Türkiye doğal afetler ülkesi haline geldi. Yanlış yapılaşma ve doğanın tahrip edilmesi nedeniyle özellikle Doğu ve Orta Karadeniz'de sık sık sel felaketi yaşanıyor. Karadeniz’de bugüne dek meydana gelen 51 sel, taşkın ve heyelanda 655 kişi hayatını kaybetti, 20 kişi de kayboldu. 
Çevre Mühendisleri Odası bölgede sık sık yaşanan felaketle ilgili olarak “Karadeniz Bölgesi, sel ve heyelanla iç içe yaşayan bir coğrafyadır. Sel felaketi yaşanan kentlerde, böylesine ağır ve acı dolu bir tablonun ortaya çıkmasının en önemli sebebi ise ranta dayalı kentleşme anlayışıdır. Bilimi ve tekniği esas almak yerine yalnızca ranta dayalı yapılaşma politikaları yaşadığımız felaketleri doğurmaktadır” görüşünü dile getirdi.
Yaşanan felaketlerin sorumlularının bunlara karşı önlem almayan, merkezi ve yerel yönetimler olduğunu belirten Çevre Mühendislerinin açıklamasında  “Yerel yöneticiler yaşananları "doğal afet" gibi algılatmak ve sorumluluklarını unutturmak gayreti içindedir. Oysa biliyoruz ki, yaşanan felaketler plansız ve çarpık kentleşmeden kaynaklanmaktadır. Bugüne kadar tarım arazileri, dere yatakları ve kıyılar yerleşime açılmış, orman alanları yok edilmiş, kaçak ve sağlıksız yapılaşma önlenmemiştir. Olumsuzluklar bugün büyüyerek devam etmektedir” denildi.