Türkiye’deki et fiyatları artar iken vatandaşların alım gücünden doğan nedenlerden dolayı tüketiminde düşüş olduğu uzmanlar tarafından tespit ediliyor. Kasaplar müşterilerine azda olsa düşük fiyatlara et sata bilmek için her yolu denerken son dönemlerde en fazla başvurdukları yöntem ise yurt dışından yasa dışı yollar ile getirilen etler oluyor. Edinilen bilgiye göre; Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar İle Mücadele Şubesi (KOM) ekipleri son 1 ay içerisinde yapmış olduğu çalışmalarda 2 Bin kilo kaçak et yakaladı.

Gürcistan’dan Türkiye’ye yasa dışı yollar ile sokulan etler Türkiye’nin 81 iline dağılıyor. Bu durumdan Trabzon’da nasibini alan iller arasında. Son olarak Trabzon polisi cumartesi günü Karadeniz Sahil Yolu üzerinde yapmış olduğu uygulamada R.K, (27) isimli şahsın aracının içerisinde 480 kilo kaçak et yakaladı. Bir ihbar üzerine harekete geçen KOM Polisinin başarılı çalışması ile yakalanan R.K, Trabzon İl Emniyet Müdürlüğüne getirilerek hakkında 5607 sayılı kanuna muhalefetten işlem yapıldı.

Sağlıksız koşullar da getirilen kaçak etlerin insan sağlığını olumsuz şekilde etkilediği biliniyor. Uzmanlar, Gürcistan’da nasıl bir koşullarda hayvanların kesildiği bilinmediğinden tüketiminden doğacak sorunların bir hayli fazla olduğunun altını çiziyorlar. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığından tarafından bazı analizlerden geçemeyen bu etler üzerinde “Deli Dana” olarak bilinen Bovin spongiform ensefalopati hastalığının ola bileceği de ifade ediliyor. Trabzon’da polis ekipleri tarafından yakalanan etlerde henüz böyle bir hastalığa rast gelinmedi.