Trabzon Ticaret Borsası (Ttb) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu,yaptığı açıklamada, fındığın hiçbir girdisi olmadan net döviz kazandıran tarımsal ihraç ürünü olduğunu söyledi.

Fındık ihracatının Türkiye için çok önemli olduğunu belirten Köleoğlu,

"Trabzon fındıkta söz sahibi şehirlerden biri. Trabzon yıllık 600 bin ton civarında olan Türkiye fındık üretiminin yüzde 8'ine tekabül eden 48-50 bin ton üretimi karşılamaktadır. Trabzonlu firmalar tarafından ihraç edilen fındık miktarı ise yüzde 40 civarındadır. Yüzde 8 üretip, yüzde 40 ihraç etmek önemli bir başarı. Bu, Trabzon'daki fabrikacıların, ihracatçı arkadaşların başarısıdır" dedi.

Köleoğlu, Türkiye'nin 2012 yılında 265 bin ton fındık ihraç ederek, yaklaşık 1.8 milyar dolar gelir elde ettiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Trabzon'un fındık ihracatından kazandığı döviz, 717 milyon dolar civarındadır. Bu rakam da Türkiye fındık ihracatının yaklaşık yüzde 40'ına tekabül etmektedir. İhracatın geri kalan bölümü ise Giresun, Ordu ve Samsun taraflarından yapılıyor. Bir şehirden yüzde 40 gibi bir ihracat rakamı yok."

Fındığın Türkiye için önemli ürünlerden olmasının sebeplerinden birinin de fındık ihracatının tamamen fındıkla yapılması olduğunu vurgulayan Köleoğlu,

"Mesela bir otomotiv sanayisindeki ihracat, yarı yarıya montajla ilgilidir. Dışarıdan gelen malzemeler Türkiye'de monte olur ve ihraç edilir. Ama fındık ihracatı onlar gibi değil, fındık tamamen Türkiye'de yetişip, buradaki imkanlarla ihraç edilen bir üründür" diye konuştu.

-"Fındık ihracatı istihdam açısından büyük önem taşımaktadır"-

Köleoğlu, Ttb olarak devletten veya fındıkla ilgilenen kurumlardan istedikleri tek şeyin Trabzon'da lisanslı depoculuk yapılabilmesi için inşaat yapımına başlanması olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Böylece bütün alışveriş aynı zamanda ürün borsasını da içerecek lisanslı depoculuktan yapılabilecek. Üreticilerin zararı olmayacak, fındık ihtiyacı olan da gelip borsadan ürün alabilecek. Fındığın kurtuluşu için veya fındık fiyatlarının belirli seviyelerde gitmesi için en önemli şey lisanslı depoculuğun hayata geçirilmesidir. Böylece piyasada fiyatların aşağı, yukarı çok fazla oynama durumu olmaz, denge gelir ve istikrar sağlanır."

Köleoğlu, Trabzon'daki fındık entegre işleme tesislerinin dünyadaki en iyilerden biri olduğunu belirterek, "İşlenmiş yani katma değeri yüksek ürün üreten bu tesisler, aynı zamanda istihdama da büyük katkı yapmaktadır. Bu tesislerde dönemine göre 2, 3 bin kişi çalışmaktadır. Bu nedenle fındık ihracatı istihdam açısından büyük önem taşımaktadır. İş olacak, fabrikalar çalışacak ki istihdam da ona göre artsın" dedi.