Trabzonspor’un UEFA’ya yaptığı başvuruda iktidarın, şike sürecine doğrudan müdahale ettiği yönündeki şikayeti gündeme bomba gibi düştü. Daha önce, “Trabzonspor’a siyaseti bulaştırdı”, “Kupa, çok yakın olduğu başbakanda. Gitsin ondan istesin” gibi eleştirilere maruz kalan Hacıosmanoğlu’nun UEFA’ya gönderdiği mektup, camia içerisinde de büyük olay yarattı. Başkanın, gelecek olası baskılara aldırmadan böyle bir hamlede bulunması, “Müthiş bir adım” olarak nitelendirildi. Bu başvurunun, İbrahim Hacıosmanoğlu’nun, Trabzonspor’un hakkı olan 2010-11 sezonu şampiyonluk kupasını almak için ne kadar kararlı olduğunun bir işareti sayılabileceği kaydedildi.

‘Helal olsun’

İbrahim Hacıosmanoğlu’nun son hamlesi, son dönemde ciddi anlamda bölünen camiayı da bir anlamda birleştirdi. Özellikle Sadri Şener’e açtığı dava nedeniyle başkana sert tepki gösteren muhalefet bile 
Hacıosmanoğlu’nu bu süreçteki tutumu nedeniyle övüyor. Başkan için, “Kimsenin yapamadığını yaptı, helal olsun. Trabzonspor’un hakkını aramak için iktidarla karşı karşıya kalmayı bile göze aldı” yorumları yapılıyor. Ayrıca taraftarlar da bu konuda İbrahim Hacıosmanoğlu’na tam destek veriyor.

Türkiye ceza alır mı?

Trabzonspor’un, iktidarın futbola müdahale ettiği yönündeki şikâyeti akıllara başka bir soruyu getirdi: FIFA ve UEFA, TFF’nin özerk olmadığı gerekçesiyle Türkiye’ye ceza verir mi? Daha önce buna benzer örnekler yaşanmıştı. 2006 yılında FIFA, hükümetin futbol federasyonu seçimlerine müdahale ettiği gerekçesiyle Yunanistan’ı kulüp ve milli takım bazında tüm müsabakalardan geçici olarak men etmişti. 
Yunan Parlamentosu’nun, Yunanistan Futbol Federasyonu’nun özerkliğine dair yeni bir kanunu kabul etmesinin ardından bu ceza kaldırılmıştı. FIFA, 2013’te yine siyasetin federasyona müdahalesi gerekçesiyle Kamerun’un üyeliğini askıya almıştı. Gerekli düzenlemenin yapılmasıyla bu ceza iptal edilmişti.
Editör: TE Bilişim