Doğu Karadeniz Bölgesi’nin geçmiş yıllarda tarımsal ürün ağırlıklı bir profil izlediği ancak son yıllarda madencilik ürünlerinin artış gösterildiği belirtildi. 

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, 2012 yılında ihracatta %5 oranında artış olduğunu söyledi.

Madencilik ürünleri ihracatının her geçen gün arttığını kaydeden Gündoğan, “Tarım ürünlerinin ihracatı ağırlıklı olarak Avrupa Birliği Ülkeleri ile Rusya Federasyonu’na yapılır iken, madencilik ürünleri başta Çin Halk Cumhuriyeti olmak üzere Hindistan ve Japonya gibi uzak doğu Ülkelerine yapılmaktadır. Madencilik ürünleri Bölge illerinde işletilen maden ocaklarından elde edilen ürünler olarak denizyolu ile anılan Ülkelere gönderilmektedir. Doğu Karadeniz Bölgesi ihracatı Ülke çeşitliliği açısından da ön sıralarda bulunmakta olup, 2012 yılının ilk 6 ayında Bölge illerinden 92 değişik Ülkeye ihracat yapılmıştır. Geçmiş yıllarda ihracat yapılan Ülkelerden Avrupa Birliği ülkeleri ön sıralarda yer almasına rağmen, 2012 yılında Bağımsız Devletler Topluluğu Ülkelerine yapılan ihracatın payı her geçen gün artmaktadır. 2012 yılının ilk 6 ayında Bölgeden Avrupa Birliğine yapılan ihracatta %3 oranında düşüş görülmesine rağmen, Bağımsız Devletler Topluluğu Ülkelerine yapılan ihracatta % 5 oranında artış, Asya ve Uzakdoğu Ülkelerine yapılan ihracatta ise %104 oranında bir artış yaşanmaktadır” dedi.