten Gümrükçüoğlu, “Toplum yararına çalışma programı kapsamında kamu kurumlarımızda insanlarımız süreli olarak işlendiriliyor. Bu kapsamda hazırladığımız 21 proje kapsamında Büyükşehir Belediyemiz bünyesinde bugüne kadar 3 bin 290 kişi yılda 9 ay süreyle işlendirilmiştir. Buna harcanan finansman 22 milyon 923 bin TL’dir” şeklinde konuştu.

“İŞ İSTEYEN GENCİMİZ KENDİNİ GELİŞTİRMELİ”
Konuşmasında özellikle iş arayan gençlere tavsiyelerde bulunan Gümrükçüoğlu, şöyle konuştu:
“Ülkemizde genç kuşakların işsizlik oranı, orta yaşlı insanlarımıza göre biraz daha fazla. Burada çok önemli detaylar var. Trabzon’da İŞKUR’a kayıtlı olan 30 bin işsiz var. Firmalarımızın da 13 bin işçi talebi var. Bu 13 bin talebin 5 binine cevap verilebilmiş. Gençlerimiz için burası çok önemli. Gerisi ne oldu? Ya iş için İŞKUR’a müracaat eden vatandaşımız istenilen kriterlere uymuyor, ya da iş için İŞKUR’a müracaat eden kişi, kendisine önerilen işi beğenmiyor… Bunların çözüm noktası vardır. Bizler bir sürü meslek edindirme kursları açıyoruz. Bölgemizde turizm çok iyi gelişiyor, körfez turizmi öncelik almış. İngilizce kursu, Arapça kursu, turizm kursu açıyoruz. İlçelşerimizde de bu kurslarımızı açıyoruz. İlk hafta 50 kişi geliyor, sonra bir bakıyoruz 10 kişi kalmış… Burada cv’lerini bırakan gençler işadamlarına desinler ki; ‘işte benim cv’im bu. Ama siz bana söyleyin siz nasıl bir eleman arıyorsunuz.’ İşte aranılan o vasıfları öğrensin. Gerekli eğitimleri, sertifikaları alsın sonra desin ki ‘ben sizin istediğiniz vasıfları kazandım. Buyun birlikte çalışalım.”


Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu ise, şunları söyledi:


“Bütün istihdam fuarlarının sonucunda önemli birliktelikler ortaya çıktığı gibi istihdama da önemli katkılar sağlanıyor. Ancak iş arayanların hangi iş alanında iş bulmak istiyorsa o alanda yapılan eğitimlere katılmaları çok faydalı olacaktır.”


Konuşmaların ardından Trabzon’da iş piyasasına en çok katkı sağlayan özel sektör kuruluşlarının temsilcilerine protokol üyeleri tarafından plaket verildi. Vali Öz ve Başkan Gümrükçüoğlu, plaket töreninin ardından fuar alanında bulunan bütün firmaların stantlarının tek tek gezerek firma yetkililerinden bilgi aldılar. 2 gün boyunca sürecek olan fuara Trabzon'dan ve diğer illerden yaklaşık 100 civarında firma katıldı.

Editör: TE Bilişim