Trabzon Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleşen, Avrupa Birliği Bakanlığı, Trabzon Valiliği ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi paydaşlığında yapılan Çalıştay’a AB Bakan Yardımcısı Ali Şahin, AK Parti Trabzon Milletvekilleri Ayşe Sula Köseoğlu, Muhammet Balta, Salih Cora, Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, AK Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi, Kaymakamlar ve çok sayıda kişi katıldı. Proje Uygulama Başkanı Bülent Özcan Trabzon İlinde Katılım Öncesi, Mali Yardım Aracı Finanse Edilebilecek Projeler adlı sunum gerçekleştirdi. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu Çalıştay’da yaptığı açıklamada; “Avrupa Birliği tam üyeliği 3 Ekim 2005 yılında başladı. Biz yeterince bu fonlardan yararlanacak çalışmalar yapamadığımız görülüyor. Bizde bir eksiklik olabiliyor. Zira ülkemiz bu konuda kendi üzerine düşen katkısını her zaman yapıyor. Yerel yönetimler çok nemli. Bu müktesebatın yüzde 60’ı doğrudan yerel yönetimleri ilgilendiriyor. Bizde Belediye olarak genç istihdamın desteklenmesi hibe programı olarak okuldan hayata projesini başlattık. Çok iyi bir proje hayata geçti” dedi.  

KÖYDES’lere de kimse inanmadı 

AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta Çalıştay’da “Bu fonlardan belediye başkanlarımızla ile birlikte onların yapacağı projeler ile birlikte Trabzon’umuzun her noktasına hibe kredileri ile beraber vatandaşımıza hizmet edecek hayırlı projeler yapacağız. Özellikle biz bu konuda zayıfız.  KÖYDES çıktığı zaman KÖYDES Projeleri ile alakalı başta o dönem de görev yapan arkadaşlarımızı inandıramadık, muhtarlarımızı inandıramadık. Sonra KÖYDES’ten para gelmeye başladı. Dediler ki keşke müracaat etseydik. Avrupa Birliği Fonları esasında çok büyük bir hibe özellikle Trabzon gibi büyükşehir olduktan sonra geliri azalan belediyelerin yaptığı projelerin hibe fonlarından faydalanması için burası çok önemli. Bu projeler çok önemli. Bütün belediyelerin faydalı projeler yapacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.  

Yerel Yönetimler Yeterli Düzeyde Değil 

Trabzon Milletvekili Ayşe Sula Köseoğlu ise; “Avrupa Birliği projelerinden yararlanma anlamında Trabzon aslında çok kötü değil. 589 proje ile yaklaşık 72 milyon Euro’luk bir katkı almış. Dağılıma ve detaya bakıldığında yerel yönetimlerin bu projelerden yararlanma anlamında yeterli düzeyde olmadığını özellikle görüyoruz. Burada ki amaç aslında Trabzon’un bütün dinamiklerini harekete geçirerek Trabzon’da projeden destek alacağımız çok ciddi alanlar var” ifadelerini kullandı. AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora yaptığı konuşmada; “AB Mali Yardım Programların kapsamında ülkemiz eğitim alanında kültür, turizm, sivil toplum ve spor alanlarında, tarım alanın da birçok mali fırsatların sağlandığı söz konusudur. Bunlardan azami derece yaralanmanın yönetimi, plan ve programın yapılacağını bu fırsatların en kısa yoluna, en kolay şekilde değerlendirilecektir. Bunun çok büyük faydaları olacak. Birçok sektörün hareke geçirilmesi noktasında mali imkânların değerlendirilmesine imkan sağlanacaktır” cümlelerini kullandı.  

Kaynakları Hayata Geçirmeliyiz 

Trabzon Valisi Yücel Yavuz Çalıştay’da şunları kaydetti; “Trabzon kendine münhasır özellikleri barındıran, Türkiye’ye yön veren illerden bir tanesi. Bizim kaynaklarımızı iyi keşfetmemiz ve bu kaynakları iyi kullanmamız gerektiğini biliriz ve bunları hayata geçiririz. Ancak bunları yaparken kaynak lazımdır. Finansal bir destek lazımdır. Bütün bunlarla beraber Türkiye’mizin girdiği bir AB süreci var. Katılım ortaklığı AB müktesebatı ve bununla birlikte yapılan görüşmeler. Böyle bir süreç başlamıştır ve Türkiye’de proje mantığı ortaya konulmuştur. Bazı şeyleri öncelikle diremiyoruz. Çok güzel kaynaklar vardır. Ama projeler olmadığı bunu kullanamayızdır. Trabzon’da her şey var. Boşa geçirecek vaktimiz yok, kaybedecek zamanımız yok. Bunlar çok önemli adımlar değerlendirmemiz lazım.”  

Trabzon Son Derece Başarılı 

Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Ali Şahin Çalıştay’da Trabzon’un proje alanında başarılı olduğuna vurgu yaptı. Şahin; “Trabzon demek her şeyden önce bir duruş demek. Trabzon demek heyecan, dinamizm enerji demek. Aslında Avrupa Birliği programından maksimum yararlanmak için gerekli olan bütün potansiyeller de bunlar. Bunların üzerine Trabzon’da inanılmaz insan kaynağı, zenginliği var. Milletvekillerimizin TBMM’de ki performansları muhteşem. İnanılmaz bir potansiyel görüyoruz. Trabzon Türkiye için çok şey ifade ediyor. AB fonları, ülkemiz için, şehirlerimiz için, STK’lar, Üniversiteler, Kamu kurumları için önemli bir kaynak teşkil ediyor. Türkiye AB Katılım sürecini işte bu tür hibe programları üzerinden gerçekleştirerek hem refahın artması konusunda, hem de tam üyelik sürecini bu katılım programları üzerinden gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Trabzon’un performansına baktığımız zaman Trabzon bun anlam da son derece başarıl bir şehir. 2002 yılından 2016 yılına kadar 590 proje uygulanmış. Bu 590 projeye AB kaynaklarından 72 milyon Euro civarında bir rakam aktarılmış. Diğer şehirler ile kıyasladığımız da bu ciddi bir başarıyı ortaya koyuyor. Ancak bu başarıya Valilik bağlamında ve ya STK’ların ortaya koymuş olduğu performansların aynısını belediyelerimiz ve kaymakamlıklarımız söz konusu olduğun da aynı performansı göremiyoruz. Toplantımızın en nemli amacı bu konuda zayıf kalmış belediyelerim ile kaymakamlıklarımızı, sivil toplum örgütlerimizi aynı seviyeye nasıl taşıyabiliriz?” diye konuştu. 

Kaynak: Taka