Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan teşvik ve desteklerin artırıldığı Yeni Ekonomi Paketi’nin, rölantide olan ekonomiyi harekete geçireceğine inandığını belirterek, “İnanıyoruz ki bu tür çalışmaların duran ekonominin biraz daha hızlanmasına etkisi olur” dedi.

TTSO CAMİASI BAYRAMLAŞTI

TTSO’da Ramazan Bayramı nedeniyle gerçekleştirilen bayramlaşma törenine Meclis Başkanı M. Şadan Eren, TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, meclis ve yönetim kurulu üyeleri katıldı. Meclis Başkanı M. Şadan Eren, açılış konuşmasında, “Cümlemizin bayramı mübarek olsun. Allah, gelecek yıllarda da bu arkadaşlarla bayramlaşmayı inşallah bize nasip eder” dedi.

HACISALİHOĞLU YENİ EKONOMİ PAKETİNİ DEĞERLENDİRDİ

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu “Tüm camiamızın bayramını kutluyorum” ifadesinin ardından, Başbakan Binali Yıldırım tarafından dün açıklanan, teşvik ve desteklerin yer aldığı Yeni Ekonomi Paketi’ni değerlendirdi. Hacısalihoğlu, pakette kamuoyuna açıklanan hususların en kısa zamanda uygulamaya girmesini beklediklerini ifade ederek şunları söyledi:

“Detaylarını henüz bilmiyoruz ancak bizi ilgilendiren önemli kısımları bulunuyor. Tarımsal yatırımlarda özellikle binalardan 5 yıl vergi alınmaması konusunda madde koymuşlar. Sanayicilerin yaptığı yatırımlarda 300 bin liraya kadar yerli makine ekipmanının desteklenmesini KOSGEB üzerine bıraktılar. Faizleri KOSGEB ödeyecek. Geçmişte bu uygulama vardı. Şimdi yeniden yürürlüğe giriyor. Yatırımcıyı en fazla ilgilendiren konulardan birisi de Kurumlar Vergisi’ndeki muafiyet. Teşvik sisteminde özellikle zaman koyulurdu. Şimdi o süre kalkıyor. Bir diğer önemli husus da, yatırımlarda proje bazlı destekler verilecek olması. Yurtdışındaki yatırımcıların Türkiye’ye getirdikleri para miktarıyla ilgili düzenlemeler de yapılıyor. Yurtdışında ne kadar paranız varsa Türkiye’deki şirketinize bunu koyabiliyor ve istediğiniz gibi harcayabiliyorsunuz. Bunun sorgulaması ortadan kalkıyor. Ülke açısından, ekonominin canlanması açısından önemli bir başka konu da, yurtdışındaki şirketlerin burada merkez açmaları halinde kurumlar vergisinden muaf tutulacak olmaları. Dışarıdaki paranın Türkiye’ye gelmesi, Türkiye’nin ekonomik merkez olması için önemli kararlardır bunlar. Geleceğe dönük umarız ki, tahmin edilen destekleri sağlamış olur. Bunun yanında esnafa dönük bazı sorunlarla ilgili düzenlemeler var, Ticari araçlardaki ÖTV kaldırılıyor. Arzu ediyoruz ki bunlar hızlı şekilde yeni kararlarla desteklensin ve uygulaması kolay olsun.”

RÖLANTİDE OLAN EKONOMİYİ HAREKETE GEÇİRECEK

Başkan Hacısalihoğlu, önemli olan hususun KOBİ’lerin ayakta durabilmesi olduğunu anımsatarak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şu anda sıkıntıda olduklarını duyuyoruz. KOSGEB’in bunlara sağlayacağı destekler sayesinde belki bir can suyuyla ayakta kalmaya gayret ederler. Bunun devamında da ülkenin genel ekonomik durumu biraz canlanırsa, rüzgara uymak suretiyle hareket kazanılır. Yeni paketin, rölantide olan ekonomiyi harekete geçirmek doğrultusunda olacağına inanıyorum. İşin pozitif bakış yönü bu ki, hedef de bu doğrultuda. İnanıyoruz ki bu tür çalışmaların duran ekonominin biraz daha hızlanmasına etkisi olur.”

KAMU YATIRIMLARI ARTMALI

Başkan Hacısalihoğlu, ekonominin büyümesini kamu ve özel sektör yatırımlarının sağladığını vurgulayarak şöyle devam etti:

“Hepimiz şunu biliyoruz ki, ülkenin büyüme hızının hesaplanmasında, ana etken kamu ve özel sektör yatırımları. Eğer özel sektör yatırım yapmıyorsa kamu bunu tamamlamak zorunda. Kamu yapmıyorsa özel sektör tamamlamak zorunda. Bugüne kadar, bazen biri bazen diğeri fazla yaparak büyümeyi belli bir seviyede tuttuk. Devletin bugüne kadar yapmış olduğu yatırımları daha da artırmak suretiyle yatırım yapması lazım ki piyasa hızlı bir şekilde canlansın. Kapalı olduğumuz ekonomik kısımlar açılabilsin. Özel sektörde birkaç yıldan beri yatırımlar yavaşladı. Bunun karşılığında büyüme hızımız düşmüş durumda. Bunu geliştirmek için kamu yatırımları artırılmalı. Tasarruf ayrı bir şeydir ama kamunun yatırımlarını da artırması gerekir. Kamunun bu dönemde hemen hemen yer yönde yatırımları artırması gerekiyor.”


Bayramlaşma töreni toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.