Trabzon’un sanat alanında en etkin ve önemli sanat kuruluşu olan Trabzon Sanatevi, geleneksel hale getirdiği uzun soluklu, çok katılımlı sanat günlerinin 8.sini bu yıl 12-16 Ekim 2016 tarihleri arasında gerçekleştireceğini açıkladı. Yerel yönetimlerin, önemli kurum ve kuruluşların desteklediği sanat günleri her yıl önemli kültür ve sanat insanlarının Trabzon’da konuk edilmesini, sanatseverlerle buluşmasını ve düzeyli programların yapılmasını sağlamaktadır. Trabzon’un kültür ve sanat hayatında önemli hareketliliğin yaşandığı sanat günlerinde, sanatçı katılımları kadar izleyen sayısının her yıl daha fazla artması, sanat günlerinin yerelden ulusala, ulusaldan uluslar arası boyuta taşınmasının da önemli katkıları olmaktadır. 



Sanat Günleriyle ilgili olarak kendisinden bilgi aldığımız sanatevi başkanı Adnan Taç, “Uluslar arası düzeyde gerçekleşen sanat günleri vur patlasın, çal oynasın türünden bir eğlence etkinliği değildir. Sanat günleri; Kültürel ve sanatsal ağırlığı olan, cesur düşüncelerin ve fikirsel paylaşımların müzik, tiyatro, fotoğraf, resim, karikatür, sinema, roman, öykü, şiir gibi görsel, sahne ve yazım sanatları yoluyla halka aktarılmasıdır. Sanatevi’nin davet edecekleri dışında, programlarımıza katılmak isteyen sanatçı, sanat kurumu ve kuruluşların başvurularını 01-30 Mayıs 2016 tarihleri arasında kabul etmeye başlayacağız” dedi. Her yıl olduğu gibi bu yıl da dolu dolu, kaliteli etkinliklerin programda yer alacağını, başta basınımız olmak üzere Trabzon’un sahip çıkması gerektiğini söyledi. Trabzon Sanatevi’nin Uluslar arası düzeye taşıdığı sanat günleriyle Trabzon’a yeni bir soluk getirirken, kentin uluslar arası düzeyde tanıtımına ve kent insanının farklı kültür ve sanat insanlarıyla buluşmasına katkı sağladığını belirtti.



Son iki yılda yerelden birçok sanatçının katıldığı sanat günlerinde, ulusal ve uluslar arası düzeyde sanatçı katılımına baktığımızda;   Film Yönetmeni Serkan Açar, sinema oyuncusu Sabriye Kara, sinema oyuncusu Seymen Aydın, sinema ve tiyatro oyuncusu Ercan Kesal, yazar senarist Neslihan Önderoğlu, şair Şeref Bilsel, yazar Sevinç Çokum, yazar Nermin Bezmen, şair Ataol Behramoğlu,Türk Halk Müziği Sanatçısı Sabahat Akkiraz, film yönetmeni Derviş Zaim, film yönetmeni Adem Kılıç, film yönetmeni Engin Ayça, film yönetmeni Muhammet Çakıral, oyuncu Çetin Altay, oyuncu Aslıhan Güner, oyuncu Gülsen Tuncer, siyaset adamı-yazar Yılmaz Karakoyunlu, yazar Orhan Karaveli, yazar Beyza Hepçilingirler, yazar Enver Ercan, UNİMA Uluslararası Kukla ve Gölge Oyunları Birliği’nin atölye ve gösterileri, Konudasi Jazz Band (Gürcistan), Tezhip Sergisi (İran), Piyano eşliğinde soprano ses sanatçısından klasik Rus repertuvarı, Hakan Aysev’li “3 Tenor” Müzik Grubu konser programlarını görmekteyiz.