Camia ton değişikliği istedi

2012-2013 sezonu sıkıntılı bitti Trabzonspor için. Şenol Güneş ile dönemin başkanı Sadri Şener arasındaki gerilim had safhaya çıkınca beklenen ayrılık gerçekleşti. Güneş tesislerdeki eşyalarını dahi toplamadan takımın yeni hocası olarak anlaşmaya varılan Tolunay Kafkas’ın kulübe gelmesiydi. Kafkas takımı sıkıntılı bir dönemde devraldı, zaman zaman küme düşme hattı dolaylarında bile gezinen Bordo-Mavililer sezonu rahat tamamladı. Sezon sonunda Şener’in isteğiyle Aralık’ı beklemeden sandığa gidildi.

5 adaylı yüksek katılım

Uzun süren sessizlikten sonra Sadri Şener, “Yokum” dedi ve hareketlilik başladı. İbrahim Hacıosmanoğlu, Muharrem Usta, Metin Atasoy, Hakan Kulaçoğlu ve Emre Aksoy aday oldu. Bu 5 isimden hiçbiri son gün bile birbiri lehine adaylıktan çekilmedi. Uzun zaman sonra ilk kez bu kadar yüksek adaylı ve katılımlı bir kongreye gidiyordu Trabzonspor. Ve Mayıs sonu Bordo-Mavililer sandık başına geçti, oy kullandı. Daha önce Nuri Albayrak döneminde başkan yardımcılığı yapan İbrahim Hacıosmanoğlu, 1571 oyla başkan seçildi. Muharrem Usta 1496, Metin Atasoy 723, Hakan Kulaçoğlu 284, Emre Aksoy ise 162 oy aldı.

Kafkas-Akçay değişikliği

Başkan Hacıosmanoğlu’nun ton farkı kısa sürede hissedildi. Federasyon ve kurumlarıyla 2010-2011 sezonu için özel görüşmeler yapan Başkan, ardından itirazını tekrarladı. Bu süreçte Trabzonspor taraftarlarının federasyona yaptığı çıkarma ve tepki dozu yüksek eylemler de spor gündemindeki yerini aldı. Tarih kayması yaşamamak için yaz dönemine dönelim... Başkan Hacıosmanoğlu, seçim konuşmasında, “Kimse bizden yıldız ve hemen gelecek büyük başarılar beklemesin” deyince, taraftarlar doğal olarak sezona takımın geçen yılın kadrosuyla devam edileceğini düşündü. Fakat harekat hızlı başladı. Yönetim önce teknik direktör Tolunay Kafkas’ı kendisiyle görüşmeden gönderip yerine 1461 Trabzon’un hocası Mustafa Reşit Akçay’ı getirdi. 

Transferler ses getirdi

Gidecek çok fazla oyuncusu yoktu Trabzonspor’un. Celustka, Cech ve Emerson gibi para eden, talibi olan futbolcular elden çıkarıldı. Bombalar ise büyük ses getirdi. Chelsea’de uzun süre forma giyen ve yıldız tabirinin içini dolduran, Malouda ile Bosingwa transfer edildi. Bu hamleler sadece ulusal basında değil, Avrupa’da da yankı buldu. İki deneyimli futbolcuya bir de Gençlerbirliği’nin başarılı stoperi Aykut Demir eklendi.

3 ön elemeyi de geçti

Karadeniz ekibi sezonu Davraz’da açarken, yönetim de 2010-2011 sezonuna dair tempoyu yükseltti. Üst üste federasyona çıkarmalar yapan Başkan Hacıosmanoğlu, Federasyon Başkanı ve kurumlarıyla görüştü, itirazı tekrarladı. Aynı süreçte Trabzonspor taraftarları da, biri çok sert tonda olmak üzere, federasyona yürüdü, isyan bayrağını açtı. Bordo-Mavililer, rakipleri içinde sezonu en erken açan ekip oldu. Tarihinde ilk kez Avrupa Ligi’ne katılmak isteyen Fırtına, 3 ön eleme oynamak zorundaydı. Trabzonspor, Derry City, D.Mins ve Kukesi’yi eleyip bunu başardı.

Avrupa'da Türkiye rekoru

O hareketlilik içinde genel menacerlik görevi yapan Ünal Karaman’ın istifası ve bazı yönetici ayrılıkları Trabzon’da gündem oldu ama sportif başarılar bunların üzerini örttü. Karadeniz ekibi, Limassol, Legia Varşova ve Lazio ile aynı gruba düştü. Gruptaki kaderi için çok şey iddia edildi ama Mustafa Akçay’ın takımı beklenti üstü bir iş yaptı, 6 maçta 4 galibiyet 2 beraberlikle gruptan lider çıkmayı başardı. Trabzonspor böylece Avrupa’da 5 maç üst üste deplasmanda kazanan ilk Türk takımı da oldu. Yine bu dönemlerde kaleci antrenörü Alper Boğuşlu bıraktı, başkan yardımcısı Sebahattin Çakıroğlu, ayrılırken Başkan Hacıosmanoğlu’nu hedef alıp sert mesajlar yayınladı. Ve 2013 yine bir çalkantıyla, Mustafa Akçay’ın istifa girişimiyle bitti.
Editör: TE Bilişim