Trabzon Sanayici ve Girişimci İş Adamları Derneği (TSGİAD) Yönetim Kurulu üyesi Savaş Şafak, Trabzon esnafının zor durumda olduğunu belirterek artan icra dosyalarından dolayı Trabzon'a 4. bir icra dairesi daha açılamasının planlandığını söyledi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Şafak, yeni çıkan Çek Yasası'nın tüm iş çevrelerini olduğu gibi Trabzon esnafını da zor duruma düşürdüğünü belirtti. Şafak "Çek Yasası'nda hapis cezasını kaldırdılar. Çekler ödenmiyor, ödenmesi içinde hiçbir yaptırım uygulanmıyor. Hal böyle olunca da esnaf alacaklarını tahsil edemiyor. TSGİAD olarak son yaptığımız araştırmaya göre Trabzon'da bulunan 3 icra dairesindeki icra dosyalarının artması dolayısı ile 4. bir icra dairesinin açılması gündemde. Trabzon'daki merkez nüfus oranı ile icra dosyalarının merkez nüfusa oranını baz aldığımızda Trabzon'un yüzde 25'i icralık durumda. Biz TSGİAD olarak bu icra dosyaları için önlem alınmasını, geriye ve ileriye dönük yaptırımlar uygulanmasını gerekli mercilerden talep ediyoruz. Bu icra dosyaları sadece şirket veya esnaf borçlarına değil bireysel borçlara da dayanmakta. Sonuçta Trabzon'da yüksek bir işsizlik oranı var. Çalışanların gelirlerinin düşük olması ve ileriye dönük çalışma sahalarının olmayışı Trabzon'da borçlanmayı ve buna bağlı olarak icra dosyalarının artmasını tetiklemektedir" dedi.

Kamu müteahhitlerinin zor duruma düştüğünü de belirten Savaş Şafak " İhale Kanunu'nun en kısa zamanda yeniden gözden geçirilerek düzeltilmesi gerek. İhalelerin keşiflerini hazırlayan kurumların daha dikkatli olması ve yapılan hak edişlerin zamanında ödenmesi lazım. Bir binanın yapımı öncesi inşaat, makine, elektrik v.s mühendisleri fizibilite çalışmaları yaparak ne kadar malzemenin kullanılacağının keşfini yapıyor. O mühendislerin yapmış olduğu keşifler normal maliyetin altında çıkıyor. Böyle olunca da müteahhitler zor durumda kalıyor. Biz bu keşiflerin TSGİAD olarak daha sıkı bir şekilde denetlenmesini talep ediyoruz. Keşifler yapılırken yerli mallarını ön plana çıkarmalarını istiyoruz" diyerek çağrıda bulundu.

Editör: TE Bilişim