Trabzon’da ithal et satılmadığını belirten Temel Korkmaz, “Yerli ve millî olan etimizi satacağız.” ifadelerini kullandı.

HÜKÜMETİN et politikasının ithalat üzerine kurulduğunu belirten Trabzon Kasaplar ve Celepler Odası Başkanı Temel Korkmaz, TESOB Başkanı Metin Kara’nın ithal et ile ilgili açıklamalarına teşekkür ederken; Trabzon’daki diğer 49 tane meslek odasından da destek istedi.

Trabzon’da ithal et satılmadığını belirten Korkmaz, “Yerli ve milli olan etimizi satacağız” dedi İthal et konusu ülke gündemini son zamanlarda bir hayli meşgul ederken her gün farklı açıklamalar gelmeye devam ediyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba, ucuz et satışını 6 tondan 10 tona çıkaracaklarını açıklarken, Et ve Süt Kurumu (ESK) aracılığıyla ‘ucuz et’ satışı BİM ve A101 marketlerinde başladı. Trabzon Kasaplar ve Celepler Odası Başkanı Temel Korkmaz et konusuyla ilgili gazetemiz günebakış’a çok önemli açıklamalarda bulundu. Et ve ithal et konusuyla ilgili tüm konuları masaya yatıran Korkmaz, niçin et konusunun hükümet tarafından sübvanse edildiğini, sadece neden iki market zincirinde satıldığını, Trabzon’da vatandaşın ve kasapların ithal et konusuna nasıl baktığını ve TESOB Başkanı Metin Kara’nın ithal et ile ilgili olan açıklamalarını değerlendirdi.

HÜKÜMETİN ET POLİTİKASI İTHALAT ÜZERİNE KURULMUŞ

Fakıbaba ve hükümetin, tarım ve hayvancılık politikasının iflas ettiğini belirten Korkmaz, “ Hükümetin hayvancılık politikası olsaydı, Türkiye’de hayvancılık bugün bu durumda olmazdı. İthalat her zaman palyatif yani geçici çözümdür. Esas mesele Türkiye’de üretimi arttırmaktır. Serbest piyasa ekonomisinde arz ve talep dengesi bozulduğu zaman, arz lehine bozulursa et fiyatları ya da başka bir malın fiyatı artar. Talep lehine bozulursa azalır. Bugün Türkiye’de üretim yok. Sayın Fakıbaba zannediyor ki bu ülkede kasaplardan kaynaklanan bir sorun var, meseleyi kavrayamamış. Konu hükümet politikası, ithalat üzerine kurulmuş bir et politikası var. Hükümet ette 10-15 TL’ye yakın sübvanse yapıyor. Neden başka şeylere değil de ete sübvanse yapılıyor anlamıyorum, rant mı var? Soruları aklıma geliyor” dedi.

TESOB BAŞKANI KARA’YA TEŞEKKÜR EDERİZ

TESOB Başkanı Metin Kara’nın “Halkımızın ucuz et yemesi için ithalatın değil, yerli üretimin teşvik edilmesi gerekir” açıklamalarına teşekkür eden Korkmaz , açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Bu konuya hassasiyet göstermesi, kasap esnafının sahipsiz olmadığının göstergesidir. Kendisine teşekkür ediyoruz. Sayın Kara’nın açıklamalarını okudum, sorunu çok güzel kavramış. Üzerine bastığı konular bizim sorunların özünü teşkil ediyor. Trabzon’un genelinde 49 tane meslek odası var. Hepimizin sorunları aynı, bugün bizim başımıza gelen yarın başkasının başına gelir. Daha önce ekmekte yaşandı bu sorun biliyorsunuz. Devletin sübvanse yapması kominist bir anlayıştır. Neden ette sübvanse yapılıyor, hükümet gitsin mazotta yapsın. Mazotun litresi 5 TL, Türkiye’de bugün mazotun litresi 2,5 TL olsa hayvancılığın üretim maliyetleri yüzde 30 aşağı çekilir. Neden et? Bunun rantsal bir sebebi olduğunu düşünüyorum.”

TRABZON’DA İTHAL ET SATILMIYOR

Trabzon’a ithal etin girdiği konusunda emin olmadığını belirten Korkmaz “Trabzon’da şu anda ithal et satılmıyor. Kasaplar olarak şöyle bir karar aldık. Yüzde 80 bu konuda hemfikiriz, biz ithal et satmayacağız. Yerli ve milli olan etimizi satacağız, ithal ete sıcak bakmıyoruz. Üretimi arttıracağız. Trabzon’da vatandaş da ithal ete sıcak bakmıyor.  Hükümetin Sırbistan’dan getirdiği lop etleri sadece iki market zincirinin satması da oldukça manidardır. 81 ilde olma şartı getirmiş, bu mantıklı değil ki! 81 ilin tamamında kasap esnafı var. Niye kasap esnafına verilmedi? Buyursun versin” diyerek tepki gösterdi.

Günebakış

Editör: TE Bilişim