Rusya ile uçak krizi, PKK terörü, son olarak Sultanahmet’te patlayan bomba, Türk turizmini olumsuz etkiledi. Ancak tüm bunların ötesinde turizme darbe vuran bir başka etken daha var; Aylan bebeğin Türkiye kıyılarına vurmuş küçücük vücudunu gösteren o fotoğraf…

CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, Avrupa’daki turizm fuarlarında, Ege kıyılarına gitmek isteyenlere Aylan bebeğin fotoğrafının gösterilerek, Türkiye karşıtı propaganda yapıldığını açıkladı.

Son dönemde Fransa, İsviçre ve Düseldorf’ta yapılan turizm fuarlarına katılan Pekşen, tüm fuarlarda aynı manzara ile karşılaştığını belirterek, Sözcü’ye şu bilgileri verdi;“Düseldorf’ta bir Alman arkadaşımla birlikte bir standa yanaştık. Arkadaşım, Ege kıyılarına gitmek istediğini söyledi. Görevli iki fotoğraf çıkardı. Birinde Aylan bebeğin kıyıya vurmuş fotoğrafı, diğerinde çok güzel sahiller vardı. ‘Hangisine gitmek istersiniz’ diye sordu. Tekneyle Ege’ye açılmamız halinde, sabah tekne gövdesine vurmuş bir cesetle uyanabileceğimizi söyledi”

Bu olaydan sonra gittiği fuarlardaki tüm standları özellikle incelediğini söyleyen Pekşen,“Hemen hepsinde benzer uyarılarla karşılaştık. Aylan bebek, Turizm konusunda Türkiye karşıtı propagandanın en önemli malzemesi haline getirilmiş” dedi.

“HÜKÜMET DURUMA İLGİSİZ..”

Türkiye aleyhine bu büyük propagandaya karşılık, ne hükümetin, ne AKP siyasetçilerinin, ne de Turizm Bakanlığı’nın herhangi bir girişimde bulunmadıklarını da söyleyen Pekşen,“Fuarlarda Türkiye standları bomboştu. Daha da kötüsü, bu boşluğu giderecek, önlem alacak herhangi bir hükümet yetkilisi, bakanlık yetkilisi yoktu. bu kadar büyük propagandaya karşılık orada sadece tek bir müşavirle durumu kurtarmaya çalışıyorlar”diye konuştu.

“ACİL ÖNLEM ALINMALI”

2000′li yıllarda İhtisas komisyonunda görev yaptığını, o dönemde de Türkiye’nin Öcalan’ın ülkeye getirilmesi sonrasında turizm alanında bir kriz yaşadığını anlatan Haluk Pekşen,“ancak bu kez durum o dönemde yaşanan krize göre çok daha ciddi” dedi.

Pekşen, o dönemde turizm sektörünün krize girmemesi için uçaklara yakıt teşviki, firmaların borçlarının yeniden yapılandırılması, turist getiren tur firmalarına turist başına prim gibi uygulamalara başvurulduğunu söyledi. Benzer uygulamaların vakit geçirilmeden mevcut krizin aşılması için de hayata geçirilmesi gerektiğini kaydeden Pekşen, “Türkiye’yi her yıl ziyaret eden yaklaşık 30 milyon turist var. Oysa daha yılın başında, bugün itibarıyla geçen yıla göre yüzde 38 oranında rezervasyon kaybı yaşanıyor. Önlem alınmazsa, bu oran daha da artacaktır” dedi.