Kendilerine, “Ötekileştirilmiş Trabzonsporlular” ismi veren yeni oluşumun temel felsefesi, mevcut futbol düzenine karşı muhalif bir kimlik sergilemek olurken, ayrıca Trabzonspor’un sosyal, kültürel ve ezilenlerden yana bir kulüp olduğu düşüncesiyle çeşitli organizasyonlara da imza atılması planlanıyor. 

Kurucuları 15 kişiden oluşacak olan Ötekileştirilmiş Trabzonsporlular oluşumunda 5 de kadın kurucu bulunacak. Bu yeni oluşum sosyal medyada bir sayfa oluşturarak faaliyetlerine başladı. Ötekileştirilmiş Trabzonsporlular kurulduktan sonra ilk iş olarak Anıtkabir’e giderek Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün mozalesini ziyaret edecekler.

OKTAY HİLMİ EVİN FACEBOOK HESABINDAN PAYLAŞTI

Oluşumun öncülerinden Oktay Hilmi Evin, hedefleriyle ve kuruluş amacıyla ilgili Facebook sayfasından şu görüşlere yer verdi: 

 “Vatanını sevmekse bu uğurda can vermek, devletini her şeyden üstün tuttuğu halde sırf emperyalist düzenin buyurduğuna karşı gelip hegemonyaları yenip, alışılagelmişleri değiştirdiği için ötekileştirilen, hakkı göz göre göre yenildiği halde suskun kalanlara inat yeni bir dirilişin, yeni bir akımın kıvılcımını yakmak adına, özlenen Trabzonspor düşünürlüğü ve aktivistliğinin adımlarını atmak için sen de bizimle var mısın? Ötekileştirilmiş Trabzonspor’un öteki Trabzonsporluları”.

KAZIM KOYUNCU FELSEFESİYLE HAREKET

Felsefesini Trabzonspor’dan yararlanmaya karşı çıkmaya adayan oluşumun manifestosunu da hazırlandı. Ortaya konulan manifestoda şu ifadelere yer verildi: “Futbolu futbol olduğu için değil temsil ettiği değerleri, felsefesi ve içerisinde insan var diye seven öteki insanlarız biz. İşte bu yüzden tıpkı Kazım Koyuncu gibi bizler de futbola Trabzonspor üzerinden tutulduk. Trabzonspor’un bizlerdeki ifadesi, güçlülere karşı güçsüzlerin var olduğunu ve onlarında bir şeyler yapabileceğini göstermesidir. Trabzonspor’un attığı her bir gol hem kendi şehri hem de tüm Anadolu için bir şenlikti; emperyalizmin getirdiği yoksulluğun, ezilmişliğin karanlık ağlarını yırtardı. İşte bu yüzden Trabzonspor, sadece bir yöre takımı değil Türk futbolunun en evrensel değeri ve en önemli unsuru olarak karşımıza çıkmaktadır.”

EGEMENLERE KARŞI EMEĞİN SAVAŞI

“Top sürmeyi çamurlardan, kumluklardan, duvarlardan öğrenen, sokak futbolunda ezilmişliği, çaresizliği çalımlayarak büyüyen Trabzonspor Türkiye liginde şampiyonluğu getiren golleri bulunca İstanbul futboluna Anadolu Devrimi dur dedi. Egemen güçlerin, ilk etapta rastlantı olarak baktığı Anadolu’nun uyanışı sonraki yıllarda da sürünce büyükşehirlerin, şımarık çocuklarınca ötekileştirilme süreci de başlamış oldu. Kapitallerin elleriyle 1996’dan 2010’a, 2010’dan bugüne kadar süren operasyonların temel amacı Trabzonspor’u ötekileştirme, sindirme ve değersizleştirmektir. 

 ÖTEKİNİN ADIDIR TRABZONSPOR

“Trabzonspor’un haklı davasında dahi yalnız bırakıldığı bir sistemde elbette ötekinin adı Trabzonspor’dur. Çünkü Trabzonspor; emektir, alın teridir, haktır, adalettir, vicdandır yani ANADOLUDUR. Trabzonsporluluğumuzu tarif etmeye yahut Trabzonspor’un varoluş öyküsünü, felsefesini anlatmaya devam etsek bundan önce yazılan kitaplara, kaleme alınan köşe yazılarına daha nicelerini eklememiz gerekir. O yüzden daha fazla zamanınızı almadan yeni bir oluşum olarak sizlerin karşısına çıkan biz ÖTEKİLERİ sizlere anlatmak istiyoruz; Ötekileştirilen Trabzonspor’un mutlaklığını soluduğumuz şu dönemde ne yazık ki dünyada ve ülkemizde bir kulüp taraftarlığının da içerisi gün ve gün boşaltılmaktadır.”

YÖNLENDİRİLENTARAFTAR OLMAYACAĞIZ

“Sermayedarların futbolu kendimizi ifade ettiğimiz bir spor dalından daha çok bir endüstri olarak görmesi, kulüp yönetimlerinin daha çok gelir, daha çok para ve şöhret olarak yola çıkması, bahis ve şikenin alt liglere kadar uzanmış olmasının getirisi olarak ne yazık ki kulüpleri yönetenlerin yahut yönetimlere muhalif olanların sermayeleri ölçüsünde yönlendirdikleri bir taraftar profili tehlikesiyle karşı karşıyayız. Bu sorun ne yazık ki Trabzonspor’un özelinde de karşımıza çıkmaktadır. Hoşgörülü, sanat sever ve esprili hayat tarzlarıyla bir şehir insanının avuçlarından yükselen Trabzonspor kuruluş felsefesinin aksine batılı bir hal alır olunca camiada git gide kendi farklılıklarına hoşgörüden uzaklaştı.” 

YAŞAM KAYNAĞI KURULUŞ FELSEFESİ OLACAK

“Eleştiri yapanları hain, yönetimlerin yanında duranları yandaş olarak algılayarak içerisinde sevgiyi barındırmayan bir camia olma yolunda hızla ilerliyoruz. İşte biz Öteki Trabzonsporlular oluşumuna tamda bu gerekçelerle ihtiyaç duyduk ve Trabzonspor’un tüm bileşenleriyle beraber yeni bir yola çıkma kararı aldık. Ötekilerin Misyonu, Trabzonspor’un kuruluş felsefesine uygun olarak ve sportif başarılarının temelinde sosyokültürel ve ekonomik etkenlerin varlığını göz ardı etmeden Trabzonspor kültürünün sürdürülmesi ve bu anlamda sürdürülebilir projeleri faaliyete geçirmektir. Bu açıdan ilk hedefimiz camiadaki tüm farklı kesimler ile yani dernekler, taraftar grupları ve üniversite oluşumlarıyla sağlıklı bir iletişimin yollarını aramak olacaktır.”