1 Mayıs 2017 Tarihinde yapılacak genel kurulda yarışacak olan Balaban, ASKF’ye çağ atlatacak projeler ortaya koydu. İlk olarak, “Amatör Kulüpler Birliğini (Başkanlar Kurulunu) kuracaklarını açıklayan Balaban, “Biz bunu niye yaptık? Eğer bu işe ekip olarak talipsek, amatörü başkanlarla yönetme anlayışımız olacak. Orada alacağımız ve yapacağımız kararları birlikte harmanlayacağız” dedi.
 
TÜZÜK DĞEİŞİKLİĞİNE GİDİLECEK
Balaban, sonrasında projelerini şu şekilde sıraladı: “Kiraya verilen ASKF’ye ait olan halı sahasının sözleşmesinin gözden geçirilerek kulüp başkanlarımızın görüşü doğrultusunda tüm spor kulüplerimizin faydalanabilmesi için çalışma yapacağız. ASKF Başkanlığı için tüzük değişikliğine gidip 2 dönem kuralını getireceğiz. Yani başkan sadece 2 dönem seçilebilecek. Yönetimi devam edebilir ama başkan adayı olan arkadaşımıza 2 dönem kuralını kesinlikle getireceğiz” ifadelerini kullandı.
 
2 YIL FAALİYETTE OLMAYAN KULÜPLERE OY HAKKI VERİLMEYECEK
Balaban, “2 yıl faaliyeti olmayan kulüplerimizin oy hakkı olmayacağı kuralını getireceğiz. Yeni kurulacak olan kulüplerimiz, kuruluş tarihinden 2 yıl sonra oy kullanabilecekler. Soyunma odası olmayan kulüplere yerel yönetimlerle görüşülerek oda yapımı sağlanacak. Bal Ligi’nin yerine Trabzon Süper Amatör Ligi’ni kuracağız. Profesyonel miyiz, amatör müyüz nerede olduğumuz belli değil. Profesyonel gibi harcama yapıyoruz ama amatör ligde mücadele ediyoruz. Bütün emekler bitiyor geri dönüyorsunuz. İnşallah bu ekibe Allah fırsat verirse Süper Amatör Ligini geri getireceğiz. Vakıf kurulması için çalışmalara göreve gelir gelmez başlayacağız” dedi.

ETKİN ŞEKİLDE YARARLANILACAK
Balaban, şöyle devam etti: “TFF Futbol İl Temsilcisinin ASKF yönetim kurulları içinde görev almamasını sağlayacağız. Zeki Başkanım, şuan da isim zikrediyorum. İl Temsilcimiz diyorum. İl Temsilcimiz Amatör Spor kulüpleri Federasyonun başkan yardımcımız. Amatör Spor Kulüpleri içerisinde olan yöneticilerimizden hiçbir tanesi il temsilciliğine aday olmayacak. Amatör Müzesini ve aynı zamanda amatör evi kuracağız. Amatöre emek vermiş ve hayatta olan büyüklerimizi seçimden seçime değil, sağlığında değerli kılıp vefat etmiş büyüklerimizin de anılmasına yönelik Kur’an ve Mevlut okunmasını sağlayacağız. Futbol taban birlik temsilcileri, amatör kulüp başkanları ve spor basını dahil sezon boyunca 2 kez istişare toplantıları yapacağız. Bütün kamu kurum ve kuruluşlarından etkin bir şekilde yararlanılmasını sağlayacağız. Kulüplerimizle online haberleşme ağını kurarak amatörle ilgili gelişmelerin aktarılmasını hayata geçireceğiz. Geçmişte olduğu gibi filiz oyuncuların transferlerinin yetiştirildiği kulübün rızası olmadan verilmemesi konusunda yetkililerle gerekli girişimleri başlatacağız.”
 
AMATÖR SPORCULARA BURS İMKANI
Balaban, “Amatör sporcularımızın okullarında ve branşlarında başarılı olanlara burs imkanı sağlayacağız. Öğrenci sporcularımızın eğitimlerine zarar gelmemesi konusunda gerekli çalışmaları başlatacağız. Görüyorum yönetici arkadaşlarımızı, kulüplerinde spor yapan arkadaşlarımızı. Öğrencilerimizi almada sıkıntı çekiyorlar. Milli Eğitim Müdürümüzle konuşarak o arkadaşlarımıza gerekirse ek ders imkanı sağlayacağız” ifadelerini kullandı.
 
HİÇBİR MÜSABAKAYA KATILMAYAN KULÜPLER
Hiçbir müsabakaya katılmayan amatör spor kulüplerine faal hale getirilmesi için çalışmalar yapacaklarını kaydeden Balaban, “Hiçbir müsabakaya katılmayan amatör kulüplerimizin faal hale getirilmesi için çalışmaları yapacağız. Başarılı antrenörler ödüllendirilecek, TÜFAD işbirliğiyle bu amatörlerin yurt dışında eğitim almalarını katkı sağlanacak” diye konuştu.
 
MAHALLE TURNUVALARI
Balaban, “Spor yapmayan futbol oynamayan çocuk kalmasın ilkesi doğrultusunda mahallelerde spor alanları yaptırabilmek ve çocuklarımızın sağlıklı, sosyal ve eğitimli yetişmelerine katkı sağlamak için yılda bir kez (Mahalleler arası maçlar) etkinlikler düzenleyeceğiz. Trabzonspor ve ASKF işbirliği daha da geliştirilecek. Trabzonspor bütün kulüplerimizi kapsayacak (Barcelona Katalan Modeli) projesini inşallah hayata geçireceğiz” dedi.
 
TRABZONSPOR – ASKF İŞBİRLİĞİ, BARCELONA KATALAN MODELİ
Balaban, sözlerini şöyle sürdürdü: “Muharrem Usta ile oturdum, analiz yaptım. Bir dönem Muharrem Usta’nın ekibinde yer aldım. Son dönemde Celil beyin ekibinde yer aldım. Karşı karşıya geldik. Ama desteklemek ayrı şey yarışmak ayrı şey. Trabzonspor çatısı altında görev yapacak, bazı kulüplerimizi onları da oluşturacak. Bütün maddi ve manevi finansını Trabzonspor karşılayacak. O kulüplerimiz Trabzonspor çatısı altında yetişecek. Amatörden Trabzonspor’a oradan çok daha sporcu katacağız bu da projelerimizin arasında.”
 
AKYAZI’DAN YER ALINACAK
Gelir getirici projelerini de “Amatörden alan değil, amatöre veren bir ekiple yola çıkıyoruz…” sloganı ile de açıklayan Balaban, “Akyazı Kompleksinde, Gül Cemal alanında gelir getirici bir proje taleplerinde bulunacağız. Akyazı’da, Derneklerden bir tanesi gelir getirici bir yer aldı. Spor Camiası içerisinde. Biraz araştırdım, bizim ekipten, bizim aday olduğumuz ekipten orayla ilgili çalışma var mı bilmiyorum? İnşallah biz oradan ASFK’ye çok iyi gelir getirecek bir tesis oradan talep ettik etmeye devam edeceğiz. Onu da amatöre kazandıracağız. Trabzon Büyükşehir Belediye ve Trabzonspor yönetimi Gençlik Spor Bakanlığı ile görüşerek kulüplerimize malzeme yardımı yaptıracağız. Bu proje kapsamında talepte bulunan kulüplerimize ücretsiz antrenörler istihdamı sağlayacağız. Trabzon Valiliğiyle görüşerek amatöre maddi kaynak sağlayacak projeler hayata geçireceğiz. Trabzonspor yönetim kurulu ile görüşerek gelir getirebilecek futbol tanıtımı ile maç organizasyonunun yapılarak gelirinin amatöre aktarılmasını sağlayacağız. Amatöre gelir getirici organizasyonları yapacağız” dedi.
 
SPONSORLUK ANLAŞMALARI
Balaban, “İş adamlarından sponsorluk, kapsamı ile maddi yardımlar alıp branş ve katıldığı yaş gruplarına göre amatör kulüplere dağıtacağız. Belediyelerimiz otopark, düğün salonu ve çay bahçesi gibi gelirlerden amatöre katkı sağlanması için Belediye Başkanları ile görüşmeleri başlatacağız. 
Kulüp kurarken alınan ki tüzüğe aykırı, 2 bin TL’yi almayıp yerine yasal olan 24 TL alacağız. Tüzük harici hiçbir ücret alınmayacaktır. Amatörün en büyük yükü olan aktarma ücretlerinin federasyonumuz ile görüşerek indirim yapılması konusunda kararlı adımlar atacağız. Bazı Büyükşehir Belediyelerimiz amatöre katkı anlamında sezon başında bu aktarma ücretlerini ödemektedir” diye konuştu.
 
GEREKEN YARDIM YAPILACAK
Balaban, “Türkiye amatör şampiyonasına katılacak olan kulüplerimize gereken yardımı yapacağız. 
ASKF içinde kulüplerimize kaynak oluşturacak bir fon kurulacak bu sayede amatörün kaynak sıkıntısı bir nebze olsa giderilecek bu birim bağımsız denetimciler ve kulüp başkanlarımızın tarafından denetlenecektir. Her amatör ligimizi bir sponsor bulup bu sponsor gelirini kulüpte oynayan takımlarımıza eşit olarak dağıtacaktır” şeklinde ifadeler kullandı.
 
SAĞLIKLA İLGİLİ PROJELER
Balaban, sağlıkla ilgili projelerini ise, “Trabzon Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliğiyle görüşerek koordineli olarak amatör maçlarımıza gerçek sağlık personelinin getirilmesi ve her müsabakaya ait bir ambulansın hazır bekletilmesini sağlayacağız. Özel Hastanelerle anlaşma yapılıp ASKF çatısı altında ki tüm yönetici, sporcu, antrenör ve diğer çalışanlara indirim yapılmasını sağlayacağız. Tüm kulüplerimize sağlık çantası ve sağlık malzemesi yardımında bulunacağız. ASKF bünyesinde beslenme, psikoloji, danışmanlık birimleri kurularak sağlıklı sporcu gelişimi modeli hayata geçirilecektir” ifadelerini kullandı.
 
EĞİTİMLE İLGİLİ PROJELER
Eğitimle ilgili projelerini ise Balaban, şu şekilde açıkladı: “Derneğin ve üyelerimizin faaliyetlerini tanıtan bir yayın çıkaracağız. KTÜ işbirliği içinde amatör sporcularımıza gelişmesini ve eğitimine yönelik projeler hazırlanıp uygulanmasını sağlayacağız. Sezonda bir veya iki kez o amatör sporcu ve aileleriyle bir araya gelerek etkinlikler yapacağız. Spor yapmayan çocuk kalmasın diyoruz. Bu konuda resmi ve özel kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapıp spor yapan çocuk sayısını çoğaltacağız. Sporcu aile ilişkisi, sağlık, beslenme, fair-play ve futbol oyun kuralları gibi konularda panel ve semireler düzenleyeceğiz. Amatör takımlardaki kalecilerin düzenli olarak çalıştırılması için kaleci antrenörler önderliğinde haftalık çalışmalar yapacağız. TÜFAD’la işbirliği yaparak UEFA B’ye gidemeyen TFF C futbol erkek ve bayan futbol antrenörlerine bilgi amaçlı UEFA B eğitimi verdireceğiz. Okullarda lisansı olmayan öğrencileri futbolla tanıştırıp, amatör kulüplerimize yeni sporcu kaynağı oluşturulacak ve bu sayede keşfedilmemiş yeteneklerin ortaya çıkması sağlanacak. Dil bilen sporcu projesi geçirilerek bu sayede yetişen sporcuların gelecekte ki ulaşacağız hedeflere alt yapı hazırlanacak.”
 
HÜSEYİN AVNİ AKER VE YAVUZ SELİM…
Seçilmeleri halinde yapılacak ASKF olarak yapacakları etkinlikleri de açıklayan Balaban, “Efsaneler salon futbol turnuvası düzenleyeceğiz. Profesyonele aday futbolcularla ASKF amatör karması oluşturacağız. Veteranlar ligini düzenleyerek her yıl veteranlar karması oluşturup ülkemizin en önemli futbol organizasyonunda Trabzon’u temsil etmesini sağlayacağız. Trabzon’da, Türkiye ASKF veterenlar Turnuvası düzenleyip gelirini amatörün hizmetine aktaracağız. Plaj futbolu kurulacak. Salonda Fustbal hayata geçireceğiz. Salon sporları ve bireysel sporcularımızı maddi, manevi destekleyerek projeler hayata geçireceğiz. Yabancı ülkelerden amatör takımlar davet edilecek, kurulacak amatör karmalarla yabancı ülke takımlarıyla karşılıklı müsabakalar yapılacaktır. Belediyemize ait halı sahalarını uygun zamanlarda ücretsiz olarak amatörün hizmetine sunacağız. Yalı, Beşirli ve Maşatlık sahalarının ışıklandırılmasını güçlendirip saha ölçüleri resmi müsabaka oynanır hale getireceğiz. Şehrin doğu, Batı, Güney ve Kuzey’inde futbol sahası olmayan veya yetersiz olan mahallelere yeni sahalar yaptırılmasını sağlayacağız. Buralarda mahalle futbolunu da geliştireceğiz. Hüseyin Avni Aker Stadyumunun amatöre verilmesi için gerekli görüşmeleri başlatıp (Kale arkaları, maraton tribünlerini yaptırıp kapalı tribünü ve ışıklandırmayı koruyup, kapalı tribün altına Yavuz Selim Sahasındaki kulüplerin soyunma odalarını taşıyıp zeminini sentetik çimle kaplayarak bu sayede H. Avni Aker ve Yavuz Selim Sahalarının ve adını taşıdığı isimlerin ebedi yaşamasını sağlamak. Sonuçlanması konusunda tüm imkanları zorlayacağız. Avni Aker’i amatörün hizmetine verdiremezsek Kavak Meydan’da yapılacak Yavuz Selim Stadyumunda her kulübümüze soyunma odası olacak şekilde yapılmasını sağlayacağız” dedi.
 
2017’DE 24 KULÜP KURULDU 17 KULÜP ÜYE YAPILDI
Projelerini tanıtmasının ardından soruları yanıtlayan Balaban, “Çok seçimler geçirdim. Allah nasip etti güzel yerlerde oldum. 1977 yılından beri spor hayatında gerek yöneticilik gerek idarecilik gerek salon sporlarının hepsinde bulundum. Sendikacılık hayatımın hiçbir şekilde spordan kopmadım. 7 aylık çalışma yaptığımı söyledim. 7 aylık çalışma sürecinde adaylığımızı birlikte açıkladık. Bu adaylığımızı açıkladıktan sonra ne hikmettir bilmiyorum 126 kulüple başladık. 2017 yılında toplam 24 tane kulüp kurulmuş. Bu kulüplerin 12 tanesi 13 tanesi mevcut yönetici arkadaşlarımıza ait. Bir anda ASKF’ye üye yapıldılar. İsimlerini duymadığınız bir sürü kulüp var. Bir iki tanesini örnekleme vereceğim. Trabzon Golf Sporu, Doğa Sporları, Arafilboyu Spor gibi kulüpler var. Mevcut başkanımızın kendine ait  3 tane kulüp var. Amatöre hizmet için yola çıkıyorsunuz. Sahada çalışan emek veren bir sürü arkadaşınız var. Ama siz tamamen seçime endeksli olarak 17 tane kulübü iştah ediyorsunuz. Buna rağmen benim başkanı olduğum kulübün 2012’den müracaatı var. Evrak eksikliğinden kabul etmemişsiniz. 14 tane kulüp var. Onlara da ret cevabı veriyorsunuz” ifadelerini kullandı.
 
YAPTIĞINIZ İŞLERE, PROJELERE GÜVENMİYORSANIZ… 
Balaban, “Amatörü idare etmeye talibiz. Eğer amatörü idare etmeye talipseniz, yaptığınız işlerle projelere güvenmiyorsanız bu kulüpleri neden kurdunuz. Yaptığınız işlere güveniyorsanız faal olan kulüplerle yarışın. Herkese dokunduk, herkese. Samimiyetle söylüyorum. Ama taraf olan arkadaşlarım var. Trabzon amatörü çok değerli. Lütfen buradan size rica ediyorum. 1 Mayıs’ta yapılacak genel kurulda delegenin sağduyusunu etkilemeyin. Geldi bana delege listesi geldi. Futbolla sporla hiç alakası olmayan arkadaşlar var. Sanki ben sendika seçimine giriyorum. Biraz kendimize çeki düzen verelim. Bu 17 kulübü eğer hizmet amaçlı kuracaksınız… Bu kulüplerin ne amaçla kurulduğunu biliyoruz. Daha önce de var. O günden bugüne faal hale getirmemişsiniz. Şimdi yeniden kulüp kurmuşsunuz” diye konuştu.
 
ALGI YARATMAYA GEREK YOK
Mevcut Başkan Cahit Erdem’in İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile birlikte çekilmiş fotoğrafını paylaşmasıyla ortaya çıkan tartışmaları da değerlendiren Balaban, “Hiçbir yerde benim ekibimin siyasi iradeyle çekilmiş fotoğrafını göremezsiniz. Biz siyasi seçim eğirmiyoruz. Amatör spor kulüplerinin seçimine giriyoruz. Algı yaratmak istiyorsanız, bu algıdır. Amatör spor kulüplerine algı yaratıyorsunuz. Bende sendikacılık yaptım. Arkadaşlar bende sendikacılık yaptığım dönemde bana da siyasi teklif geldi. Bir şartım var her zaman. Eğer ben STK’nın başındayken siyasi ceketimi dışarda bırakırım. Siz bir siyasi partinin temsilcisi olacaksınız ve hem Trabzonspor seçimlerinde hem de siyasi argümanda taraf olacaksınız, ama bu hoş değil” dedi.
 
BAKAN SOYLU İLE BİZ DE KONUŞTUK
Balaban, “Sayın Bakanımızla biz de konuştuk. Eğer taraf olunması gerekiyorsa amatör adına tarafım. Siyasi destek ise siyasetin en üst düzeyini kullanacak taraftayım. Biz tabi ki onun desteğini amatör adına alarak yarışa girdim Ama siyasi yarışa girmedik. Spora siyaset hiçbir zaman tavsiyem etmediğim düzendir. Büyükşehir Spor Kulübü Başkanı aramızda. Makine Mühendisleri Başkanı aramızda. Eğer bağlantı kurarsanız bir sürü arkadaşımız var aramızda. Başka şeye girmeye gerek yok. Biz siyasi yarışa girmedik. Ama amatör adına siyasetten maksimum derecede yararlanacak ekiple yola çıktık” şeklinde yanıt verdi.

TOPLANTIYA KATILARAK DESTEK VEREN VE BALABAN’IN LİSTESİNDE OLAN İSİMLER
Toplantıya katılarak hem Balaban’a destek veren hem de listesinde olan isimler ise şu şekilde oldu: 
“Nihat Demir, Büyükşehir Belediyespor Kulüp Başkanı
Şaban Bülbül, Makine Mühendisleri Odası Başkanı
Onur Kopya, Çarşıbaşı Kulüp Başkanı
Hüseyin Öztürk, Of Gürpınarspor Başkanı
Münir Koçan, ASKF’de görev yaptı
Eyüp Çuvalcı, ASKF eski yöneticisi
Tuna Taşkın, Zağnosspor Kulüp Başkanı
Mehmet Ataman, Ağasar Çepni Kulüp Başkaını
Zekeriya Öztürk, 1461 Trabzon Kulüp Yöneticisi
İsmail Öztürk, Yomraspor eski Başkanı ASKF eski yöneticisi
Yener Durmuş, Çağlayanspor Kulüp Başkanı
Faruk Duman, Gürbulakspor Başkanı
Burhan Saral, Faroz Yalıspor Asbaşkanı
Muhammet Menteşe, Hızırbeyspor kulübü Başkanı
Hakan Usta, Necmiati Spor Kulübü Asbaşkanı
Zeki Bekar, Tosköy Spor Kulübü Başkanı”