UEFA ve CAS'ın, F.Bahçe'nin 8 maçta 'şike ve teşvik suçu' işlediği yönündeki kararının ardından harekete geçen Trabzonspor, Türkiye Futbol Federasyonu'na gereğinin yapılması için önümüzdeki hafta başvuruda bulunacak. Gerekçeli kararları hazırladığı dilekçeye ek yapan bordo-mavililer, TFF'den F.Bahçe'nin 2010-11 sezonundaki şampiyonluk kupasının tescilinin iptalini isteyecek. 

TFF'YE DİLEKÇEYİ BAŞKAN VERECEK 
Dilekçede, TFF'nin UEFA'ya bağlı olduğu ve aldığı kararların kendilerini bağladığı anlatılarak, gereğinin 'acilen' yapması vurgulanacak. UEFA'nın 'şike ve teşvik vardır' dediği 8 müsabakanın yeniden yargılanmasının yapılarak bu kararlara uygun hale getirilmesi gerektiği belirtilecek. Trabzonspor Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, dilekçeyi bizzat TFF Başkanı Demirören'e götürecek. 

'ŞAMPİYON TRABZON, İŞTE DELİLLER' 
Başkan Hacıosmanoğlu başvurusunda, "Şampiyon Trabzonspor, bu da delillerimiz. Artık gereğini yap" diyecek. Resmi başvurunun ardından TFF'nin önünde iki seçenek bulunuyor. Ya dilekçeyi işleme koyarak Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'na sevk edecek ya da reddedecek. Eğer dilekçe PFDK'ya gider ve yeniden yargılama yapılır, kararlar da UEFA'nın aldığı şekle göre çıkarsa, Trabzonspor bu kez ikinci aşamaya geçecek. Bu da şampiyonluk kupası ile ödüllerin bordo-mavili kulübe iadesi olacak. 

REDDEDİLİRSE ROTA CAS'A DÖNECEK 
PFDK'nın 'şike ve teşvik var' demesi halinde ise Fenerbahçe'nin durumunun ne olacağı merak konusu!.. Çünkü Futbol Disiplin Talimatı'nda 'şike ve teşvik' suçuna küme düşüde de var. Türkiye Futbol Federasyonu eğer Trabzonspor Kulübü'nün bu başvurusunu reddederse bordo-mavili yönetim bu kez CAS'a gidecek. UEFA'nın aldığı kararların yerine getirilmediği belirtilerek, CAS'tan gereğinin yapılması istenecek. 

HAKKIMIZI ARIYORUZ
Trabzonspor Kulübü Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, TFF'ye yapacakları başvuru öncesi haklarını aradıklarını söyledi. Hacıosmanoğlu, "Biz hukuk kuralları içerisinde hakkımızın tescili ve teslimi için mücadele ediyoruz. Bu işe yola çıkarken 'namus meselesi' dedik. Eğer hakkımızı alamazsak ben de bu işi bırakır ve taraftarlarımızla beraber yürürüm" diye konuştu.

8 MAÇA SUÇLAMA VAR
Fenerbahçe Kulübü, 2010-11 sezonunda 8 maçın sonucunu şike ve teşvik yoluyla etkilemekle suçlanıyor. Sarı-lacivertliler; Gençlerbirliği-Fenerbahçe, Fenerbahçe- İBB, Karabük-Fenerbahçe, Fenerbahçe- Ankaragücü ve Sivas-Fenerbahçe maçlarında 'şike', Trabzon-Bursa, Eskişehir-Trabzon ve Trabzon-İBB maçlarında 'teşvik primi' faaliyeti yürütmekten suçlu bulunmuştu.

TAHKİM KARARLARI DEĞİŞİR
PFDK eski üyesi Yusuf Reha ALP: Futbol Disiplin Talimatı'nın 92'nci maddesi çok açık. Ne diyor bu madde? 'Kararı etkileyecek yeni bir delil meydana çıktığı takdirde Disiplin Kurulu'ndan yargılamanın iadesi talep edilebilir.' Hukuk Mahkemeleri Usulü Kanunu'nda bunun düzenlemesi de 'Bir dava sonunda verilen hükmün kesinleşmesinden sonra tarafları, konusu ve sebebi aynı olan ikinci davada öncekine aykırı bir hüküm verilmiş ve bu hüküm de kesinleşmiş ise yargılamanın iadesi yoluna gidilir' şeklinde yapılmış. Kanun da talimat da bu kadar açıkken 'Tahkim Kurulu kararları kesindir, değiştirilemez' diyemezsiniz. Derseniz bu hukuka aykırı olur. Çünkü Tahkim kararlarının değişmezliğinin açık olarak istisnası yargılamanın iadesi kurumudur. Ne yapacağız şimdi bu yol yok gibi mi davranacağız? Belki Sayın Demirören bilmiyor ama kendisine değişen Tahkim kararlarıyla ilgili onlarca örnek sayarım. Tahkim, yeni delil çıktığı anda yargılama yapmıştır. Bu yüzden Trabzonspor'un yapacağı başvuru UEFA ve CAS kararlarının yeni delil olması nedeniyle yeniden yargılama sebebidir. 

KaynakUlaş ÖZDEMİR
Editör: TE Bilişim