Transfer şampiyonu olan bordo-mavililer nice devlerin istediği Oscar Cardozo'yu şehre getirerek dünyayı şaşırttı. Evet, belki şartlar oluşmuştu. Cardozo ile yıllardır formasını giydiği Benfica arasındaki bağlar git gide zayıflamıştı. Yaşı 30'u geçen Paraguaylı futbolcunun verimi ile Benfica'nın hayalleri örtüşmüyordu. Trabzonspor yıldız forvete iyi para da verdi. Bunun gibi daha birçok sebep sayılabilir. Ama belki de bir de basit sebebi var: Kan çekti! ŞİMDİ 20 Mayıs 1983 tarihine gidelim. Paraguay'ın Brezilya sınırındaki Ciudad del Este şehrinde küçük ve fakir bir kasabada bir anne doğum sancıları çekiyordu. O gün o şehirde daha sonra futbolda bir dünya yıldızı olacak Oscar Cardozo doğdu. Paraguaylı futbolcunun doğduğu şehirde Osmanlı izleri hiç silinmemişti. Pazarlarda ihtiyarların elinden nargile düşmezken yöre halkı kendilerini dışarıya "El Turco", "Biz Türk soyundanız" diye tanıtıyordu. Belki de Cardozo'nun Trabzonspor'a transferi, Paraguaylı'nın köküyle buluşmasıydı. 

AİLESİ ÇOK FAKİRDİ 
Oscar Cardozo birçok futbolcu gibi oldukça fakir bir aileden geliyordu. Babası çiftçilikle uğraşan oyuncu küçük bir çocukken tarlada babasına, evde annesine yardım ediyor. Aynı zamanda okumaya ve tabii ki aşık olduğu futbol topuyla haşır neşir olmaya çalışıyordu. Ancak bu hiç kolay olmadı. Özellikle babası, küçük Oscar'ın futbolla zaman kaybetmesini istemiyordu. Aileye para lazımdı. Oscar Cardozo'nun futbolla geçirdiği her an sofradan eksilen bir dilim ekmek demekti. Ancak 'futbol' Cardozo'nun aklına girmişti bir kere ve bu oyundan kopmayacaktı.

PEDALA BASAR GOLÜNÜ YAZAR
Paraguaylı Cardozo fakir bir aileden geldiği için akranları gibi bilgisayarları, pahalı oyuncakları yoktu. Bisikleti vardı küçük Oscar'ın. Her yere o bisikletiyle giderdi. Okula da eve de futbol oynamaya da. Pedal basa basa Oscar'ın bacak kasları gelişmeye başladı. Bisikleti bozulduğunda da koştuğu için yaşıtlarına göre daha çabuk gelişmeye başladı. Genetik olarak da uzun boyluydu. Arkadaşlarıyla top peşinde koşturduğu dönemde neredeyse hepsinden bir kafa uzundu. 

SOL AYAĞI BAYILTIRDI... 
Boyu uzun olmasına rağmen Oscar Cardozo o günlerde de kafayla değil, daha çok raket gibi kullandığı sol ayağıyla geçirirdi topu üst üste konulmuş taşlardan yapılmış kaleden. Zaten kalçasını şuta hazırladığında çil yavrusu gibi dağılırlardı önünden. Pedal basmaktan, her yere koşmaktan kas yapmış bacaklarıyla vurdu mu yıkardı.

YETENEĞİ KEŞFEDİLDİ
Trabzonspor'un yeni forveti Cardozo'nun mahallede başlayan kariyeri profesyonel mecraya sınıf atlamalıydı. Yetenekleri ve kaderi onu toprak sahalardan, yeşil çimlere taşımalıydı. Öyle de oldu. Club 24 de Junio adlı amatör kulüpte oynamaya başladı. Burada 'hancı' değil daha büyük bir kulübe 'yolcu' olduğu belliydi. İlk büyük imzasını Paraguay'ın 3 Febrero takımına attı. 20 yaşındayken geldiği Paraguay'ın bu takımında 34 maça çıktı. 20 kez rakip ağları havalandıran Oscar Cardozo takımını Paraguay 1. Ligi'ne çıkardı. Kendisi için de artık ayrılık vakti gelmişti. 

YENİ ROTASI NACİONAL 
Cardozo, Nacional'e geçti. İlk sezonunda sakatlıklardan performansı dalgalansa da ikinci yılında 17 golle parladı. Ünü ülke dışına taşan Cardozo'nun yeni durağı Arjantin'di. Bir dönem bisikletle top sahasına giden Paraguaylı çocuk şimdi 1.2 milyon dolar'a Newell's Old Boys'a transfer oluyordu. 33 maçta 21 gol atan Cardozo, 2006'da 'Paraguay'ın en iyi futbolcusu' seçilirken Avrupa kapıları da ona sonuna kadar açılıyordu.

SESSİZ VE EFENDİ
Trabzonspor'un renklerine bağladığı Oscar Cardozo'yu tanıyanlar onun için hep aynı ifadeleri kullanıyor. Benfica'da hocası Jorge Jesus ile tartışsa da Paraguaylı forvetin genel halinin 'sessiz' olduğu belirtiliyor. Yakınları "Kolay kızmaz, kavga etmez. Onu sinirlendirmek kolay değildir. Düzgün yaşar, efendi biridir" diyor. Oscar Cardozo ilk idmanlarında da arkadaşlarıyla çabuk kaynaştı.