İran heyeti, etkinliklerin ilk gününde Türkiye’yi temsilen Tebriz’de bulunan Trabzon heyetine kenti gezdirdi. Başkan Gümrükçüoğlu, beraberindeki heyet ile birlikte, 1200’lü yıllarda Selçuklu Devleti tarafından yapılan ve halen dünyanın en büyük kapalı çarşısı olma ünvanını elinde bulunduran Örtülü Pazar başta olmak üzere Örtülü Pazar Cami, Meşrude Müzesi ve Mescid-i Kabut’ta (Göy Cami) detaylı incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu, şehir turunun ardından Tebriz Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Sadik Nasafi’yi makamında ziyaret etti. Türkiye Tebriz Başkonsolosu Güven Egeç’in de hazır bulunduğu görüşmede, Trabzon ve Tebriz arasında ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi için birçok konuda görüş alışverişinde bulunuldu.

Ziyarette yaptığı değerlendirmede Azeri Türklerinin yaşadığı Tebriz’in Türkiye için ayrı bir önemi olduğuna değinen Başkan Gümrükçüoğlu, “Tebriz buram buram Türk kültürü kokan, bu kültüre sahip çıkan büyük bir kent. Örtülü Pazar Cami’indeki Selçuklu kitabeleri, Akkoyunlular’ın yaptığı Göy Cami ve daha bir çok eser bu toprakların ne denli büyük medeniyetlere ev sahipliği yaptığını net olarak ortaya koyuyor. Trabzon ile İran’daki bir Türk şehri olan Tebriz arasındaki güzel ilişkilerimizi daha da geliştirmek, hepimizin boyunun borcudur. 2014 yılının Ekim ayında Tebriz heyetini Trabzon’da ağırladık ve hep birlikte Tebriz Kültür Haftası Etkinlikleri’ni gerçekleştirdik. Şimdi de bizler buradayız ve Tebriz’imizde Türk Kültür Günleri Etkinliklerine imza atıyoruz. İnşallah sizleri en kısa sürede tekrar Trabzon’umuz da ağırlayacağız. Bir milletin bu iki önemli kenti arasında büyük bir kardeşlik köprüsü kuracağız” dedi.

Tebriz Büyükşehir Belediye Başkanı Nasafi de, konuşmasında Trabzon’un gelişimine dikkat çekti. Bölgesinin en önemli kenti olan Trabzon’un son yıllarda çok önemli bir ivme kazandığını bildiklerini kaydeden Nasafi, gerçekleştirilen çalışmalardan ötürü Başkan Gümrükçüoğlu’nu kutlarken, iki kent arasındaki ilişkilerin her açıdan çok daha güçleneceğine olan inancını dile getirdi.

Tebriz heyetinde bulunan üyeler, görüşmede tek tek söz alırken Trabzon’da gerçekleştirilen çalışmalar hakkında detaylı bilgi talep ettiler. Başkan Gümrükçüoğlu, bu konuda Tebriz’e yardımcı olmaktan memnuniyet duyacaklarını ifade etti. İki ülke heyeti arasında gerçekleştirilen görüşmelerde Trabzon ile Tebriz arasında doğrudan otobüs seferleri gerçekleştirilmesi için çalışma başlatılması hususunda fikir birliğine varıldı.