SPARTA TÜRKİYE BİRİNCİSİ

TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK), kentlerin yaşam kalitesini gösteren yeni bir endeks açıkladı. İlk sonuçlar hayli dikkat çekici bulunurken, Türkiye genelinde yaşam endeksinde birinci sırayı Isparta alırken son sırayı Ağrı aldı. Doğu Karadeniz Bölgesi’nde ise en iyi sırayı Artvin alırken, en kötü sırayı ise Gümüşhane aldı.

ÇALIŞMA VE SİVİL KATILIM ÇOK KÖTÜ

TÜİK ilk defa yayımlanan ‘İllerde Yaşam Endeksi” ile vatandaşların yaşam kalitesini şehirler bazında ölçmeye yönelik bir çalışma yaptı. TÜİK’in yayınladığı endeks konut, çalışma hayatı, gelir ve servet, sağlık, eğitim, çevre, güvenlik, sivil katılım, altyapı, sosyal yaşam, yaşam memnuniyeti olmak üzere 11 başlığı kapsıyor. 

EN İYİ ALANIMIZ SAĞLIK VE ALTYAPI

TÜİK’İN  yaşam endeksinde Türkiye çapında Artvin 8’nci, Rize 14’nci, Trabzon 20’nci, Giresun 29’ncu, Bayburt 47’nci ve Gümüşhane ise 50’nci oldu. Trabzon, ‘Güvenli şehir’ endeksinde 29’ncu olurken çalışma hayatında 56’ncı oldu. Sivil katılımdaki karnemiz ise 41’nci sıraya oturdu.

TÜİK ilk defa yayımlanan ‘İllerde Yaşam Endeksi” ile vatandaşların yaşam kalitesini şehirler bazında ölçmeye yönelik bir çalışma yaptı. TÜİK’in yayınladığı endeks konut, çalışma hayatı, gelir ve servet, sağlık, eğitim, çevre, güvenlik, sivil katılım, altyapı, sosyal yaşam, yaşam memnuniyeti olmak üzere 11 başlığı kapsıyor.

GENEL SIRALAMADA EN İYİ ARTVİN EN KÖTÜ GÜMÜŞHANE

TÜİK’in yayınladığı yaşam endeksinde genel sıralamada en iyi dereceyi Türkiye sıralamasında 8. Sıraya oturan Artvin elde etti. Rize 14, Trabzon 20, Giresun 29, Bayburt 47’nci sırada yer aldı. Doğu Karadeniz Bölgesi’nde son sırayı ise Türkiye genelindeki 50. Sıra ile Gümüşhane elde etti.

KONUTTA VE ÇALIŞMA HAYATINDA EN İYİ RİZE

TÜİK’in konut endeksinde Doğu Karadeniz’de en iyi dereceyi 7. Sıra ile Rize aldı. Giresun 13, Artvin 17, Trabzon 36, Gümüşhane 47 ve Bayburt da 48. Sırada yer aldı.Çalışma hayatı endeksinde de Rize 5. Sıra ile Doğu Karadeniz’in en iyisi olurken, Artvin 8, Gümüşhane 31, Giresun 46, Bayburt 51. Sırada yer aldı. Çalışma hayatında son sırayı 56 ile Trabzon aldı.

GELİR VE SERVETTE EN İYİ TRABZON

Gelir ve servet endeksinde en iyi dereceyi 20. Sıra ile Trabzon elde etti. Artvin 24, Rize 27, Bayburt 39, Gümüşhane 46, Giresun 48. Sırada yer aldı.

SAĞLIKTA İLK 5’TE 3 KARADENİZ’DEN İL VAR

Sağlık endeksinde Doğu Karadeniz’de yer alan 3 kent Türkiye sıralamasında ilk 5’te yer aldı. Rize 3, Trabzon 4 ve Artvin de 5. Sırada yer aldı. Giresun 15, Gümüşhane 40 ve Bayburt da 50. Sırada yer aldı.

EĞİTİMDE GİRESUN ÖNDE

TÜİK’in yayınladığı eğitim endeksinde bölgemizde en üst sıraya Giresun yerleşti. Listede Giresun 7, Trabzon 19, Rize 27, Artvin 33, Gümüşhane 36 ve Bayburt 50. Sırada yer aldı.

TÜRKİYE’NİN EN GÜVENLİ ŞEHRİ ARTVİN

Güvenlik endeksinde Türkiye’nin birinci sırasına Artvin oturdu. Doğu Karadeniz illerinin Türkiye sıralamasındaki yerleri şöyle: Artvin 1, Gümüşhane 3, Rize 5, Giresun 9, Bayburt 17  Trabzon 23.Bölgede sık sık eylemlere neden olan çevre konusundaki endekse de Artvin başı çekti. Artvin 8, Rize 11, Trabzon 29, Giresun 45, Gümüşhane 56 ve Bayburt 69. Sırada yer aldı.

SİVİL KATILIMDA RİZE VE ARTVİN İLK 10’DA

Sivil katılım endeksinde Rize ve Artvin Türkiye genelinde ilk 10’da yer aldı. Rize 5, Artvin 6, Trabzon 41, Giresun 56, Bayburt 63 ve Gümüşhane 72. Sırada yer aldı.

ALTYAPI VE SOSYAL YAŞAMDA TRABZON VAR

TÜİK’in araştırmasında altyapı endeksinde Trabzon 11, Rize 36, Artvin 46, Giresun 48, Gümüşhane 51 ve Bayburt 65. Sırada yer aldı. Sosyal yaşam endeksinde ise Trabzon 12, Giresun 28, Artvin 26, Rize 48, Gümüşhane 66 ve Bayburt 70. Sırada yer buldu.
Editör: TE Bilişim