İstanbul'un en büyük kent parklarından biri olan Beylikdüzü Yaşam Vadisi'nin açılışı 19 Mayıs günü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun katılımıyla gerçekleşmişti. Ancak Yaşam Vadisi'nin açılışına parktan çok, vadide yer alan Rauf Denktaş anıtı damga vurdu.

Azmi Sekban'ın anıtın KKTC'nin kuruluş öyküsünü de canlandırdığı bölümünde Makarios'un bulunduğu bir rölyef kullanması tartışma başlattı. Rauf Denktaş'ın kızı anıta sahip çıkarken, Habertürk gazetesi yazarı Murat Bardakçı konuyu köşesine taşıdı.

 

MECLİS ÜYESİ BAŞLATTI

Anıtla ilgili tartışmayı ilk olarak Beylikdüzü Belediyesi'nin AK Partili Meclis Üyesi Mücahit Birinci başlattı. Sosyal medyadan yaptığı paylaşımlarla tepkisini dile getiren Birinci'nin Atatürk'ün manevi şahsına hakaret edildiği gerekçesiyle gündeme oturan “Derin Tarih” programının konuklarından Yavuz Bahadıroğlu ismini kullanan Niyazi Birinci'nin oğlu olduğu ortaya çıktı. Mücahit Birinci'nin paylaşımlarının ardından sosyal medyadaki tepki rüzgarı büyüdü.

DENKTAŞ’IN KIZI SAHİP ÇIKTI

Tartışmalara Rauf Denktaş'ın kızı Ender Denktaş Vangöl de yine sosyal medya üzerinden katıldı. Paylaşımlarında Beylikdüzü Belediyesi’ne destek veren Denktaş Vangöl, “Tarih tam anlamıyla yansıtılmış. Sonuçta Makarios da yaşanmış olan Kıbrıs mücadelesindeki en baş rol oyuncu. Emek verenlerin yüreğine sağlık” ifadelerini kullandı.

ALPEREN OCAKLARI DA DESTEK VERDİ

Anıtla ilgili bir açıklama da Alperen Ocakları'ndan geldi. Yapılan açıklamada, “Makarios'un heykeli dikilmemiştir” ifadeleri kullanılırken, “Bir bardak suda fırtına koparılması kısır bir siyasi polemik oluşturma gayretinden öteye geçmez” görüşü seslendirildi. Açıklamada kabartmanın Türkiye’nin ve Kıbrıs Türk halkının kazanımının olduğunu gösteren bir tarihi anlaşmadan alındığına dikkat çekilerek, “Belediyenin yaptığı tek bir heykel değil Kıbrıs ve Denktaş'ın yakın tarihimizdeki başarıyla neticelenmiş mücadelesini anlatan bir kompozisyondur.” denildi. Beylikdüzü Alperen Ocakları Başkanı Osman Yıldırım imzasıyla yapılan açıklamanın sonuç bölümünde, "Bahse konu olan konseptte eleştirilecek, Türk'ü ve tarihini tehzil edecek herhangi bir husus olmamakla birlikte bunun tam aksi yönünde bir mesaja yer verilmiştir. Din, vatan, millet, tarih adına yapılan eleştirilerin tamamı sun'î ve siyasî maksatlıdır." görüşü kaydedildi.

MURAT BARDAKÇI’DAN BELEDİYEYE ELEŞTİRİ

Anıtla ilgili tartışmaları tarihsel yazılarıyla tanınan Gazeteci Murat Bardakçı da köşesine taşıdı. Makarios rölyefini eleştiren Bardakçı, yazısına “Sadece Makarios’la olmaz, bizi katleden herkesin heykelini dikmeliyiz!” başlığını attı.

Murat Bardakçı, “Beylikdüzü Belediyesi’nin diktirdiği Rauf Denktaş heykelinin açılışını CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yaptı. Heykelin yan tarafında Londra Anlaşması’nın imza merasimine de yer verilmiş ve Başpiskopos Makarios beşuş çehresiyle etrafı tarassut edip gelip geçene bakışlarıyla hakaretler yağdırıyor. Denktaş’ın heykelinin yanına Kıbrıs ile ilgili bir sembol yerleştirmek ille de şart ise ve Londra Anlaşması yerine Makarios’un yer almadığı Zürih Anlaşması’ndan istifade etmek hatırlara gelmiyorsa, ilçeleri güzelleştirmek için daha başka semboller de mevcuttur.” dedi.

BEYLİKDÜZÜ BELEDİYESİ’NİN AÇIKLAMASI

Ekrem İmamoğlu'nun başkanı olduğu Beylikdüzü Belediyesi ise tartışmalarla ilgili bir açıklama yayınladı. Açıklama şöyle:

Beylikdüzü ilçesinde son 3 yıldır yaşanan sosyo-kültürel gelişim, pek çok unsuruyla hayata geçmiş olup, belediye başkanına yönelik halk teveccühü arttıkça, malum kesimlerden de saldırılar artmaktadır. Bu saldırıların son örneği Rauf Denktaş anıtında yer alan Makarios rölyefi üzerinden gerçekleşmektedir.

7 metre genişliğinde, 4 metre uzunluğunda devasa bir anıtta yer alan 50 cm'lik bir rölyefi, sanki kentte Makarios heykeli açılmış gibi, sosyal medya hesaplarından yansıtan bazı sorumsuz popülist siyasiler halkı galeyana getirmeye çalışmışlardır. Bu sayede heykele bu sabaha karşı bazı kişilerce saldırıda bulunulmuştur. Ne üzücü ki, bugün bu kesime tanınmış bir yazarımız da eşlik etmiştir. Habertürk gazetesi yazarı Murat Bardakçı köşe yazısının başlığında, tıpkı infial yaratmaya çabalayanlar gibi Beylikdüzü'nde Makarios heykeli açıldı iftirasını yazabilmiştir. Öyle ki görmediği bir anıttaki rölyefi anlatırken 'Başpiskopos Makarios beşuş çehresiyle etrafı tarassut edip gelip geçene bakışlarıyla hakaretler yağdırıyor.' diyecek kadar da hayal gücünü konuşturmuştur.

Tüm bunları kaleme alırken, ne heykeltraş ile, ne belediye başkanı, ne de Denktaş ailesinin hayattaki fertleri ile görüşmemiştir. Bardakçı sadece, malum kesimlerin yaygarasından beslenmiş ve CHP düşmanları ile fikir birliği etmiştir. Kamuoyuna belirtmek isteriz ki, belediyemiz Murat Bardakçı gibi yapmamış, heykelin çizimlerini Denktaş ailesinin üyelerine sunarak onay almıştır. O yüzden 'Rahmetli Denktaş’ın ruhundan yükselen acı terennümleri ise siz tahmin edin!' diyen Bardakçı yine sadece hayal gücünü konuşturmuştur. Sayın Bardakçı'nın yazısı tamamen tek taraflıdır. CHP'ye ve lideri Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'na saldırmak ne yazık ki, bazı gazeteciler için bir nevi ata sporu haline gelmiştir. Rahmetli Rauf Denktaş hayattayken, onun Türkiye'ye girişine dahi yasaklama getirmeyi dile getirenlerle, aynı yolda yürümeyi tercih edenleri kamuoyu vicdanına havale ediyoruz. Anıtlarda yer alan figürlerden yola çıkarsak Çanakkale’deki Mehmetçiğe Saygı Anıtı'ndan, Taksim'deki Atatürk Anıtı'na kadar pek çok eser tartışma konusu haline getirilebilir. Bir kuruluş öyküsünün ve liderinin anlatıldığı anıta yönelik bu saldırıların bir an evvel sona ermesini temenni ediyoruz. Halkımıza En Derin Saygılarımızla. Beylikdüzü Belediyesi