Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Metin Kara, İtalyan Tarımcılar Derneği’nin Türk fındığını “en tehlikeli ithal gıda maddeleri” listesinde ilk sıraya koymasına tepki göstererek, “Türk fındığının kalitesini bütün dünya biliyor" dedi.

Dünyanın fındık ihtiyacının yüzde 75’i Türkiye'nin karşıladığın ifade eden Kara "Bunun da nedeni Türk fındığının en doğal ve kaliteli fındık oluşudur. Dünyada özellikle çikolata sanayi için Türk fındığı vazgeçilmezdir. Türk fındığı üzerinde oynanan kirli bir oyun var. Ellerini fındığımızın üzerinden çeksinler. Türk fındığı üzerinde oynanan kirli bir oyun var. Esnaf teşkilatları olarak buna seyirci kalamayız. Haksız rekabet ortamı sağlayarak fındığı sabote etmek isteyenlerin bu oyunu bozulmalı” şeklinde konuştu.

Kara, Trabzon halkının ve esnafın gönül rahatlığıyla fındığı tüketebileceğini ve satışını gerçekleştirebileceğini vurgulayarak, “Niyetleri belli olan bu odakların yalan-dolan beyanlarına elbette gereken cevap verilecektir. Türk fındığının kalitesini bütün dünya biliyor. Dünyanın fındık ihtiyacının yüzde 75’i ülkemizden sağlanıyor. Bunun da nedeni Türk fındığının en doğal ve kaliteli fındık oluşudur. Dünyada özellikle çikolata sanayi için Türk fındığı vazgeçilmezdir. Bu nedenle Trabzon halkı ve esnafımız gönül rahatlığıyla fındığımızı tüketebilir, satışını gerçekleştirebilir. Türk fındığında kanserojen madde olduğunu öne sürenler hala bizden fındık almaya devam ediyor. Kimi kandırıyorsunuz siz?” diye konuştu.

Fındıkta sorunların son dönem dağ gibi büyüdüğünü söyleyen Kara, ”Hem üretici hem de tüketici asla mağdur edilmemeli. Son dönemde fiyatlardaki dengesizlik de can sıkıcı. Bahçeden sofraya gelene kadar fındık 10 kat fark yiyor. Üreten ayrı isyan ediyor, tüketen ayrı. Arada ise bu işin rantından faydalananlar var. Onların ekmeğine yağ sürülüyor. Allah bize kabuğu ile birlikte nimet verdi. Hiçbirimizin bu nimete karşı haksızlık ve yanlış yapma şansı olmamalı” ifadelerini kullandı.