Bilindiği üzere, 2010/11 sezonundaki şike faaliyetleri konusunda Trabzonspor’un 9 Mayıs 2014 tarihli şikâyeti üzerine; UEFA Disiplin Kurulu, Fenerbahçe ve Türkiye Futbol Federasyonu hakkında soruşturma açmıştır. Müteakiben, Fenerbahçe’nin 18 Haziran 2014 tarihli şikâyetiyle, UEFA Disiplin Kurulu Trabzonspor hakkında da soruşturma açmıştır.

Her iki soruşturma konusunda UEFA disiplin müfettişi tarafından hazırlanan raporlar, bugün Kulübümüze iletilmiştir. Buna göre;

1. UEFA disiplin müfettişi, Trabzonspor hakkında açılan soruşturmaya ilişkin hazırladığı raporunda, Fenerbahçe’nin iddialarını ve sunulan telefon kayıtlarını ayrıntılı olarak incelemiştir. Netice olarak, UEFA disiplin kurullarının, Trabzonspor hakkındaki suçlamalara dair karar vermeye yetkileri olmadığını belirtmiş, ayrıca suçlamaları destekleyecek yeterli delil de bulunmadığı vurgulanmıştır. 
 
Bilindiği üzere hem TFF disiplin kurullarının hem 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yaptığı kovuşturmada, Trabzonspor’la ilişkilendirilen kişilerin hepsi suçsuz bulunmuştur. UEFA disiplin müfettişi, TFF disiplin kurullarının ve ceza mahkemesi süreçlerinin UEFA’ya bildirilmesi gerektiğini, fakat bildirilmediğini, bu nedenle Trabzonspor’a 10.000 Avro para cezası verilmesi gerektiğini savunmuştur. Müfettişin bu talebi, usule ilişkin bir yaptırım talebidir. 
 
Netice olarak Trabzonspor’un temiz olduğu bir kez daha vurgulanmıştır.
 
2. UEFA disiplin müfettişi, TFF ve Fenerbahçe hakkında yazdığı raporda, Fenerbahçeli yöneticiler tarafından gerçekleştirilen şike fiilleri ve bunların TFF tarafından nasıl değerlendirildiğine değinmemiştir. Rapor, usuli açıdan UEFA’nın konuyu değerlendirmeye yetkisi bulunmadığından bahisle, Trabzonspor’un başvurusunun reddedilmesi gerektiğini belirtmektedir.


Söz konusu raporlar hakkında, UEFA Disiplin Kurulu’nun 11 Aralık 2014 tarihli toplantısında karar verilecektir. UEFA Disiplin Talimatı uyarınca, UEFA Disiplin Kurulu kararlarına karşı yapılan itirazlar UEFA Temyiz Kurulu nezdinde karara bağlanmaktadır.

Trabzonspor; UEFA ve FIFA’nın etik değerlerinin ülkemizde de uygulanması gerektiğini tekrar hatırlatır.

Trabzonspor; Türkiye Süper Ligi’nde 2010-2011 sezonunda yapılan şikeye gerekli cezanın verilmesi ve Trabzonspor’un tüm haklarının alınması için mücadele etmeye devam edecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

TRABZONSPOR HUKUK KURULU