Denizlerde av yasağı 1 Eylül tarihinde kaldırıldı. Karadeniz bölgesindeki esnafa, teknelerini hazırlayıp mavi sulara Vira Bismillah diyerek açıldı. İlk haftalarda hava durumu gayet güzel gitti. Palamut az yakalanırken, hamsi ve istavrit gibi ufak balık çeşitlerinde bolluk yaşandı. Vatandaş sağlıklı ve ucuz balık yeme fırsatını bulmuştu. Öte yandan, geçen hafta Trabzon ve çevresinde yaşanan sağanak yağış hayatı felce uğrattı.

Trabzon'da yaşanan hava muhalefeti balıkçıları da vurdu. Denize açılamayan balıkçılar bu haftayı neredeyse boş geçti. Hal böyle olunca, geçen haftaya kadar kilosu 50-60 liradan satılan hamsi bugün 75-90 lira civarında satılıyor.

Trabzon Balık Hali'nde balık tezgahlarındaki fiyat artışını gören vatandaş çaresiz kaldı. Esnaf da hava muhalefeti sebebiyle zorlu günlerden geçiyor.

Emeklilere zamlı ödemeler için büyük gün yarın! Emeklilere zamlı ödemeler için büyük gün yarın!

Balıkçılar bozuk havalar sebebiyle denize açılamadıklarını ve dolayısıyla balık fiyatlarının arttığını söyledi. Hamsi son günlerde çok az geldi, kilogram fiyatı 75 liradan başlıyor, bazı yerlerde 90 lirayı buluyor. Balık çeşitleri azaldı; mezgitin kilosu 200-250 lira, istavrit 50 liradan satılıyor.

Trabzon açıklarından istavrit avlanırken, hamsi ise genellikle Sinop, Ereğli taraflarından yakalanıyor. Havalar düzelince balıkçılar yeniden iş başı yapacak. Hamsinin 1 ay içinde bollaşması ve böylece fiyatının da düşmesi bekleniyor.

Editör: Didem Bektaş