Doğu Karadeniz Bölgesini ziyaret programı kapsamında Japon Dış Ticaret Teşkilatı (JETRO) Trabzon’da çeşitli temaslarda bulundu. JETRO Türkiye’nin Kafkaslar ve Orta Asya Başkanı Yasuyuki Murahashı, İş Geliştirme Direktörü Makoto Nakamura ve Dış Ticaret Uzmanı Nesrin İşcan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret ederek işbirliği konularında görüşmede bulundu.

Yasuyuki Murahashi, Japonlar’ın iş ortamına girerken daha temkinli olduklarını ifade ederek Türkler’in daha cesaretli olduklarını söyledi. Murahashi, “İnsanlar çok samimi ve güzel bir ortam var burada. Herkes birbirine yardımcı Herkesin birbirine yakın olmasının bu bölgenin karakteristik özelliği olarak düşünüyorum. Biz Japonlar olarak iş ortamına girerken biraz daha çekiniyoruz. Biraz daha temkinli yaklaşıyoruz. Türk iş adamları yada Türkler daha cesaretli bu konularda. Daha risk almaya cesaretli. Japon ve Türk iş adamlarının birbirine benzer tarafları da var farklı yönleri de var. Japon ve Türk iş adamlarının farklı özellikleri var. Japonlar Türk işadamları ile bu bölgede iş yapmalarından oldukça memnun kalacağız. Bunun için burada yatırım ortamını inceliyoruz” dedi.

Japon yatırımcılar ve iş adamlarının JETRO Türkiye, Kafkaslar ve Onta Asya hakkında bilgi aktardıklarını kaydeden Murahashi, “Türkiye hakkında ve Doğu Karadeniz Bölgesindeki yatarım imkânlarını iş adamlarımız ile paylaşacağız. Özellikle Orta Asya ve Kafkaslarda Doğu Karadenizli iş adamları ile işbirliği yapmak avantajlarını var. Hem Türkler hem Japonların karşılıklı kazanacağı modeller var. Kazan kazan modeli. Bölgede hem Türk firmaları hem de japon firmaları bölgeyi ziyaret edebilirler. Karşılıklı olarak kazançta elde edebilirler” şeklinde konuştu.


JAPONLARLA İŞBİRLİĞİNE VARIZ
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu ise Türkiye’nin çevresinde özellikle Avrasya ülkelerinde uluslararası ticari sistemin oturmamasından dolayı Batılı iş adamlarının bu bölgelerle ticarete daha ihtiyatlı yaklaştığını dile getirdi. Buna karşın Türk iş adamlarının bu bölge ile yakın ilişkileri bulunmasından ötürü daha kolay iş yapma şansı yakaladığını kaydeden Hacısalihoğlu, “Avrasya pazarında Türk girişimcisi risklere rağmen orada ticaret yapabiliyor. O bölgelerde yatırımlar gerçekleştiriyor. O bölgelerde ticaret hukuk sistemleri tam anlamıyla oturmadığı için batılı iş adamları bu bölgelerde ticaret yapmaya istekli olmuyor. Türk iş adamları ile ya da Türk firmaları ile Avrasya pazarına girmek istiyorlar. Biz o bölgenin anahtarı olduk. Japon iş adamları ile bölgede yatarım yapmayı çok arzu ediyoruz Her türlü desteği vermeye hazırız. Japon yatırımcıları bölgemizde görmek istiyoruz” diye konuştu.