Türkiye’nin ilk yaban hayatı mühendisleri KTÜ Orman Fakültesi’nden mezun oldu.  

Türkiye’de dört yıllık bölüm olarak Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi bünyesinde 2009 yılında kurulan ve 2012 yılında öğrenci alarak eğitim öğretime başlayan “Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü” ilk mezunlarını verdi. KTÜ Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şağdan Başkaya, yaban hayatının hep arka planda bırakıldığını belirterek, “Bugüne kadar ülkemizde ‘Yaban Hayatı’ ile ilgili işlerin neredeyse tamamı, yaban hayatı ile ilgili konularda doğrudan ve ayrıntılı olarak eğitim vermeyen bazı bölümlerin mezunları tarafından yürütülmekteydi. Halbuki, dünyanın gelişmiş ülkeleri başta olmak üzere hemen her ülkesinde yaban hayatı ile ilgili işler haliyle yaban hayatı ile ilgili köklü bir geçmişe sahip olan lisans bölümlerinin mezunları tarafından yürütülmektedir” dedi. Yaban hayatı eğitiminin geçmişinin oldukça eskiye dayandığını dile getiren Başkaya, “Yaban hayatı eğitiminin geçmişi oldukça eskiye dayanmaktadır. İlk olarak Avrupa’da özellikle Ormancılık eğitimi ile birlikte verilen ve 200 yıllık bir geçmişe sahip olan Yaban Hayatı eğitimi, doğrudan ‘Yaban Hayatı’ adıyla Amerika Birleşik Devletlerinde 1933 yılında kurulan ilk bölümden sonra farklı bir yola girmiştir. Ülkemizde ise yaban hayatı konusunda gerekli olan eğitim boşluğu, uzun yıllar boyunca Fransız ve Alman eğitim sisteminin etkisiyle Orman Mühendisliği bünyesinde verilen iki saatlik yaban hayatı dersi ile giderilmeye çalışılmıştır. Bugün Almanya ve Fransa dahil bütün Avrupa ülkelerinde de 30-40 yıl öncesinden beri yaban hayatı eğitimi ormancılıktan bağımsız bir şekilde doğrudan Yaban Hayatı adıyla kurulmuş bölümler tarafından verilmektedir” ifadelerini kullandı.

MEMELİ YABAN HAYVANLARI VE KUŞLAR ÜZERİNDE YOĞUN EĞİTİM ALIYORLAR

Yaban Hayatı Mühendislerinin özellikle memeli yaban hayvanları ve kuşlar üzerine yoğun bir eğitim aldıklarını kaydeden Başkaya, “Bunun yanı sıra, diğer omurgalı gruplar olan iç su balıkları, sürüngenler ve amfibiler, omurgasızlar ile birlikte planlama, üretim, koruma, geliştirme, bakım, avcılık, ekoturizm, doğancılık, biyolojik çeşitlilik, milli parklar gibi korunan alanların yönetimi, tahnit ve müzecilik gibi ilgili konularda da eğitim öğretim almaktadırlar” şeklinde konuştu.

DERSLER ARAZİDE YAPILIYOR

Derslerin genellikler arazide yapıldığını belirten Başkaya, “Öğrencilerimizle, doğal hayatın korunması ve geliştirilmesinin yanı sıra, yaban hayatı kaynaklarından sürdürülebilir bir şekilde yararlanmanın planlanması ve yönetilmesi ile ilgili konularda tamamen arazi uygulamalarına dayalı, çadırlı arazi kamp çalışmaları içeren dört yıllık bir eğitim-öğretim yapılmaktadır. Bölümü tercih edecek gençlerin, bu konulara meraklı, istekli, hevesli ve bünye olarak doğada araştırmalar yapmaya uygun olmaları gerekmektedir. Bölüm öğrencilerinin anlaşmalı olduğumuz Avrupa Üniversitelerinde veya ülkemizdeki bazı üniversitelerde bir veya iki dönemlerini okuma imkanları da bulunmaktadır. Mezunlarımızın kamuda başta Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünde, özel de ise kurulmakta olan avlakların yanı sıra yaban hayvanı üretme tesisleri, hayvanat bahçeleri, seyahat acentaları ve turizm şirketlerinde görev almaları beklenmektedir” diye konuştu.


Editör: TE Bilişim