Ortahisar ilçesi Kahramanmaraş Caddesi’nde bulunan Şehir Müzesinin açılışı için tertip edilen törende İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Devlet eski Bakanı Faruk Nafiz Özak, Enerji ve Tabi Kaynaklar eski bakanı Fahrettin Kurt, Trabzon milletvekilleri Muhammet Balta, Ayşe Sula Köseoğlu, Adnan Günnar, Salih Cora, AK Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Oltan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, askeri ve mülki erkan ile birlikte siyasiler ve çok sayıda vatandaş hazır bulundu.

"ŞEHİR MÜZELERİ BİR ŞEHRİN HAFIZASI DEMEKTİR"

Trabzon Şehir Müzesinin açılış töreninde hemşehrilerine seslenen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bu önemli eseri Trabzon’a kazandıran Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’na ve emeği geçenlere teşekkür etti.  Konuşmasında geçen yılki Trabzon’un düşman işgalinden kurtuluş yıldönümü kutlamalarında da önemli bir kültürel çalışmayı hizmete açtıklarını hatırlatan İçişleri Bakanı Soylu, “Geçen yıl 24 Şubat’ta, Trabzon’umuzun kurtuluşunun 98’inci yıldönümünde Kanuni Sultan Süleyman Kültür Evinin açılışında buluşmuştuk. Bir yıl sonra bugün bu güzel eserin açılışında birlikteyiz. Ben bu vesile ile Trabzon’umuzun bağımsızlığı için şehit düşmüş geçmişlerimizi şükranla anıyorum. Allah (c.c.) onlardan razı olsun. Burada bizi biz yapan, kültürümüze, tarihimize sahip çıktığımız bir eserin açılışı için toplandık. Bu güzel mekan inşallah bundan sonra şehrimize Şehir Müzesi olarak hizmet verecektir. Şehir müzeleri bir şehrin hafızası demektir, tarihi demektedir. Gençlerimize nereden geldiğimizi, ne için yaşadığımızı ve nerede olmamız gerektiğini hatırlatan bir önemli mekânlardır. Bu vesile ile bu güzel hizmette emeği geçenlere şehrimiz adına teşekkür ediyorum” diye konuştu.  

"TRABZON MEMLEKET İÇİN HERŞEYİNİ ORTAYA KOYMUŞTUR"

Konuşmasında Türkiye’de yaşanan güncel gelişmelere değinen ve Trabzonlulara ayrıntılı açıklamalarda bulunan Soylu, “Bu memleket ne zaman dara düşmüşse Trabzon bu ülke için elinden gelen her şeyini ortaya koymuş aziz ve asil bir şehirdir. Eğer bu ülke bugün, hayal edilemeyenleri yapıyorsa bu sizin eserinizdir” ifadeleri ile hemşehrilerine teşekkür etti.

YAVUZ: MÜZELER BİR ŞEHRİN MÜHRÜDÜR, ANAHTARIDIR

Trabzon Valisi Yücel Yavuz da konuşmasında Şehir Müzesinin Trabzon turizmine çok önemli katkıları olacağına dikkat çekti. Vali Yavuz, “Müzeler bir şehrin mührüdür, anahtarıdır. Tarihle geleceği buluşturan mekanlardır. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bu eserin Trabzon’umuzun özellikle turizm alanındaki gelişmesine çok katkı sağlayacağını biliyorum. Bölgemize ve ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum” ifadelerini kullandı.

GÜMRÜKÇÜOĞLU'NUN GURURU

Trabzon Şehir Müzesinin açılış töreninde hemşehrilerine seslenen Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, bir vaatlerini daha yerine getirmiş olmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. “Trabzon’umuz Şehir müzesine 24 Şubat 2017’de, işgalden kurtuluşunun 99’uncu yıldönümünde kavuştu” diyerek sözlerine başlayan Gümrükçüoğlu, “Halkımız bu şehrin belediye başkanlığını bizlere lütfettikten sonra vaadimiz bu şehre, şehrimizin dününü-bugününü en iyi şekilde tanıtan bir müzeyi kazandırmaktı. Allah (c.c.) bunu bize nasip etti” şeklinde konuştu.

RECEP KIZILCIK'I ANDI

Şehir Müzesinin Trabzon’a kazandırılmasında katkısı olanlara tek tek teşekkür ederek konuşmasını sürdüren Başkan Gümrükçüoğlu, “Uzunsokak’taki Mahmut Goloğlu Kültür Merkezi Belediyemizin uhdesindeydi. 1963-94 yılları arasında Merkez Bankası olarak hizmet veren bu bina ise Valiliğimize devredilmiş ve Tevfik Serdar Kültür Merkezi olarak hizmet vermekteydi. Allah Teâlâ (c.c.) merhum Valimiz Recep Kızılcık’ın mekanını cennet etsin. Onunla çalışırken Belediyemiz uhdesindeki Mahmut Goloğlu binası ile Şehir Müzemizi yaptığımız bu binanın şehir müzesi olarak yapılması için değiştirilmesini talep ettik. Rahmetli Valimiz ‘derhal’ dedi ve önümüzü açtı. Bu binayı devralıp projesini yapıp işe başlarken sanata, tarihe verdiği değer ile birlikte Oltan Vakfı’nın kıymetli sorumluları bizi ziyaret ettiler. Katkılarını ortaya koymak istediklerini ifade ettiler. Sağ olsunlar var olsunlar, inanıyorum ki bu sorumluluğu daima sürdürecekler” diye konuştu.

BU MÜZE FARKLI MÜZE

Trabzon Şehir Müzesinin Türkiye’deki diğer müzelerden farklı olduğuna dikkat çekerek sözlerini sürdüren Başkan Gümrükçüoğlu konuşmasını özetle şu şekilde tamamladı: “Bu şehir müzesi Türkiye’deki diğer müzelerden farklı, 24 saat yaşayacak bir müzedir ve ülkemizde öne çıkacaktır. Burası teknolojinin en son imkânlarının kullanıldığı bir müzedir, çeşitli dillerde sesli rehberler kullanılmaktadır. Müzemiz aylık olarak devir-daim edeceği eserleri ile dünya kültürüne hizmet edecektir.”

"MÜZE GEÇMİŞTEN GELECEĞE GÖTÜRECEK"

Oltan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu da konuşmasında Şehir Müzesinin Trabzon’un tarihinin kültürünün yaşatılmasında çok önemli işlevler göreceğine dikkat çekti. Köleoğlu, “Trabzon beş bin yıllık geçmişi ile tarihin önemli yerleşim yerlerinden biridir. Anadolu’nun en eski ticaret merkezlerinden biri olan Trabzon’a şehir müzesi kazındırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Şehir Müzemiz bizleri geçmişten geleceğe götürecek” dedi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Şehir Müzesinin açılışı vesilesiyle gerçekleştirilen törende protokol konuşmalarının ardından başta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Trabzon eski Valisi merhum Recep Kızılcık'ın eşi Sema Kızılcık, Oltan Vakfı yetkilileri Şükrü Güngör Köleoğlu, Emel Oltan, Güler Köleoğlu ve Orhan Veli Oltan olmak üzere Şehir Müzesinin Trabzon’a kazandırılmasında emeği olanlara plaket takdim ederek şehir adına teşekkürlerini iletti. Sonrasında Trabzon Şehir Müzesinin açılışı gerçekleştirilirken Başkan Gümrükçüoğlu, Bakan Soylu ve beraberindekilere Müzeyi gezdirdi.

TRABZON ŞEHİR MÜZESİ

Proje kapsamında eski Merkez Bankası Trabzon Şehir Müzesi’ne dönüştürüldü. Bodrum, zemin ve birinci kat olmak üzere 3 kattan oluşan Trabzon Şehir Müzesinde Trabzon'un şehir tarihiyle ilgili görsellerin yanı sıra coğrafi işaretler ve tarihi eserler de yer alıyor. Kulaklıklı sesli rehber hizmetinin de ziyaretçilere sunulduğu müzede ayrıca Türkiye’de bir ilk olarak tarih odası da yer alıyor. Trabzon Şehir Müzesini öğrenciler 2 TL, vatandaşlar ise 5 TL karşılığında gezebilecek.