“Takımın üzerinde kara bulutların dolaştığı dönemde göreve geldim. Benden istenen takımı ligde tutmam ve Avrupa’ya gitmemdi. İkisi de oldu ama ayrılık hiç medeni ve şık olmadı”

“6+0+4 benim için bir şey ifade etmez. Hep son kullanma tarihi geçmiş oyuncuları alıyoruz, sonra da yakınıyoruz. Kısaca adamı zengin yapıp yolluyoruz. Katar’dan bir farkımız yok”

Genç jenerasyonun önemli teknik adamlarından biri de Tolunay Kafkas... Yeni sezon öncesi Karabükspor’la Slovenya’da kamp çalışmalarını sürdürüyor. Kayserispor’a Türkiye Kupası zaferi, Gaziantepspor’a Avrupa macerası yaşattı. Daha sonra milli takımlarda önemli bir göreve getirildi. Ancak Trabzonspor sevgisi bir anda her şeyi altüst etti. Federasyonundaki görevinden istifa edip, Trabzonspor’un başına geçti. Tolunay Kafkas’a sorduğumuz ilk soru da şu oldu: Pişman mısın? “Evet” dedi ve ekledi:

‘Ayrılık şık olmadı’

“Düşünün ki ailem Trabzonlu, eşim Trabzonlu ve ben Trabzonspor formasını giymişim. Üstelik çok kritik bir dönem; Şenol Güneş ayrılmış ve takımın üzerinde kara bulutlar dolaşıyor. Ne yapabilirdim ki, çağrıldım ve ‘geliyorum’ dedim. Benden istenen neydi? Takımı ligde tutmak ve Avrupa Kupaları’na gidebilmek... İkisi de oldu. Daha ne yapabilirdim o şartlarda. Ardından şimdiye kadar olmayan oldu ve mayıs ayında kongre kararı alındı. Ardından Sadri Şener kaybetti ve yeni bir başkan geldi. Burada tabii ki yeni yönetime saygı göstermek lazım, tercih ettiği bir teknik adamla çalışma açısından. Ancak ayrılışım daha medeni, daha şık olabilirdi. Oysa başkan ortada, iki teknik direktör yan yana oturup devir teslim yapabilirdik. Ancak başkanın da yaptığı işin sonunu getirmesi lazım. Ben Trabzonluyum içinde de, dışında da olsam Trabzonspor’un her zaman başarılı olmasını isterim.”

‘Futbolu sevmiyoruz!’

“Türkiye’nin jeopolitik konumu çok sıkıntılı. Küçük ülkelerin avantajları var. Kolay bir araya gelebiliyorlar, bir yerden bir yere kolay gidiyorlar. Mesela; Hollanda, şimdi İzlanda çok büyük atılım yapıyor. Nüfus az ama çok iyi eğitim ve kontrol var. Türkiye’de futbol oynanmayan yerler var. Güneydoğu, Doğu, İç Anadolu’da futbol oynanmıyor. Diyarbakır’dan, Van’dan futbolcu çıkmaması mümkün mü? Buralara ciddi yatırımlar gerekli. Buralarda yetenek destek merkezleri kurup sonrasında kulüplerin alt yapılarına vermemiz gerekiyor. Bunların yapılmamış olması bizim hatamız. Bu işler sabır gerektirir. Gündüz Tekin Onay’ın kurduğu köy okulları projesi devam ediyor, iyi de gidiyor. İşin özü Türkiye’de futbol sevilmiyor, futbolun geyiği seviliyor.”

‘Yabancılar iyi değil’

“Trabzon’un en büyük sıkıntısı yabancı fazlalığı ve bunların kalitesi. Büyük takımın oyuncuları değil gibi gözüküyorlardı. Bir de Selçuk, Burak, Umut ve Egemen gibi takıma çok şey veren yıldız isimlerin gitmesi ve bir güç boşalma yaşaması olumsuz etkenlerdendi. Giden oyuncuların yerinin de doldurulamamış olması bu sıkıntıların başlıca sebebi.”

‘Tercihim yerliden’

“Yabancı uygulaması kararından ziyade çözüm konusunda hiç kimse bir şey yapmıyor. Teknik kararların teknik adamlara sorulması gerekirdi ama yabancı kontenjanı Kulüpler Birliği’nde görüşüldü ve karara bağlandı. Saha içinde çabuk düşünen, karar veren, yerinde inisiyatif kullanan bir gençliği yukarıya taşımalıyız. Bunu başarırsak o zaman zaten dışarıdan oyuncu ithal etmeyiz. Benim için bu rakamlar bir şey ifade etmez. Önemli olan yerli oyuncunun iyi olması ve fazlalığı. Bu noktaya gelirsek, niye yabancı alayım ki. Biz, yeni Emre Belözoğlu, Selçuk İnan, Burak Yılmaz, Volkan Demirel çıkarmanın peşinde olmalıyız. Hep son kullanma tarihi geçmiş oyuncuları alıyoruz, sonra da yakınıyoruz. Kısaca adamı zengin yapıp yolluyoruz. Katar’dan bir farkımız yok.”

İşte Karabük’teki hedefi

“Karabük bizim için yeni bir heyecan. Özellikle Yolbulan Ailesi benimle olmak için çok istekliydiler. Genç ve yetenekli bir kadro kurmaya çalışıyoruz. Bu sezonu ilk 10 içinde bitirmek amacındayız. Bir teknik adamın teknisyen olarak özellikleri vardır. Nedir bunlar? Performans değerlerini, yetenekleri tespit eder ve bu oyuncuları geliştirir. İyi bir kadro oluşturmak da teknik adamın işi ancak bunu hemen yapabilmemiz mümkün değil. Önce kötü günler yaşamayacak bir kadro yapısıyla kısa vadeli planı devreye sokacağız. Yarışmacı takımı oturttuktan sonra da genç yetenekleri takıma monte etmek istiyoruz.”

Kaynak: Fanatik/Tunç Kayacı