Trabzonspor’dan ayrılışında yaşadıkları sır olarak kalan Akhisar’ın  yeni hocası Mustafa Reşit Akçay kapılarını  Futbol  Extra’ya açtı. Akçay, Trabzonspor'dan ayrıldığı dönemde yaşananlara açıklık getirdi. Yavuz Atalay’ın Mustafa Reşit Akçay’la gerçekleştirdiği röportajdan satırbaşları:

 "TRABZONSPOR  KİŞİLERDEN  ZARAR GÖRMÜŞTÜR"

Trabzonspor’un size katkısı oldu mu veya ne kadar hocam? Buradan başlayalım…

Trabzonspor’un herkese katkısı olmuştur. Trabzon’daki  bakkala  da katkısı olmuştur. Trabzonspor kimseye zarar vermemiştir. Ama Trabzonspor, kişilerden  zarar görmüştür. Herkese  faydalı  olan o kulübü, herkes gereği gibi koruyamamıştır.

 "FB, GS, BJK OLMADAN TS’NİN NE  DEĞERİ  VAR?"

Hocam, Fenerbahçe ve Galatasaray  karşısındaki  başarılı mücadelenizden bahsedelim. Bir de Fenerbahçe müsabakasına yedek  kadro  ile çıkacağınız ve yönetimden gelen müdahale neticesinde as  kadro  ile çıktığınız iddia edildi…

O kulüpler bizim  seviyemizin  üzerinde olan kulüpler. Oradaki hareketi başarılı gösteren şey de bu bence… Bu,  oyuncularımızın  ve kulübümüzün daha  değerli  olmasını sağladı. İddiaya gelince, bunlar söylenti…  Kararları biz veririz… Vermek zorundadır  teknik  adam. Bu  özelliğini  kaybettiği zaman, zaten  teknik  adamlık  özelliğini  kaybeder. Onun için bu iddia doğru değil. Sonuçta biz Fenerbahçe kulübü ile  yıllara  dayanan  rekabet  içindeyiz. Bizim varlığımız Fenerbahçe’nin varlığını  etkiliyor ; Fenerbahçe’nin varlığı da bizim varlığımızı  etkiliyor . Birbirimize ihtiyacımız var. Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş yoksa Trabzonspor’un ne  değeri  var? Kimle yarışacağız? Ve  değer ortaya nasıl çıkaracağız? Tek başımıza mı  oynayacağız ? Bu takımlara, ölsün-gitsin demek ne kadar mantıklı?

"TRABZONSPOR OLMASAYDI 1461’DE DEVAM ETMEYECEKTİM"

1461’de başarılı bir sezon  geçirdiniz . Trabzonspor’a hoca olacağınızı düşünüyor muydunuz?

Gerçekçi olmak gerekirse, çok fazla bir beklentim yoktu. Daha sonra  seçime on ya da on beş  gün  kala, Sayın Hacıosmanoğlu ve Sayın Hakan Kulaçoğlu benimle görüşerek,  kazandıkları  takdirde benimle  çalışmak  istediklerini söylediler. Ama yine de imza atana kadar yüksek beklenti içerisinde olmadım. Trabzonspor’da başlamasaydım 1461 Trabzon’dan ayrılacaktım. Başka bir  projenin  içerisinde yer alacaktım.

O  proje  neydi?

Başka bir kulübün… (Büyük bir kulüp müydü?) Tabi tabi… Kendine ait, üç yıllık  bir süreç… (4 Büyük kulüpten biri miydi?) Hayır hayır…  Farklı  liglerde, iki alt yapı takımı olan, büyük bir organizasyona sahip, çok fazla ve  farklıoyuncu  portföyüne sahip bir kulüptü.  Projenin  büyüklüğü bizi cezbetti. Orada da üç  yıllık  bir  çalışma  yapılacaktı. Nasip Trabzonspor oldu…

"HACIOSMANOĞLU, BİZİMLE BU YOLDA YÜRÜMEK İSTİYOR MUSUN, DEDİ; EVET, DEDİM"

Seçim  oldu. İbrahim Hacıosmanoğlu, seçildi… Sizi arayıp ne görüştü?

"Bizimle bu yolda beraber yürümek istiyor musunuz?" dedi. Ben de, "Evet" dedim. Sonra düdüğümü aldım. Öyle başladım. Detay görüşmedim.

Trabzonspor’a hocalık yapma hususunda, "Yeterli miyim yetersiz miyim?" diye düşündünüz mü hiç? Bu hususta eleştirildiniz…

Haa… Gömleği bol filan mı? Akhisarlılar, gömleği bol mu değil mi pek dikkat etmediler ama Trabzon’da maalesef buna çok dikkat ediyorlar. 50 küsur yaşına yaklaşmış bir adam, "Ben hazır mıyım, değil miyim?" diyemez. Ama yaşım 30 olmuş olsaydı, bu sorgulamayı daha yüksek  seviyede yapabilirdim.

"TRABZONSPOR’DAKİ HEDEFİMİZ İLK 6 İDİ ANCAK YÖNETİCİLER ŞAMPİYONLUK  İSTİYORDU"

Trabzonspor’da hedefiniz neydi?

Bazı yöneticilerimiz  şampiyon  olmayı hedef koydular. Biz ilk 6 diye koyduk ve bir dönem olmadığımız halde, ligi ilk 6 içerisinde bitirerek bizim düşüncemiz de bir nevi hayata  geçmiş  oldu. Katkısı olan herkese, bizden sonra da  çalışanlara  teşekkür ederim.

"YÖNETİM BANA  KARIŞMADI  AMA  ÖNERİ  GETİRDİ"

Siz  teknik  ekibinizi kurarken, yönetim size  karıştı  mı?

Hayır.  Öneri  getirdi ama müdahil olmadı.

Bir açıklamanız vardı, "Yönetim Hami Mandıralı ile çalışacaksın dedi, Trabzonspor menfaati için çalıştık" şeklinde… Ondan dolayı sordum.

Bakın,  öneri  dedim. "Hami Mandıralı ile çalışır mısın?" dediler. Kulübe faydası  olmuş bir adama sırtınızı döner misiniz? Biz de onu yaptık. Ne dedik? Hami arkadaşımız da antrenör olsun. Birileri bizden sonra antrenörlük yapmayacak mı?

 "YÖNETİM TRANSFER YAPABİLİR"

Transferlere  değinmek istiyorum.  Bilginiz  dışında alınan  oyuncular oldu. Bu  normal  mi? Malouda, Bosingwa gibi  oyuncular …

Kulüpler  izleme  komiteleri kurarak, bir takım analistlerle çalışarak,  transferçalışması  yapabilirler. Bu  oyuncular  yönetim tarafından bize  önerilenoyunculardır . Yönetim  çalışma  yaptı ve bu  oyuncuları  önümüze getirdi. Biz de  oyuncuların  backgroundu nedeniyle  kabul  ettik.  

 "BUNLAR DAHA SONRA  KONUŞULACAK  ŞEYLER"

İkinci istifanızın nedeni, ilk istifanızda sizi ikna ettiği şeylerin gerçeklemiş olmaması mı?

Şu anda bunu yorumlayamam. Başkan görevde. Bunlar daha sonra konuşulacak  şeyler…

Hami’ye danışıyor muydunuz?

Benim  çalışma  prensibim, ekibimle istişare edip  ortak   karar  alma üzerinedir.

Daha salt sorayım o halde. "Hami şu  futbolcuyu   oynatalım " dediğinde  oynattınız  mı veya tam tersi?

Bu  konuşmalar  her zaman aramızda  geçmiştir  ve her zaman bu tip konuşmalara  açık olduğumu söyleyebilirim.

Uyguladınız mı?

Uygulandı veya uygulanmadı diyemezsiniz. Sonuçta bir ekibiniz var ve bu ekip içerisinde bir pota oluşturuyorsunuz. Sonra  ürünü   sunuyorsunuz …

 "ARKADAN BİRİLERİ BİŞEYLER YAPMIŞSA BİLEMEM"

Onur Kıvrak’ın bir maçta başkanı arayıp kaleye Fatih’i değil Zeki’yi koyun dediği öne sürülüyor…

Başkan da onu dinlemiş  mi yani? Benim işim, kaleci antrenörünün bana vermiş olduğu raporu göz önüne alarak karar vermek. Arkada birileri bir şeyler yapmışsa bilemem…

"İLK  TOPLANTIDA  ANLAŞMAYA  VARDIK"

Ve Akhisar serüveniniz başladı. Nasıl başladı?

Akhisar başkanının beni aramasıyla başlayan bir süreçtir bu.  Karşılıklı görüşmeye kadar, bizler onlarla ilgili  araştırma  yaptık. Ama sanıyorum, bize bu teklifi getirmeden onlar da bizimle ilgili  araştırma  yaptı. Onlar kendi anlayışlarına  uygun  birini bulduklarını bize söylüyorlar. Bu nedenle bizi tercih etmişler.  Konuştuktan  sonra biz de, "Sanki aradığımız bir ortam ve yönetim anlayışını ve saygı ortamını burada bulduk" dedik. Sağına soluna bakmadan da, bir araya geldiğimiz  gün  anlaştık. Çok fazla detaylandırmadık. Benim için  çalışma  ortamındaki huzur çok önemli. Dolayısıyla biz, huzuru saygıyı öne alarak böyle bir akit yaptık. İnşallah uzun vadeli   çalışma  olur.

"AKHİSAR LİGE RENK  KATACAK?

Trabzonspor için hedef ilk 6 demiştiniz. Akhisar için bu ne?

Bana göre bir  teknik  adam gerçekçi ve popülist yaklaşımların dışında olmalı. Bu nedenle Akhisarspor’un içinde bulunduğu olumlu ve olumsuz durumlar nedeniyle ligin devamlı takımı olmakla ilgili bir hedefi olmalıdır. Bu  yıl  da ligin önemli takımlarından, lige  renk  katan, ligin işleyişine  etki  eden bir takım anlayışı ve hedefle yola çıktık.

Gidecek  oyuncular , kalacak  oyuncular  belirlendi mi?

Çalışıyoruz. Sanıyorum birkaç  gün  içerisinde gidecekler ve  transferle  ilgili durumlar netleşmiş olacak.

"ORTASAHA VE FORVET MEVKİİNE  TRANSFER  YAPACAĞIZ"

Akhisar Belediyespor’un  ekonomisine   oranla   yıldız   transferi  söz konusu  mu?

Hayır. Öyle bir düşüncemiz yok. Önem verdiğimiz mevkilerimiz var. Orta Saha  ve Forvet mevkilerimize seçeceğimiz  oyuncularımızın  çok daha yukarı seviyede  olması, dönüşünün  yararlı  olması şeklinde ince eleyip  sık dokuyoruz. Diğer mevkilerimizde bunu sağlayacak  oyuncularımız  var.

 "AKHİSAR TARAFTARINDAN  DERS  ALINMALI"

Mustafa Akçay, bu  yıl  4 büyüklere kök söktürecek mi?

4 büyüklerle  oynanacak  olan müsabakalara daha  farklı  motivasyon ile hazırlanılıyor. Biz de öyle yapacağız. Onları yenmeye çalışacağız.

Taraftara bir  mesajınız  var mı?

Biliyorsunuz, taraftarımız çok centilmen ve ahlaki  değerleri  yüksek taraftarlar… Rakip taraftarları saygıyla  kabul  eden ve ağırlayan bir taraftar felsefesi var burada. Bu örnek bir şey… Sanıyorum,  dünya  ve  Türkiye  bu taraftarlardan  dersler  çıkarabilir.

"ÖYLE BİR ŞEY OLDUYSA EĞER, BU ONUR KIVRAK’IN SORUNU"

Bir  futbolcuya  parantez açmak istiyorum. Recep Onur Kıvrak… Sizin bu  futbolcuyla   tartışmanız  oldu mu? Onur Kıvrak’ın, Hacıosmanoğlu’na; "Biz bu hocayla  çalışmak  istemiyoruz" diye baskı yaptığı öne sürülüyor…

Yaptığını sanmıyorum. Ama yaptıysa ve başkan da böyle bir şeyin içerisinde bulunduysa, o onların sorunu. Ben böyle bir şey olduğunu tahmin etmiyorum ama olduysa da bu Onur’un sorunu.  İnsanların  aklından  geçeni okuyamam. Ama Onur’un ben böyle eksik davranışlar içerisinde olduğunu düşünmüyorum. Sonuçta Trabzonspor’a kaptanlık yapan bir ismin, o davranışlar içerisinde olacağını düşünmüyorum.

"TRABZONSPOR’DAN İKİ DEFA İSTİFA ETTİM"

Trabzonspor’dan iki üç defa istifa ettiğiniz ve ikna edilerek geri geldiğiniz söyleniyor… Trabzonspor’dan iki üç defa istifa ettiniz mi?

Hayır. Trabzonspor’da, sadece, devre arasında  Antalya  maçı öncesi bir konuşmam  oldu.

"HACIOSMANOĞLU İLE ARAMDA  GEÇEN  O  KONUŞMAYI AÇIKLAYAMAM"

Neydi o  konuşma ?

Onu açıklayamam. Sonuçta o  konuşma  bir sırdır. İkimiz arasında  geçen  bir konuşmadır . Başkanla detaylı bir  konuşma  oldu. Ve orada başkan bizi ikna etti. Devam ettik. Hazırlık dönemi  geçirdik . Maçlarımızı sürdürdük. Akhisar maçıyla da ayrılmış olduk. Bir kez istifa ettim. Diğerlerinin hepsi uydurma. İsitfamı da başkana  sundum . Başkan da beni bazı konularda ikna etti. İkinci istifamda da zaten  kararlılık  düzeyi yüksekti ve istifa ettim.

Editör: TE Bilişim